6 Νοε 2009

"Mιχάλης Κακογιάννης, Σε πρώτο πλάνο" - Χρήστος Σιάφκος (2009)

“Μιχάλης Κακογιάννης, Σε πρώτο πλάνο”
Χρήστος Σιάφκος, εκδόσεις Ψυχογιός

Ευριπίδη και Ιάκωβο Καμπανέλλη, Κώστα Πολίτη, Νίκο Καζαντζάκη και Άντον Τσέχοφ μετέφερε στην κινηματογραφική οθόνη ο Μιχάλης Κακογιάννης. Τους πρόσφερε σαν αγαθό πολυτελείας στο σινεφίλ κοινό παγκοσμίως, προβάλλοντας την ιδέα του ελληνισμού, της λογοτεχνίας και της γραμματείας του, μέσω της σοβαρής και μεστής κινηματογραφικής εργογραφίας του.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν ο πρώτος σκηνοθέτης, που μπόρεσε να βγάλει την Ελλάδα έξω από τα σύνορα της. Την μετεμφυλιακή και μεταπολεμική Ελλάδα. Της ταραχώδους πολιτικής σκηνής και της έντονης κοινωνικής αναμόχλευσης του '50 και του '60. Η Ελλάδα και η εγχώρια κινηματογραφία της παρούσα στις Κάννες, το Βερολίνο, τη Βενετία, την Αμερική. Σε όλα τα σπουδαία και glamorous κινηματογραφικά gala.

O δημοσιογράφος Χρήστος Σιάφκος χτίζει λιθαράκι-λιθαράκι το πορτρέτο του Μιχάλη Κακογιάννη μέσα από το πλούσιο 300σέλιδο βιογραφικό λεύκωμα “Μιχάλης Κακογιάννης, Σε πρώτο πλάνο”. Αφηγείται και συνομιλεί με τον σπουδαίο καλλιτέχνη του σινεμά, του θεάτρου, της τηλεόρασης και των γραμμάτων, για όλα τα σημαντικά της ζωής του. Τα παιδικά και νεανικά χρόνια του στην Κύπρο. Τις σπουδές, τα πρώτα καλλιτεχνικά βήματα και τη ζωή εν μέσω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Λονδίνο. Την επιστροφή στη Μεγαλόνησο και τις πρώτες δημιουργίες στην Ελλάδα. Το αμερικανικό όνειρο και τη διεθνή καταξίωση του '60 και του '70. Τα βραβεία, τις διακρίσεις και την ανεκτίμητη προσφορά του στην τέχνη.


Φέτος είναι η χρονιά του Κύπριου δημιουργού. Την άνοιξη είχε προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Λυδίας Καρρά “Μια ζωή μια εποχή – Μιχάλης Κακογιάννης”, ενώ εγκαινιάστηκε πρόσφατα το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην οδό Πειραιώς.


*Η βιβλιοπαρουσίαση γράφτηκε από τον Νέστορα Πουλάκο και δημοσιεύτηκε στη "Σαββατιάτικη Απογευματινή" (φύλλο 31/10).