28 Νοε 2009

Συνέντευξη του Φιλίπ Λιορέ..

Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο
npoulakos@apogevmatini.gr

Εν μέσω του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μια βαθιά ανθρώπινη και συνάμα κοινωνικού ενδιαφέροντος ταινία θα κάνει την εμφάνιση της στις κινηματογραφικές αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη (19/11). Το “Welcome”, γαλλικής παραγωγής, καταφτάνει στη χώρα μας σε μια εποχή που μπορεί το μεταναστευτικό ζήτημα να έχει παγώσει για την επικαιρότητα, παραμένει όμως μια έντονη παθογένεια μας. Άλλωστε, το φετινό καλοκαίρι των πολλών μεταναστευτικών ζητημάτων (και προβλημάτων) δεν είναι και πολύ μακριά. “Πάντως επιμένω ότι πρόκειται για μια ιστορία που αναδεικνύει τη δύναμη της θέλησης και την απόδειξη της αγάπης”, μας τονίζει ο 54χρονος σκηνοθέτης Φιλίπ Λιορέ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθηνών – Νύχτες Πρεμιέρας τον Σεπτέμβριο, όπου η ταινία του πραγματοποίησε την α' πανελλήνια προβολή της.
Πολυβραβευμένος από τις πρώτες σκηνοθετικές του προσπάθειες στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο Γάλλος σκηνοθέτης ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς μιλούσε στην “Α”, αφού και το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής της 59ης Μπερλινάλε πήρε και περισσότεροι από 1.200.000 Γάλλοι σινεφίλ ενθουσιάστηκαν με την ταινία του. “Στη χώρα μου το μεταναστευτικό ζήτημα είναι έντονο, έχει ποινικοποιηθεί επίσης σε πολλές περιπτώσεις η βοήθεια που προσφέρουν στους μετανάστες οι Γάλλοι πολίτες ειδικώς σε περιοχές όπως το Καλαί”, εξηγεί ο κ. Λιορέ. “Μάλιστα, υπολογίζεται ότι σε ελάχιστα χρόνια οι μετανάστες παγκοσμίως θα φτάσουν το 1 δις”, μας λέει κάπως έντονα ο Γάλλος σκηνοθέτης.
Στην ταινία του, ο Μπιλάλ (Φιράτ Αϊβερδί) έφυγε από το Ιράκ και μετά από πορεία 4.000 χιλιομέτρων, περνώντας από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, βρίσκεται στη γαλλική πόλη Καλαί. Στην προσπάθειά του να εισέλθει λαθραία στη Βρετανία, όπου ονειρεύεται να γίνει διάσημος ποδοσφαιριστής όπως και να συναντήσει την αγαπημένη του Μίνα (Ντέρια Αϊβερδί), το ταξίδι του τερματίζεται απότομα καθώς οι αρχές τον εντοπίζουν και τον θέτουν υπό επιτήρηση. Τότε, γνωρίζει και γίνεται φίλος με τον Σιμόν (Βενσάν Λιντόν), έναν πρώην πρωταθλητή κολύμβησης ο οποίος αποφασίζει να τον βοηθήσει και τον προπονεί για να διασχίσει το κανάλι της Μάγχης.
Δεν πρόκειται ακριβώς για αληθινή ιστορία”, συνεχίζει ο Φιλίπ Λιορέ, “μόνο που βέβαια ο πραγματικός “Μπιλάλ” ζει στην Αγγλία ευτυχισμένος τώρα που μιλάμε”. Όταν του αναφέραμε ότι η ιστορία της ταινίας του θυμίζει τα “Σύνορα του κόσμου” του Μάικλ Γουίντερμποτομ ή το “Παράδεισος στη Δύση” του Κώστα Γαβρά μας... εκμυστηρεύτηκε ότι δεν έχει δει καν τις ταινίες. “Το “Welcome” είναι μια ειλικρινής ιστορία για τον άνθρωπο και το κυνήγι του προσωπικού του ονείρου”, λέει ο Γάλλος σκηνοθέτης, “και το πως η απόλυτη αγάπη κάνει τον κάθε άνθρωπο ικανό να φτάσει μέχρι τ' άκρα, μέχρι το τέλος του κόσμου”.


*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη "Σαββατιάτικη Απογευματινή" (φύλλο 14-11).