30 Νοε 2009

Συνέντευξη της Μάρεν Άντε..

Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο
npoulakos@apogevmatini.gr

Είναι όμορφη, γλυκιά και μόλις 33 χρονών. Στην περυσινή Μπερλινάλε κέρδισε την Αργυρή Άρκτο του Μεγάλου Βραβείου της Επιτροπής και ακόμη δυο βραβεία για το κοφτερό και επαναστατικό «Όλοι οι άλλοι». Μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις νιώθοντας τους παλμούς της γενιάς της και ακούγοντας τους ήχους των καιρών. Η Μάρεν Άντε μίλησε και στην «Α» καθώς βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τις δυο μεγάλου μήκους ταινίες της (η εναπομείνασα είναι το «Δάσος για τα δέντρα» παραγωγής 2003), που έχουν σκίσει στα φεστιβάλ του εξωτερικού από το Μπουένος Άϊρες έως τη Λισσαβόνα.
«Οφείλουμε να ξανακοιτάξουμε τη θέση μας στις σχέσεις με τους συντρόφους μας, να συνδιαλλαγούμε μαζί τους, να αναθεωρήσουμε απόψεις και να επαναπροσδιορίσουμε ρόλους», τονίζει η Μάρεν Άντε. Και συνεχίζει, «στο “Όλοι οι άλλοι” ένα αθώο παιχνίδι πειραγμάτων μεταξύ του Κρις και της Γκίτι μετατρέπεται σε μια σοβαρή ενδοσκόπηση τους, το ποιοι είναι, το που πάνε, το γιατί είναι μαζί».
Στο πολυβραβευμένο «Όλοι οι άλλοι» ένα νεαρό ζευγάρι καταφεύγει στη Σαρδηνία για μια μίνι εκδρομή και καταλήγει στην πλήρη ανασύνταξη της σχέσης μέσω των συνεχών τριβών του.
Νωρίτερα, το 2003, η Μάρεν Άντε είχε κάνει την επίσης βραβευμένη στη Γερμανία, πτυχιακή της «Το δάσος για τα δέντρα». «Το λατρεύω αυτό το φιλμ. Και το λέω διότι ήθελα πάρα πολύ να αποδώσω στην οθόνη αυτή την έντονη μοναξιά, αυτή την εσωστρέφεια των ανθρώπων των σύγχρονων μεγαλουπόλεων και τη συνεχή αγωνία τους να βρουν απάγκιο σε κάποιον φίλο ή εραστή». Σε αυτή τη ταινία η Μάρεν Άντε διηγείται την κακή ψυχολογική κατάσταση της νεαρής δασκάλας Μέλανι λόγω των συνεχών απορρίψεων της στον επαγγελματικό, το φιλικό και τον ερωτικό τομέα.
«Εντέλει πόσο ατέρμονο είναι το παιχνίδι των σχέσεων». Τι λέτε εσείς;

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη "Σαββατιάτικη Απογευματινή" (φύλλο 21-11).