6 Σεπ 2010

Με λογοτεχνία…

…επί της οθόνης θα συνεχίσει το αφιέρωμά της στον ελληνικό κινηματογράφο η Feelgood Entertainment. Μετά τις «Ημέρες Ελληνικού Σινεμά» που διεξάγονται αυτή την περίοδο στον κινηματογράφο Ιντεάλ, από τις 9 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα πάρει τη σκυτάλη το αφιέρωμα «Από το βιβλίο στην οθόνη» στον κινηματογράφο Απόλλων. Θα προβληθούν –ενδεικτικά- ταινίες των Νίκου Παναγιωτόπουλου, Κατερίνας Ευαγγελάκου, Ελένης Αλεξανδράκη, Δημήτρη Παναγιωτάτου κ.ά. Αυτές τις ημέρες, επίσης, (2-8 Σεπτεμβρίου) διεξάγεται Εβδομάδα Μπουνιουέλ στον κινηματογράφο Ζέφυρος, όπου παίζονται κλασικές ταινίες του Ισπανού σκηνοθέτη.

Στη Μυτιλήνη…

…θα γίνει απόψε η προβολή της καινούριας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη. Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αυλή του Ελαιοτριβείου Μουσείου Βρανά στον Παπάδο της Λέσβου με ελεύθερη είσοδο. Η ταινία του σκηνοθέτη του «Καιρού των Ελλήνων» και της μακροβιότερης εκπομπής της ΕΡΤ «Παρασκήνιο», καλείται «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» και αφηγείται την επιστροφή ενός Έλληνα κινηματογραφιστή -που ζει χρόνια στο Παρίσι- στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε εξ αφορμής μιας οικογενειακής κληρονομιάς. Εκεί θα θυμηθεί τα νεανικά του χρόνια και θα συναντήσει όσους συγγενείς και φίλους έχουν απομείνει. Η ταινία, που εν μέρει είναι αυτοβιογραφική για τον Παπαστάθη, προσπαθεί να βρει διανομή στις ελληνικές αίθουσες αυτή την περίοδο. Πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Καταλειφός, Λουκία Μιχαλοπούλου, Χρήστος Στέργιογλου, Υβόνη Μαλτέζου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Γερασιμίδου, Σμαράγδα Σμυρναίου κ.ά. Στην εκδήλωση που θα προηγηθεί της προβολής θα μιλήσουν οι Νίκος Κούνδουρος και Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.

Χασαπο-σέρβικο…

…καλείται μια ταινία σπλάτερ που αποφάσισαν να βάλουν τελευταία στιγμή στο πρόγραμμα τους οι 16ες Νύχτες Πρεμιέρας. Αυτός ο «εμπνευσμένος» τίτλος δόθηκε για να αμβλυνθούν (;) οι εντυπώσεις από το γεγονός ότι στην υπόθεση αυτής της κακής, βάσει πληροφοριών μου, ταινίας περιλαμβάνεται μια 4λεπτη σκηνή βιασμού ενός μωρού (!). Η ταινία του Σρένταν Σπασόγεβιτς κόπηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο Κινηματογραφικής Δεοντολογίας αφού ήταν να προβληθεί στο φεστιβάλ Frightfest του Λονδίνου, συμπεριλήφθηκε όμως στο πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας προφανώς για να γίνει ντόρος γύρω από το φεστιβάλ, εκμεταλλευόμενοι επιπλέον οι του προγράμματος ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει παρόμοιο ελεγκτικό συμβούλιο (επειδή είμαστε ελευθεριάζων λαός…). Δεν έχω γνώμη επί της ταινίας αφού δεν την έχω δει, αν κρίνω όμως από αφηγήσεις γύρω μου, έχω να πω στα παιδιά του φεστιβάλ ότι μόλις έκαναν το πρώτο φάουλ…

*Το κείμενο και τα σχόλια δημοσιεύτηκαν στη στήλη Στοπ Καρέ της Σαββατιάτικης Απογευματινής (φύλλο 4-9).