19 Ιουλ 2010

Κινηματογραφική μυσταγωγία!

Του Νέστορα Πουλάκου
npoulakos@apogevmatini.gr

Το νέο ότι από φέτος το καλοκαίρι το νησί της Πάτμου θα έχει το δικό του κινηματογραφικό φεστιβάλ, το πληροφορήθηκα στα τέλη Μαΐου. Αμέσως αναζήτησα και εντέλει μίλησα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ και σκηνοθέτη, στο επάγγελμα, Στιβ Κρικρή, ο οποίος μου εξήγησε τα… ανεξήγητα : Πως, δηλαδή, μες σε αυτό το κλίμα μιζέριας και κατήφειας, μια καλλιτεχνική ομάδα με έδρα το Παπάγου, που κύριο μέλημα της είναι να φτιάχνει ταινίες, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, και μάλιστα διεθνές, σε ένα νησί που διατείνεται για τη θρησκευτική μουσική του κι όχι για το κινηματογραφόφιλα αισθήματα του.

«Αγαπάμε το νησί πολύ», μου εξήγησε ο Στιβ Κρικρής, «γι’ αυτό ρίξαμε την ιδέα πέρυσι στους τοπικούς φορείς που την βρήκαν ενδιαφέρουσα», συνεχίζει, «άλλωστε βασικό μέλημα μας είναι να γίνει το φεστιβάλ με σχετικά χαμηλό κόστος, βασιζόμενο σ’ ένα μικρό και ευέλικτο πρόγραμμα ταινιών, που θα δίνεται έμφαση στην παραγωγή κινηματογραφίας». Πράγματι, ανατρέχω στο πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου, που ξεκινά τη Δευτέρα 19 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 25 Ιουλίου, και σταχυολογώ:

- 46 μόλις ταινίες, σε τρία τμήματα, που κανένα δεν είναι διαγωνιστικό. Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται 10 ταινίες μεγάλου μήκους, μεταξύ των οποίων το «Arcadia lost» του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, γνωστού διευθυντή φωτογραφίας στο Χόλιγουντ, με πρωταγωνιστή τον Νικ Νόλτε, η ελληνοβρετανική παραγωγή «Opa» του Udayan Prasad, παραγωγής 2005, που γυρίστηκε στην Πάτμο και θ’ ανοίξει το φεστιβάλ τη Δευτέρα, η ταινία «Αυτή η νύχτα μένει» του Νίκου Παναγιωτόπουλου εν είδει ρετροσπεκτίβας, με τον σκηνοθέτη να δίνει το παρών στο φεστιβάλ.
- Στην κατηγορία ταινιών μικρού μήκους (30 συμμετοχές), θα λάβει μέρος με επιλογή ταινιών του το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo.
- Επίσης, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον ποιητή Ρόμπερτ Λαξ. Και το σημαντικότερο, θα γίνει ένα 3ήμερο εργαστήρι παραγωγής και μοντάζ cross-media από την ομάδα Watergun TV.

Οι προβολές των ταινιών και τα δρώμενα θα πραγματοποιηθούν σε δυο χώρους. Στη Νέα Μαρίνα στο λιμάνι της Πάτμου, όπου έχει φτιαχτεί ένας χώρος προβολής από την αρχή, καθώς και στο Παλιό Σχολείο στη Χώρα. Δηλαδή, δεν υπάρχει αίθουσα επί της ουσίας. Και αυτό είναι πράγματι ένας άθλος. Καθώς η ομάδα του Στιβ Κρικρή προσπαθεί να διοργανώσει ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ εν τη γένεση του. Με μηδέν υποδομές, μηδέν χρήματα τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (η βοήθεια της είναι υλική και ηθική), και με κάποια συνεισφορά από ιδιώτες χορηγούς. Το κόστος του φεστιβάλ, που είναι μικρό, έχει καλυφθεί από τις τσέπες της ομάδας και τη συνδρομή του μεγάλου χορηγού του φεστιβάλ, που δεν είναι κρατικός ή τοπικός φορέας. Κατά τα άλλα… Καλή επιτυχία, τι άλλο;