22 Δεκ 2009

"100 ταινίες για μια ιδανική ταινιοθήκη" - Ζαν Κλοντ Φιλίπ (2009)

“Πρόκειται για ένα χρηστικότατο coffee table”, υπογράμμισε ο πλέον σημαντικός εν ζωή κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος κατά την παρουσίαση του συλλεκτικού τόμου του ιστορικού περιοδικού Cahiers du Cinema “100 ταινίες για μια ιδανική ταινιοθήκη” (εκδ. Καστανιώτη), την Πέμπτη το απόγευμα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.
Στη βραδιά που τιμήθηκε ο κ. Μπακογιαννόπουλος για τη συμβολή του στο σινεμά (από τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη) παρουσία σημαντικών ανθρώπων της 7ης τέχνης, αναλύθηκαν τα ζητήματα “σινεμά”, “κριτική στο σινεμά” εξ αφορμής της έξυπνης γαλλικής έκδοσης που μεταφέρθηκε στα ελληνικά (σε μτφρ. Ρίτας Κολαίτη) και την οποία επιμελήθηκε ο Ζαν Κλοντ Φιλίπ.
“Οι 100 ταινίες για μια ιδανική ταινιοθήκη έχουν την αρετή και την αναπηρία όλων των αντίστοιχων επιλογών και κατατάξεων”, τόνισε ο συγγραφέας Γιώργος Μπράμος και δεν έχει άδικο.
Με τρεις πρώτες ταινίες τον “Πολίτη Κέιν” του Όρσον Γουελς, τη “Νύχτα του κυνηγού” του Τσαρλς Λότον και τον “Κανόνα του παιχνιδιού” του Ζαν Ρενουάρ, παρελαύνουν στον τόμο σημαντικές ταινίες και προσωπικότητες του παγκόσμιου σινεμά, έχοντας όμως απουσίες-εκπλήξεις όπως εκείνες του Παζολίνι και του Σκορσέζε.
Σημειωτέον τις επιλογές τις έκαναν άνθρωποι του χώρου στη Γαλλία.

*Η βιβλιοπαρουσίαση γράφτηκε από τον Νέστορα Πουλάκο και δημοσιεύτηκε στην καθ. εφημερίδα "Απογευματινή" (φύλλο 15-12).