7 Δεκ 2009

Συνέντευξη του Αντρέι Γιακιμόφσκι..

Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο
npoulakos@apogevmatini.gr


Χωρίς υπερβολές, ένα πραγματικό “διαμάντι” θα προβληθεί στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους τη Ολυμπίας (5-12/12). Τα “Αθώα Κόλπα” του Πολωνού σκηνοθέτη Αντρζέϊ Γιακιμόφσκι βρήκαν επιτέλους τη θέση τους στην ελληνική διανομή και δη στα εγχώρια φεστιβάλ. Ένα από τα φαβορί του φετινού διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ της Ολυμπίας, θα ξεκινήσει να προβάλλεται σε κοντινό χρονικό διάστημα στις κινηματογραφικές αίθουσες του κέντρου της Αθήνας (σε διανομή “Μικρόκοσμος”). Προς το παρόν, όσοι πιστοί προσέλθετε στα σινεμά της Ηλείας για να το παρακολουθήσετε (την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου).
Επ' ευκαιρίας της ελληνικής του “διαμονής”, ο Αντρζέϊ Γιακιμόφσκι μίλησε στην “Α” για την διεθνή περιπέτεια της ταινίας του αλλά και το τρυφερό της θέμα. “Εύχομαι τα “Αθώα Κόλπα” να τα απολαύσουν στη χώρα σας τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες. Άλλωστε νομίζω πως προσέγγισα το θέμα “σοβαρά”, αν μπορεί να μου επιτραπεί ο όρος”.

Ο Στέφεκ περνά το καλοκαίρι των 10 του χρόνων παρατηρώντας τα τρένα να πηγαινοέρχονται μέσα στο μικρό επαρχιακό σταθμό του χωριού του. Ζει με την απόμακρη μητέρα του, που δουλεύει νυχθημερόν σ' ένα μανάβικο, και με την 15χρονη αδελφή του, που είναι πολύ δεμένοι. Με την ελπίδα ότι θα ξαναβρεί τον πατέρα του, ο οποίος τους εγκατέλειψε λίγο μετά τη γέννηση του, αυτό το καλοκαίρι παίζει με το χρόνο και με τα πρόσωπα. Όλα όμως αλλάζουν όταν κάποιο πρωινό παρατηρώντας έναν κύριο με χαρτοφύλακα, που περιμένει το τρένο στο σταθμό, κάτι μέσα του τον κάνει να πιστέψει ότι αυτός είναι ο πατέρας του. Και τον ακολουθεί...

Η παιδική ψυχή δεν διαφέρει από εκείνες των μεγάλων. Μπορεί να είναι προφανώς “μικρή”, να μην είναι γεμάτη από τις εμπειρίες των ενηλίκων, όμως δεν είναι λιγότερο σημαντική”, τονίζει ο Αντρζέϊ Γιακιμόφκσι. Και συνεχίζει, “όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο λίγα είναι αυτά που αλλάζουν μέσα μας. Γι αυτό και λέγεται ότι πολλές φορές οι ψυχές των μεγάλων είναι ευαίσθητες όπως εκείνες των παιδιών”.

Όσον αφορά την ιστορία που αφηγείται στην ταινία του, ο κ. Γιακιμόφσκι θεωρεί ότι “πολλές φορές τα παιδιά είναι πιο υπεύθυνα από τους γονείς. Συμβαίνει συχνά και νομίζω πως είναι φυσιολογικό!”.
Με δυο βραβεία στην περυσινή Μόστρα της Βενετίας, προτεινόμενος για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας από την Πολωνία και έχοντας ακόμη πολλά βραβεία στα φεστιβάλ της Μπρατισλάβα, του Μαϊάμι, της Ανζέρ, του Τόκιο, της Τιφλίδας, της Θεσσαλονίκης, του Σάο Πάολο, ο Αντρζέϊ Γιακιμόφσκι με τα “Αθώα Κόλπα” θέλει να καταδείξει “πόσο έξυπνα και ανοιχτόμυαλα παιδιά είναι ο Στέφεκ και η αδελφή του”. Και, εντέλει, “το πόσο νοιάζονται για τον κόσμο στον οποίο ζουν”.


*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη "Σαββατιάτικη Απογευματινή" (φύλλο 5-12).