5 Δεκ 2009

Μικροί στη μεγάλη οθόνη..

Στα πλαίσια του κινηματογραφικού πρότζεκτ «Σινεμά στο δρόμο» της Γαλέρας, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο από το Σινέ Φιλίπ της πλατείας Αμερικής, γνωριστήκαμε με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου, έναν άνθρωπο ζεστό, φιλικό και με όραμα για το μέλλον του κινηματογράφου. Εκείνη τη νύχτα στο Γιάντες στα Εξάρχεια μου κατέστησε σαφές κάτι, που ομολογώ, ότι είχα αμελήσει όλα αυτά τα χρόνια στη δίνη του κινηματογραφικού ρεπορτάζ. Ότι η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πέντε καλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά και νέους διεθνώς, ανάμεσα σε 300 συνολικά του είδους. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους της Ολυμπίας, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Σπύρου, κλείνει φέτος τα 12α γενέθλία του. Και θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 12 Δεκεμβρίου στον Πύργο, την Αρχαία Ολυμπία και άλλες πόλεις της Ηλείας. Θα υποδεχθεί μαζικά τη νεολαία της περιοχής αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας μας. Διακόσιοι, επίσης, νέοι από είκοσι περίπου ευρωπαϊκές χώρες θα επισκεφθούν και φέτος το φεστιβάλ.Δεκάδες θα είναι οι κινηματογραφιστές και οι θεσμικοί παράγοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ της Ολυμπίας. Ας προσδεθούμε, λοιπόν, στο άρμα του νεανικού σινεμά, που με τη φρεσκάδα και τη δροσιά του δίνει έναν διαφορετικό τόνο, κυρίως αισιόδοξο και ελπιδοφόρο, στην 7η τέχνη.

Το κύριο μενού

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετάσχουν 11 ταινίες μεγάλου μήκους, 14 μικρού μήκους μυθοπλασίας (ανάμεσά τους οι ελληνικές παραγωγές «Κατάληψη» του Αλέξανδρου Χαντζή και «Λήθη» του Γαβριήλ Τζάφκα) καθώς και 12 ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων, σε φορμά 35 mm. Επίσης θα υπάρξει για πρώτη χρονιά τμήμα ψηφιακών ταινιών, το DIGI KID Olympiafestival 2009, το οποίο θα φιλοξενήσει 18 ταινίες μικρού μήκους (με τις ελληνικές συμμετοχές να είναι το «Gobolino» του Δαμιανού Βογανάτση, το «Music to his ears» της Όλγας Μπακοπούλου και το «Arazo Ketsi» του Κωνσταντίνου Πέππα).
Οι σινεφίλ θεατές του φεστιβάλ θα δουν ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, θα συζητήσουν με τους δημιουργούς τους και θα σχηματίσουν γνώμη τόσο για τα διεθνή κινηματογραφικά ρεύματα, όσο και για τη ζωή και τα όνειρα των νέων σ’ αυτές τις χώρες.
Όσον αφορά τα κινηματογραφικά αφιερώματα της φετινής διοργάνωσης αυτά είναι και πάλι πλούσια και προέρχονται απ’ όλες τις χώρες του κόσμου. Το «Νέοι ταλαντούχοι δημιουργοί – μεγάλες παραδοσιακές σχολές : Οι αισθητικές τάσεις στο animation» χαρτογραφεί τη σημερινή Ρωσία. Το «Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό κινούμενο σχέδιο» απευθύνεται στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Το «Τα παιδιά και οι νέοι στην παλαιά και στη σημερινή Κίνα» προέρχεται από την αχανή χώρα της Ασίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το «Τα παιδιά και οι νέοι σήμερα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης». Τέλος το «Παραβατικότητα : Οι νέοι αρνούνται την κοινωνία ή η κοινωνία τους νέους;» είναι ένα φιλόδοξο αφιέρωμα της 12ης διοργάνωσης του φεστιβάλ της Ολυμπίας.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ένα πολύ μεγάλο ατού του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους της Ολυμπίας είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις του. Καθώς αναψηλαφούμε το πρόγραμμα παρατηρούμε μερικά όμορφα επιμελημένα δρώμενα.
Καταρχάς συνεχίζονται τα «CINE-μαθήματα», προβολές ταινιών, αναλύσεις και εργαστήρια για νέους. Τα «Μαθήματα στο σκοτάδι» είναι παρουσιάσεις εργαστηρίων για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στον κινηματογράφο και στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ενδιαφέρουν παρουσιάζει το παγκόσμιο συνέδριο «Θεσμοθέτηση και στην Ελλάδα του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους τώρα!Ανάπτυξη της παραγωγής και στήριξη της διανομής σήμερα!». Το Φεστιβάλ Ολυμπίας διοργανώνει συνάντηση με το παραπάνω θέμα στο οποίο παρουσιάζει εμπεριστατωμένη μελέτη για την αναγκαιότητα και την τεράστια χρησιμότητα της θεσμοθέτησης στη χώρα μας – όπως σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες – του κινηματογράφου για παιδιά και νέους. Όπως αναφέρεται θα υπάρξουν εισηγήσεις από στελέχη του φεστιβάλ καθώς και από Έλληνες και ξένους επαγγελματίες και θεσμικούς παράγοντες.
Παράλληλα θα τρέξει το πρόγραμμα «Η Ηλεία Πανευρωπαϊκό Κέντρο για τη Νεανική Οπτικοακουστική Έκφραση και Δημιουργία», κατά το οποίο τα στελέχη του φεστιβάλ της Ολυμπίας θα παρουσιάσουν σε ξένους ειδικούς το σχέδιο του «Πανευρωπαϊκού Κέντρου για την Νεανική Οπτικοακουστική Έκφραση και Δημιουργία» με έδρα τον Πύργο Ηλείας και θα προσδιορίσουν τον τρόπο συνεργασίας.
Όπως συμβαίνει πάντα το φεστιβάλ εκείνη την εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα γεμίσει από εκθέσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια, δρώμενα και κάποιες εκπλήξεις.
Θα παρουσιαστούν : η ζωγραφική του Αυγερινού Κάτση, η φωτογραφία του Πέτρου Κοτσάμπαση, το κόμικ «Τα 50 χρόνια του Asterix» καθώς και τα «Αρχαία Μουσικά Όργανα» του Κώστα Κοτσανά.
Θα τραγουδήσει ο Ηλείος δημιουργός Παναγιώτης Τσίγκλας, θα δώσει ένα ρεσιτάλ κιθάρας ο Άρης Καραγεωργάκης, ενώ θα πραγματοποιηθεί συναυλία jazz με το γκρουπ Diminouita και με το Baroque & blue ensemble
Στο κομμάτι της λογοτεχνίας, ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο θα πραγματοποιηθεί με την Εύα Κοταμανίδου και τον Αντρέα Παγουλάτο. Επίσης, ποιητές και συγγραφείς θα επισκεφτούν 15 σχολεία και θα συνομιλήσουν με τους μαθητές, μια πρωτοβουλία που προέκυψε σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ. Τέλος, θα παρουσιαστούν εργοβιογραφικές εκθέσεις των Εγγονόπουλου, Σικελιανού και Θεοτοκά
Και για να κλείσουμε, ορισμένα από τα υπό διαμόρφωση δρώμενα του φεστιβάλ είναι οι συζητήσεις «Entrance – Η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ» και «Οι νέοι απέναντι στη βία» καθώς και η παρουσίαση προγραμμάτων της εκπαιδευτικής τηλεόρασης.


Camera Zizanio 09

Για το τέλος αφήσαμε μια πολύ σημαντική πτυχή του φεστιβάλ της Ολυμπίας. Το πρόγραμμα Camera Zizanio 09, που διοργανώνεται από τον Νίκο Θεοδοσίου και τον Δημήτρη Σπύρου, είναι πραγματικά «ένα φεστιβάλ από μόνο του». Συμπληρώνοντας εννέα χρόνια παρουσίας στο χώρο, για φέτος έχει να υπερηφανεύεται ότι οι συμμετοχές στο Ελληνικό τμήμα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και έφτασαν τις 77 (από 60 πέρυσι). Επίσης, υπάρχουν ακόμη συμμετοχές από δυο νηπιαγωγεία (πέρυσι ήταν ένα).
Όσον αφορά τις διεθνείς συμμετοχές φέτος έχουν φτάσει τις 360. Προέρχονται από 27 χώρες της Ευρώπης και σηματοδοτούν μια διεύρυνση της διεθνούς οικογένειας καθώς προστέθηκαν για πρώτη φορά η Τουρκία κι η Ρουμανία. Στο Διεθνές Πανόραμα συμμετέχουν ταινίες από 6 χώρες ανάμεσα στις οποίες για πρώτη φορά βρίσκονται η Ινδονησία και η Ταιβάν.
Τέλος να σημειώσουμε ότι το Camera Zizanio δεν είναι μόνο ένα «φεστιβάλ» αλλά και ένα μεγάλο εργαστήριο για την οπτικοακουστική εκπαίδευση. Φέτος θα γίνει η παρουσίαση της δουλειάς των εκπαιδευτικών κατασκηνώσεων του Dong-Ah Institute of Media and Arts (DIMA) της Νότιας Κορέας. Ενώ έξι κινηματογραφικά εργαστήρια θα λειτουργήσουν στη διάρκεια της διοργάνωσης «σπάζοντας» το γνωστό «ενήλικες διδάσκουν παιδιά». Πλέον τα παιδιά θα διδάξουν συνομηλίκους τους. Οι Dombi Botond και Dombi Szabolcs, δυο αδέρφια 15 και 11 ετών από τη Ρουμανία θα μεταφέρουν στα παιδιά του Πύργου τις γνώσεις τους πάνω στο κινούμενο σχέδιο και θα δημιουργήσουν μαζί τους ταινίες.

Αντί επιλόγου

Το νεανικό σινεμά είναι ένας ολόκληρος θαυμαστός κόσμος. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι φημισμένοι σκηνοθέτες όπως ο Άλαν Πάρκερ, ο Τέρι Γκίλιαμ ή ο Φρανσουά Τρυφώ προσπάθησαν να υπεισέλθουν με πολλές από τις ταινίες σε αυτόν τον παράξενο κόσμο.
Για το κλείσιμο αυτής της παρουσίασης ζητήσαμε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ της Ολυμπίας Δημήτρη Σπύρου ένα σχόλιο γι’ αυτό το κινηματογραφικό επίτευγμά του.
«Οι περισσότεροι από τους ιδρυτικούς σκοπούς υπηρετήθηκαν και υλοποιήθηκαν τα δώδεκα χρόνια της λειτουργίας του φεστιβάλ. Συνεργαστήκανε αρμονικά με όλους τους φορείς της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του επαγγελματικού χώρου του κινηματογράφου, της εκπαίδευσης κλπ. Ωστόσο ανάμεσα στους βασικούς ιδρυτικούς σκοπούς του Φεστιβάλ, αναφέρονται και τα εξής : 1) Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η ανάπτυξη της παραγωγής παιδικών και νεανικών ταινιών στη χώρα μας καθώς και η διευκόλυνση της διανομής των ταινιών αυτών.2) Η θεσμοθέτηση του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους όπως εδώ και δεκαετίες συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες (και όχι μόνο χώρες).
Οι δυο αυτοί σκοποί δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί. Το φεστιβάλ όμως είναι έτοιμο να συμβάλλει με εμπεριστατωμένες προτάσεις προς το Ε.Κ.Κ. προκειμένου να πάψουμε στον τομέα αυτό να είμαστε “η ουρά της Ευρώπης”».

Νέστορας Πουλάκος
nespoulakos2000@yahoo.gr

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 50 του μηνιαίου περιοδικού "Γαλέρα" (Δεκέμβριος 2009).