8 Δεκ 2009

"Η Σκόνη του χρόνου, το τρίτο φτερό" - Θόδωρος Αγγελόπουλος & φίλοι (2009)

Από την περασμένη εβδομάδα κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας η συλλεκτική έκδοση της “Σκόνης του χρόνου”, της τελευταίας ταινίας του διακεκριμένου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου που έγινε και βιβλίο.
Οι εκδόσεις Μίλητος επιμελήθηκαν ένα καλαίσθητο λεύκωμα που περιλαμβάνει το φωτογραφικό άλμπουμ του σκηνοθέτη Ισίδωρου Ιωάννη Λεοντή από το περιθώριο των γυρισμάτων της ταινίας σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Γερμανία, Καζακστάν κ.ά), το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε την άνοιξη, μαζί με την έκδοση “Η Σκόνη του χρόνου, Το τρίτο φτερό”.

Το βιβλίο αυτό είναι μια αληθινή έκπληξη. Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό να το συνοδεύει, το σενάριο της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου ξεδιπλώνεται στο βιβλιοφιλικό κοινό γεμίζοντας το με εικόνες και λέξεις από την ερωτική περιπέτεια που αφηγείται ο δημιουργός έχοντας ως φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα.

Στη συνέχεια, όμως, υπάρχει το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της έκδοσης. Μεταφέρονται αυτούσιες οι ομιλίες και τα κείμενα όλων εκείνων των ανθρώπων του χώρου, οι οποίοι μίλησαν για την “Σκόνη του χρόνου” και τον ίδιο τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στην τιμητική (προς το πρόσωπό του) εβδομάδα του Τριανόν, που διεξήχθη από τις 23 έως τις 29 του περασμένου Απρίλη.
Οι δημοσιογράφοι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Στέλιος Κούλογλου και Παύλος Τσίμας, οι σκηνοθέτες Νίκος Παναγιωτόπουλος και Δήμος Αβδελιώδης, οι πανεπιστημιακοί Μαρία Κομνηνού και Ειρήνη Στάθη, οι πολιτικοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Βύρων Πολύδωρας, είναι μερικοί εκ των ομιλητών του έργου του φημισμένου Έλληνα σκηνοθέτη.

Νέστορας Πουλάκος

npoulakos@apogevmatini.gr


*Η βιβλιοπαρουσίαση δημοσιεύτηκε στην καθ. εφημερίδα "Απογευματινή" (φύλλο 8-12).