6 Φεβ 2010

"Κλιματιζόμενος εφιάλτης" - Χένρι Μίλερ / "Το αλάτι πίσω από τ' αυτί" - Αργύρης Παλούκας



Κλιματιζόμενος εφιάλτης
εκδόθηκε το 1945 στις Η.Π.Α. - μεταφράστηκε από τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη και εκδόθηκε από το Μεταίχμιο το 2009 - μυθιστόρημα

ΠΑΝΕ, ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΑΥΤΑ ΤΩΡΑ. ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΝΟΤΟΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ. Ο ΠΑΛΙΟΣ ΘΑΦΤΗΚΕ ΒΑΘΙΑ. ΟΙ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΟΥ, ΩΣΤΟΣΟ, ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΕΣ ΑΚΟΜΗ.

Το οδοιπορικό του Χένρι Μίλερ στα βάθη της Αμερικής κατά την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη από την ευρωπαϊκή περιπλάνηση και τη γαλλική κατοίκηση. Η αποδόμηση του αμερικάνικου ονείρου τόσο νωρίς. Προφητικός, απαισιόδοξος, με βαθιά εκτίμηση στην "άλλη" Αμερική, την Αθέατη. Ένα βιβλίο προάγγελος του "Δρόμου" του Κέρουακ, τρόπον τινά.

*

Το αλάτι πίσω από τ' αυτί
γράφτηκε από τ0ν Αργύρη Παλούκα και εκδόθηκε από τον Κέδρο το 2009 - ένα ποίημα (βιβλίο ποιητικό, εν ολίγοις)

ΤΩΡΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΩ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ, ΒΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙΖΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΛΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΖΗΤΑΕΙ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΕΙΝ' ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΣΑΝ ΓΕΡΑΝΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ Σ' ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.

Πεζό και ποίημα, ίσον αποκαλύψεις συναισθημάτων για μια γυναίκα, την ηλικία, για μια εφηβεία, την παιδικότητα, για τη μητέρα, για μια οικογένεια. Ο χώρος. Η πόλη και η ύπαιθρος. Ο χρόνος. Ατέρμονος. Στο δεύτερο βιβλίο του, ο Αργύρης Παλούκας, το εξελίσσει κι άλλο το ποιείν.