24 Οκτ 2009

Με στέγη τις ελπίδες και τα όνειρά τους!


Του Νέστορα Πουλάκου
npoulakos@apogevmatini.gr

Ως “ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στους αστέγους του κόσμου” προσδιορίζεται το “Σινεμά στο Δρόμο”, η 3ήμερη κινηματογραφική γιορτή που διοργανώνεται τη φετινή χρονιά από το μηνιαίο περιοδικό “Γαλέρα”.
Με αφορμή την εθνική μας συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων και την εκστρατεία “Γκολ στη φτώχεια” -μια ακόμη πρωτοβουλία της “Γαλέρας” για τα ελληνικά χρώματα, όπου κάθε χρόνο μεταφέρεται και σε μια πόλη διαφορετικής χώρας, το “Σινεμά στο Δρόμο” αποτελεί μια χαρακτηριστική επισκόπηση των πλέον σημαντικών ταινιών εγχώριας παραγωγής αλλά και ξένων ταινιών που έχουν βρει διανομή στη χώρα μας.
Μετά την πετυχημένη πρώτη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες του Μαΐου στο Σινέ Φιλίπ της Πλατείας Αμερικής στην Αθήνα, το επόμενο τριήμερο -το τελευταίο του Οκτωβρίου- μεταφέρεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.
Από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 1η Νοεμβρίου στις δυο αίθουσες προβολών του ανακαινισμένου Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν 9 ταινίες μεγάλου μήκους και 5 μικρού μήκους.
Μια Ρωσίδα μετανάστρια που αναζητά το ελληνικό όνειρο, δύο ορφανά αγόρια από το Ιράν που βγαίνουν από το αναμορφωτήριο αλλά κανείς δεν τα περιμένει, ένας άντρας που αποφυλακίζεται αλλά δεν έχει που να επιστρέψει, μια παρέα προσφύγων από το Καζακστάν που ζει στο περιθώριο, δύο Αλβανοί μετανάστες που ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή… Όλοι τους άστεγοι, άνθρωποι αόρατοι, στο περιθώριο της κοινωνίας. Ζουν, αγωνίζονται, ονειρεύονται, αναζητούν ταυτότητα, κόντρα στην αδιαφορία τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Τους συγκεκριμένους ανθρώπους και τα προβλήματά τους φέρνουν στη μεγάλη οθόνη 14 Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες, οι ταινίες των οποίων θα προβληθούν στο 3ήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα "Σινεμά στο δρόμο", που διοργανώνει το περιοδικό “Γαλέρα” σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σημαντικά ντοκιμαντέρ

Στις ημέρες έναρξης και λήξης του φεστιβάλ θα προβληθούν δυο χαρακτηριστικά ντοκιμαντέρ για τον θεσμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων.
Το ελληνικής παραγωγής “Γκολ στη φτώχεια” γυρίστηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής “Η Μηχανή του Χρόνου” (τότε βρισκόταν στον σταθμό Alpha), η οποία ακολουθεί βήμα προς βήμα την Ελληνική Ομάδα Αστέγων στην πρώτη της συμμετοχή στο ποδοσφαιρικό Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων στην Κοπεγχάγη, το 2007. Το ντοκιμαντέρ πρώτο-προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecofilms της Ρόδου (Ιούνιος 2008) και αποτελεί “σημαία” του φεστιβάλ “Σινεμά στο Δρόμο” για τη φετινή χρονιά.
Ελληνική πρεμιέρα, όμως, κάνει το αμερικανικής παραγωγής “Kicking it” της Σούζαν Κοχ και του Τζεφ Βέρνερ, σε αφήγηση του γνωστού ηθοποιού Κόλιν Φάρελ. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί έξι παίκτες στην προσπάθειά τους να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων του Κέιπ Τάουν.

Ελληνικές παραγωγές για αστέγους

Πρόσφατες παραγωγές όπως η πολυβραβευμένη “Διόρθωση” του Θάνου Αναστόπουλου, με τον Γιώργο Συμεωνίδη, που παρακολουθεί τα βήματα ενός άντρα ο οποίος αποφυλακίζεται και ζει ανάμεσα σε περιθωριακούς, μετανάστες, άστεγους, κλειστές ομάδες και σύγχρονους πατριώτες. Και οι “Κλειστοί Δρόμοι” του Σταύρου Ιωάννου, που μιλά για τους Κούρδους πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Έως και παλιότερες παραγωγές όπως το “Από την άκρη της πόλης” του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, όπου μια παρέα προσφύγων από το Καζακστάν ζει στο περιθώριο και περνά τον καιρό της δουλεύοντας στην οικοδομή, ενώ παράλληλα διαπράττει μικρές κλοπές και κάνει πεζοδρόμιο. Το “Μιρουπάφσιμ” των Γιώργου Κόρρα και Χρήστου Βούπουρα, με τον Άκη Σακελλαρίου και τη Δήμητρα Χατούπη, που εξερευνά την τυχαία συνάντηση ενός 35χρονου Έλληνα με μια παρέα Αλβανών λαθρομεταναστών η οποία θα τον προσγειώσει, θα τον πλουτίσει πνευματικά και, κατά κάποιο τρόπο, θα επαναδιαμορφώνει ιδεολογικά την προσωπικότητά του. Και, τέλος, το “Απ' το χιόνι” του Σωτήρη Γκορίτσα, με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, την πρώτη ταινία χρονολογικά (1994) που ακολουθεί την “κάθοδο” τριών βορειοηπειρωτών προσφύγων στην Ομόνοια, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα, την εξαέρωση του οράματος και την ξενοφοβία των σύγχρονων Αθηναίων.
Όλες οι παραπάνω παραγωγές θα συμμετάσχουν στην κινηματογραφική γιορτή “Σινεμά στο Δρόμο” στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μαζί με ταινίες διακεκριμένων ξένων σκηνοθετών, όπως το “Ένας ελεύθερος κόσμος” του Κεν Λόουτς, που αντιμετωπίζει από μια διαφορετική σκοπιά το ζήτημα της παράνομης εργασιακής εκμετάλλευσης μεταναστών στη Μεγάλη Βρετανία.

*To κείμενο δημοσιεύτηκε στη "Σαββατιάτικη Απογευματινή" (φύλλο 24-10).