20 Σεπ 2010

Αισιόδοξη…

…αναμονή. Αυτή τη στάση θα κρατήσει ο Διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Βασίλης Κεχαγιάς μετά τη συνάντηση που είχε στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με τον Σύμβουλο Κινηματογραφίας του Παύλου Γερουλάνου –αν τον έχετε λησμονήσει, είναι ακόμη Υπουργός Πολιτισμού. Το «καυτό» θέμα περί συγχώνευσης του Μουσείου με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σας το είχα γράψει στην «Α» το καλοκαίρι. Την οικονομική του ευημερία (δεν χρωστάει πουθενά!), τη διαχειριστική του επάρκεια (από τους ελάχιστους δημόσιους οργανισμούς που την έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση) και την ευελιξία στις πλούσιες δραστηριότητες του, θέλει να εξασφαλίσει ο κ. Κεχαγιάς για το Μουσείο και πήρε διαβεβαιώσεις επ’ αυτών. Και μάλιστα σε βαθμό απόλυτο από τον κ. Αργυρόπουλο, γεγονός που τον προτρέπει να είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. Και προφανώς καλά κάνει διότι τα λόγια των πολιτικών ποτέ κανείς δεν τα πίστεψε… απόλυτα (και σωστά έπραξε), προσθέτω.

Πάντως και…

…για να είμαστε ειλικρινείς, αν εντέλει τα παραπάνω θέματα διασφαλιστούν τότε θα έχει γίνει μια συγχώνευση για τα μάτια του κόσμου. Αφού το μόνο που θα έχουμε, είναι η ένωση των δυο Διοικητικών Συμβουλίων, τουτέστιν γλιτώνει όλα κι όλα 2 χιλιάδες ευρώ το κράτος. Αστεία πράγματα, δεν βρίσκετε; Παρολαυτά, το Υπουργείο λέει ότι έχει μεγάλα σχέδια για το Μουσείο, ότι θα το κάνει «Σταυροδρόμι Πολιτισμού», γεγονός που θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του, θα μπορεί να πραγματοποιεί σημαντικότερα πρότζεκτ (άρα θα έχει μεγαλύτερο μπάτζετ), θα πάει ένα βήμα παραπέρα δηλαδή από την τωρινή του κατάσταση. Σχολιάζω : μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο, το έχει άλλωστε ανάγκη η σημερινή πολιτιστική μας πραγματικότητα. Μήπως όμως, λέω τώρα, οι τεχνοκράτες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουν βάλει στο μάτι αυτό τον εύρωστο οργανισμό προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα δικά τους «μεγάλα πρότζεκτ»; Εικάζω, ξέρετε...

Το πρόγραμμα…

…του όμως το φετινό παρουσίασε το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και καλά έκανε μέχρι να γίνουν όλα αυτά. Τέσσερις είναι οι καινούριες εκδηλώσεις χώρια το καθημερινό, συνεχές εκπαιδευτικό του πρόγραμμα. Από αυτές δυο είναι οι σημαντικότερες : η έκθεση «Θοδωρή φέρε και τους δίσκους σου» είναι η παρουσίαση μέσα από διάφορες μορφές της σημαντικής συλλογής δίσκων του κριτικού κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου, από ταινίες του ελληνικού σινεμά των δεκαετιών ’60, ’70 και ’80. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 2 Οκτωβρίου, όπου θα βραβευθούν οι Θανάσης Αρβανίτης και Μίμης Πλέσσας, και θα έχει 6μηνη διάρκεια. Επίσης, στη διάρκεια του 51ου ΦΚΘ και συγκεκριμένα στις 9-11 Δεκεμβρίου, θα προβληθούν ντοκιμαντέρ για τη διάσωση των ταινιών που έχουν γυριστεί σε φιλμ 8 και super 8. Η εκδήλωση που έχει τίτλο «it’s my film festival» ανήκει στο πρόγραμμα European Home Movies Net, στο οποίο η Ελλάδα εκπροσωπείται με το ΜΚΘ.

*Το κείμενο και τα σχόλια δημοσιεύτηκαν στη στήλη Στοπ Καρέ της Σαββατιάτικης Απογευματινής (18-9).