10 Σεπ 2010

ΣΙΝΕΜΑ ΕΝ ΔΗΜΩ

Δύει ο ήλιος. Νιώθω τον ποταμό εντός μου να κυλάει – το παρελθόν του, την πανάρχαια κοίτη του, την εναλλασσόμενη ατμόσφαιρα του. Οι λόφοι τον περιζώνουν απαλά – η πορεία του είναι καθορισμένη». Δια χειρός Χένρι Μίλερ, από το ανάγνωσμα του φετινού καλοκαιριού, το εμβληματικό βιβλίο «Ο Τροπικός του Καρκίνου». Ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα, άλλωστε, που κρατούσε η Ροζάνα Αρκέτ καθώς τη φλέρταρε ο Γκρίφιν Ντουν εντός μιας άθλιας μα χαρακτηριστικής αμερικανικής καφετέριας της δεκαετίας του ’80, όπως μας αφηγήθηκε τη σκηνή ο Μάρτιν Σκορσέζε στην παρεξηγημένη κομεντί του «Μετά τα μεσάνυχτα». Αυτός ο ποταμός μπορεί να είναι το ελληνικό σινεμά. Αφού έχει τραβήξει το δρόμο του, το προδιαγεγραμμένο μονοπάτι του, κοντά έναν αιώνα τώρα. Μια πορεία, που πλην μερικών εκλάμψεων θα εξακολουθεί να χάνεται μες στον αχταρμά ανατολίτικου τύπου, κακό χαρακτηριστικό της αλλοπρόσαλλης ιδιοσυγκρασίας μας.

*

Βάσει προγραμματισμού κυκλοφορίας του τεύχους από τον Αποστόλη και τον Μιχάλη, θα το διαβάζετε ενώ οι ελληνικές ταινίες θα έχουν παιχτεί στην 67η Μόστρα της Βενετίας και θα αναμένουν τα αποτελέσματα των βραβείων. Έχουμε πολλές πιθανότητες, σύντροφοι και συντρόφισσες, καθώς τόσο το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (Επίσημο Διαγωνιστικό) όσο και η «Χώρα Προέλευσης» του Σύλλα Τζουμέρκα (Εβδομάδα Κριτικής) είναι πραγματικά πολύ καλές ταινίες. Η Τσαγγάρη με τη φόρα της αβάν γκαρντ διάθεσης που την διακατέχει, συνθέτει μια πραγματεία για το αρχέγονο του ανθρώπινου είδους θυμίζοντας «Κυνόδοντα» εις τη νιοστή. Από την άλλη μεριά, ο πρωτοεμφανιζόμενος και ιδιαίτερα ταλαντούχος Τζουμέρκας κάνει ότι πιο φρέσκο έχω δει στο εγχώριο σινεμά τα τελευταία χρόνια (ακόμη και από τις περυσινές επιτυχίες). Μια οικογενειακή τραγωδία υπό το πρίσμα της διαχρονικής πολιτικής φαρσοκωμωδίας του τόπου μας, ενώ μια σειρά από επίκαιρα φορτίζουν την ατμόσφαιρα της ιστορίας. Οι εκλάμψεις, που σας έλεγα παραπάνω…

*

Στη Μόστρα θα παιχτεί στο τμήμα «Ορίζοντες» και μια ελληνική συμμετοχή ταινίας μικρού μήκους. Το «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη θα προσπαθήσει ανάμεσα σε δεκάδες ταινίες νέων ταλέντων παγκοσμίως να πάρει μια διάκριση. Δεν έχω άποψη επί της ταινίας, εύχομαι καλή επιτυχία στον νεαρό δημιουργό, με τον οποίον στα σίγουρα θα ανταμώσουμε στο –φετινό- 33ο Φεστιβάλ της Δράμας (20-25 Σεπτεμβρίου), αυτό το σπουδαίο φυτώριο εκκολαπτόμενων σκηνοθετών της χώρας μας. Καλή τύχη και στην «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, που μου άρεσε πολύ την περυσινή χρονιά, και η οποία θα προβληθεί στο τμήμα «Ημέρες Βενετίας» διεκδικώντας το βραβείο LUX καλύτερης ταινίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

*

Γι’ αυτό λοιπόν φροντίστε κε Γερουλάνε ενώ θα τυπώνεται αυτό το τεύχος να έχετε δημοσιοποιήσει το προσχέδιο νόμου προς διαβούλευση, στην τέταρτη ημερομηνία που υπόσχεστε από την αρχή της θητείας σας. Και εσείς κύριοι και κυρίες του νέου (και προσωρινού, συνάμα!!) δ.σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να ηρεμήσετε επιτέλους, να αφήσετε τους τσακώμους και να κάνετε έργο. Θέ-λου-με ταινίες! Αυτός είναι ο σκοπός της θέσης σας, δεν θέλω να σας χαλάσω τυχόν άλλες σκέψεις θυμίζοντας τον, έτσι;

*

Φιλάκια

*Η στήλη γράφτηκε από τον Νέστορα Πουλάκο και δημοσιεύτηκε στο τεύχος 9 του μηνιαίου free press για τον κινηματογράφο Move It (Σεπτέμβριος 2010).