20 Δεκ 2009

"Rosebud, Η ζωή του Όρσον Γουελς” - Ντέιβιντ Τόμσον (1996)

“Rosebud, Η ζωή του Όρσον Γουελς”
Ντέιβιντ Τόμσον, σε μτφρ. Δημήτρη Νόλλα, εκδόσεις Πάπυρος


Ένα αξιανάγνωστο βιβλίο είναι αυτή η “διαθήκη” του Όρσον Γουέλς. Μέσα σε 500 και σελίδες περιγράφεται η ταραχώδης ζωή και το τρικυμιώδες έργο ενός μάστορα της κινηματογραφικής μηχανής, μιας αλλόκοτης περσόνας του θεάτρου στην Αμερική, μιας εμβληματικής προσωπικότητας του ραδιοφώνου.

Η έμπειρη, συχνά επικριτική, κυρίως περιγραφική πένα του συγγραφέα Ντέιβιντ Τόμσον δομεί και αποδομεί τον Όρσον Γουέλς. Αποκαλύπτει τα παιδικά του χρόνια, τα εφηβικά του σκιρτήματα και τη νεότητα του, ως ένα άλλο παιδί-θαύμα. Σαιξπηρικές διασκευές στο Μπρόντγουεϊ, απαράμιλλης ποιότητας ραδιοφωνικές εκπομπές όπως εκείνη η περιβόητη του 1938 (“Ο Πόλεμος των Κόσμων”) που έβγαλε το κοινό των ερτζιανών στον δρόμο, τρομοκρατημένο λόγω εισβολής εξωγήινων!

Η δημιουργία του “Πολίτης Κέιν”, της ταινίας-αριστούργημα για την 7η τέχνη και -κατά πολλούς- καλύτερης παραγωγής όλων των εποχών. Οι κόντρες του με την κινηματογραφική κοινότητα της εποχής, οι συγκρούσεις του με τα μεγάλα στούντιο και το ξεπούλημα των συνεργατών του.

Ευφυής και λάγνος, διορατικός και μικροπρεπής, πάνω από όλα ένας άνθρωπος έντονος. Με εκτόπισμα και λόγο σε όλα. Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την “Κυρία από τη Σαγκάη” και τους “Υπέροχους Άμπερσον”, τον “Οθέλλο” και τον “Κύριο Αρκάντιν”, τον “Μάκβεθ” κ.ά. Ο μεγάλος εραστής και καταστροφικός σύζυγος της Ρίτα Χέιγουορθ. Ο φίλος σείχηδων, βασιλιάδων και προέδρων των Η.Π.Α.

Η πλέον πλήρης βιογραφία του Όρσον Γουέλς. Με κριτική ματιά και σχολιαστική διάθεση. Για έναν αληθινό “γίγαντα” της κινηματογραφικής τέχνης.

*Η βιβλιοπαρουσίαση γράφτηκε από τον Νέστορα Πουλάκο και δημοσιεύτηκε στο ένθετο περιοδικό "Α - Αναγνώσεις" της "Κυριακάτικης Απογευματινής" (φύλλο 13-12).