2 Φεβ 2010

"Avatar" - Τάσος Δενελάβας

Εκ των προτέρων φανταζόμουν τι περίπου θα αντικρίσω, πήρα τα αναγκαία junk foods και σκέφτηκα ότι τρεις ώρες πολτοποιημένου εφέ (τρισδιάστατου παρακαλώ) μέσα σε αμερικάνικη κονσέρβα θέλουν δεν θέλουν θα περάσουν.
Με τα μάτια μου στραμμένα στο απέραντο της οθόνης περίμενα να τελειώσουν τα προσεχώς και να αρχίσει η ταινία : Avatar.

Η ιστορία (αρκετά συνοπτικά)


Σε ένα ξένο πολιτισμό (έξω από τη γη) ο άνθρωπος έχει ανακαλύψει μια σπάνια πέτρα που θέλει να εξορύξει γιατί ένα κομμάτι της αξίζει όσο όλη η Ελλάδα και παραπάνω, αλλά έλα μου που πάνω σε αυτήν την πλούσια πηγή ζουν κάτι άγριοι ιθαγενείς που δεν λένε να φύγουν από εκεί γιατί εκεί μένουν.

Στην αρχή σκέφτηκαν να τους διώξουν ειρηνικά μέσω διπλωματίας αλλά ο καλός ο πεζοναύτης (ειδικά ο Αμερικάνος ξέρει και άλλο μονοπάτι) βόμβες αεροπλάνα, σύγχρονα όπλα και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ. Οι άμοιροι ιθαγενείς, τι έχουν; Κάτι βέλη, κάτι τόξα, κάτι προϊστορικά άλογα και κάτι πτηνά για να πετάνε, δηλαδή οι άλλοι με τα ελικόπτερα και τα μπαζούκας και οι άλλοι με ότι τους έχει προικίσει η φύση…

Ποιος θα νικήσει άραγε;

Ο σακάτης πεζοναύτης που μέσω του προγράμματος Avatar εισχωρεί μέσα από το εξωγήινο σώμα και προσπαθεί σαν μυστικός πράκτορας να μάθει όλα τα μυστικά των ιθαγενών (ώστε να τους ρημάξουν μετά οι πεζοναύτες) έλα που όμως ερωτεύεται την κόρη του αρχηγού της φυλής και αλλάζει στρατόπεδο για να τους βοηθήσει να πολεμήσουν τους ανθρώπους του ουρανού όπως τους αποκαλούν οι ιθαγενείς.

Μέσα σε όλα αυτά μια επιστήμονας- χημικό- βοτανολόγος (ελπίζω να μην κάνω λάθος) με δυο τρεις άλλους προσπαθούν να πείσουν τόσο τον επιχειρηματία όσο και τον σκληρό-μουσκούλο πεζοναύτη ότι δεν πρέπει να τους πολεμήσουν και να τους διώξουν δια της βίας γιατί αυτοί οι ιθαγενείς ζουν στο πλανήτη Pandora με ότι τους περιβάλει φυσικά σε πλήρη αρμονία και όλα αυτά λέει ξεκινούν από ένα τεράστιο δέντρο φανταστείτε ένα γιγάντιο πεύκο που φτάνει ίσα με τον ουρανό) που τελικά είναι και η δύναμη τους, η πνευματική φυσικά που απλόχερα τους δανείζει η μητέρα φύση. Παραμύθια δηλαδή; Ναι παραμύθια.


Πρώτη εκδοχή :


Τελευταίας γενιάς τεχνολογία, καταιγισμός από εφέ, αεροσκάφη, πελώρια πτηνά, εξωγήινους, τέρατα και ιθαγενείς, σαν τους ινδιάνους στο Αμέρικα Αμέρικα, μάχες, και τελετές στην μητέρα φύση για σωτηρία.

Μη μου πεις, θα έχει και happy end ; Βεβαίως κύριε και happy end, μα εγώ περίμενα τουλάχιστον δραματουργική εξέλιξη μέσω σωτηρίας δοσμένης ηρωικά από τον απόλυτο ήρωα που η μοίρα τον επέλεξε να σώσει τον αρχαίο αυτό πολιτισμό.

Δεύτερη εκδοχή :

Οι πολιτισμένοι δυτικοί φτάνουν στην Αμερική, τι αντικρίζουν; Πλούσια εδάφη και χρυσό πολύ χρυσό, οι πολιτισμένοι Αμερικάνοι φτάνουν στην Μέση Ανατολή, τι αντικρίζουν; Πολύ μαύρο χρυσό, πολύ πολύ μαύρο χρυσό. Μα για κάτσε, εδώ μένουν κάτι άγριοι που δεν ξέρουν τι είναι το ύφασμα να καλύψουν τα "απαυτά" τους και εδώ κάτι απολίτιστοι μουσουλμάνοι που κάθε τρεις και λίγο ξαπλώνουν και προσκυνούν στον ουρανό.

Ωραία λοιπόν ας τσακιστούν να φύγουν, δεν φεύγουν; Εντάξει τότε ορμάμε με ότι έχουμε, όπλα κανόνια, βόμβες, πλοία, στρατιές ολόκληρες. Άλλωστε εμείς τους προειδοποιήσαμε εξαρχής.


Avatar αγαπητοί, σημαίνει ο πολιτισμός που έχουμε προσφέρει εμείς τόσα χρόνια σε όλους αυτούς τους άμοιρους λαούς, πια μητέρα γη και κολοκύθια ρημάξτε όλα, ποιος πράσινος πλανήτης, μπετό και πάλι μπετό, εμείς άλλωστε είμαστε πολιτισμένοι με βόμβες στα χέρια και όπλα προτού της χειραψίας. Ναι σωστά καταλάβατε, το Avatar δεν είναι παραμύθι για μικρά παιδιά, τα μικρά παιδιά το βλέπουν σαν παραμύθι, όλοι οι άλλοι θα πρέπει να φεύγουν από την αίθουσα με τα μάτια τους κλειστά όχι γιατί είδαν κάποιο πλάνο του Tarkovsky ούτε γιατί κάποιος μάστορας σκηνοθέτης τους έκανε να κλάψουν με ένα αδιέξοδο πλάνο που φτάνει τα όρια της ενόχλησης της δραματουργίας, καμία πλάνη και κανένας διάλογος με βάθος δεν πέρασε ώστε να βάλει τους μηχανισμούς του εγκεφάλου του να λειτουργήσουν με βαθύτερη σκέψη, απλές λέξεις όπως στρατόκαυλος , ιθαγενείς απολίτιστοι , βόμβες εκρήξεις και πάλι βόμβες.


Συμπέρασμα


Να το δω;


Εξαρτάται με ποια πλευρά θα είσαι.


Εφε, εφέ και πάλι εφέ, Αμερικάνικο κάτι σαν το χορεύοντας με τους λύκους σε καμία σχέση εκδοχή όμως. (Μην περιμένεις κανένα σενάριο βάθους, λέω εγώ τώρα)


Να το δω;


Είπαμε δες το αλλά μην μπουκώσεις από τα πολλά ποπ κορν και δεν μπορεί να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος σου (μην μείνει ο οφθαλμός σου μόνο στα εφέ βρε!)