1 Φεβ 2010

Συνέντευξη του Κορνέλιου Πορουμπόιου..

Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο
npoulakos@apogevmatini.gr


Στα 36 του χρόνια θεωρείται από τους πλέον ταλαντούχους σκηνοθέτες της γενιάς του πανευρωπαϊκά, με τον ίδιο να έχει βάλει το δικό του -πολύ σημαντικό- λιθαράκι στην άνοδο του ρουμάνικου κινηματογράφου αυτή τη δεκαετία. Εντέλει, ο Κορνέλιου Πορουμπόιου δεν ήλθε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο για την πρεμιέρα της ταινίας του “Αστυνομία, ταυτότητα” λόγω ασθένειας, μίλησε όμως στην “Α” έστω και από απόσταση. “Είναι πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό όταν η αστυνομία προσπαθεί να επιβάλει ένα προφίλ σωτήρα στην κοινωνία”, μας λέει κάπως σοβαρά ο Ρουμάνος σκηνοθέτης. “Ευτυχώς, δεν έχουμε ανάγκη από σωτήρες, μας αρκεί η αστυνομία να κάνει σωστά τη δουλειά της”.

Ο Κρίστι, ένας αστυνομικός, αρνείται να συλλάβει ένα νεαρό που πρόσφερε χασίς σε δύο συμμαθητές του στο Λύκειο, θεωρώντας ότι ο νόμος είναι υπερβολικά αυστηρός, θ' αλλάξει σύντομα και, εν πάση περιπτώσει, δεν θέλει να 'χει βάρος στη συνείδησή του την καταστροφή ενός νέου ανθρώπου. Για τον προϊστάμενό του, όμως, η λέξη συνείδηση έχει άλλο νόημα.

Φεύγοντας με δυο βραβεία από το περυσινό Φεστιβάλ των Καννών για την “Αστυνομία, ταυτότητα”, ο σκηνοθέτης συνειδητοποίησε ότι είχε καταφέρει να περάσει το μήνυμά του : ν' ανοίξει διάλογο ανάμεσα στη συντηρητική, πρώην κομμουνιστική κοινωνία της Ρουμανίας με τους νέους και τη σύγχρονη εποχή. Οι απαρχαιωμένες δομές κόντρα στις νέες ιδέες, δηλαδή, ακόμη και σε θεσμούς όπως η αστυνομία, ακραιφνώς αρτηριοσκληρωτικούς. “Δεν μπορώ να πω ποια πρέπει να είναι η αντίληψη της αστυνομίας για τον τρόπο δράσης της. Ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του αξίες και αρχές για το πως να κινείται στην κοινωνία που ζει. Γι' αυτό και η αστυνομία οφείλει να δρα με αξίες, που μοιράζονται οι περισσότεροι από τους συμπολίτες της”, εξηγεί ο Πορουμπόιου όταν τον ρωτήσαμε για τον τρόπο αντιμετώπισης των πολιτών από την αστυνομία, στην ταινία του.

Όσον αφορά το ζήτημα της νομιμοποίησης των μαλακών ναρκωτικών ή όχι, ο Ρουμάνος σκηνοθέτης ήταν απόλυτος. “Το θεωρώ ακραίο να πηγαίνει κάποιος άνθρωπος στη φυλακή για χρήση μαλακών ναρκωτικών τον 21ο αιώνα”, μας λέει, “μάλλον το ζήτημα πρέπει να επανεξεταστεί από πολλές κυβερνήσεις”.

Ο Κορνέλιου Πορουμπόιου λατρεύει το σινεμά. Η Χρυσή Κάμερα που είχε λάβει το 2006 για την πρώτη του ταινία “12.08 Ανατολικά του Βουκουρεστίου” στο Φεστιβάλ των Καννών, του έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσει με ακόμη μεγαλύτερο δυναμισμό στο έργο του. “Θεωρώ ότι ο κινηματογράφος μου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τον κόσμο, Οι ταινίες μου είναι μέρος της γενικότερης αντίληψής μου. Ζω με το συναίσθημα ότι οι εικόνες που φτιάχνω είναι όψεις του κόσμου, και μπορούν ν' αγγίξουν τους συνανθρώπους μου. Αυτό για μένα μετράει πολύ”.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη "Σαββατιάτικη Απογευματινή" (φύλλο 16-1).