30 Οκτ 2010

"Λακωνικά... Το χαμόγελο της Ωραίας Ελένης" - Νίκος Αλευράς (2010)

Του Νέστορα Πουλάκου
(poulakos@sevenart.gr)


Ο Νίκος Αλευράς δεν έφυγε ποτέ από το κινηματογραφικό προσκήνιο παρόλο που δεν υπήρξε στον αφρό του. Ο ίδιος δεν το ήθελε, φαντάζομαι, λόγω της ιδιοσυγκρασίας του. Τη φετινή χρονιά, με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του "Το Αρχαίον Όστρακον", συγκίνησε στα φεστιβάλ της Κω, της Δράμας, της Χαλκίδας. Μεγάλου μήκους ταινία έχει να κάνει από τα πολύ ιδιαίτερα "Ερωτικά μαθήματα για επαναστατική δράση", το 2007.


Νέα ασχολία όμως βρήκε, εξόν από το πύργο του στη Μάνη, στον οποίο και καταφεύγει σε πολλές στιγμές μες στο χρόνο. Η εταιρεία του «λαλλούδα» και η «Ιδιομορφή», εκδοτικός οίκος από τη Σπάρτη, καταπιάνονται με τα παλαιότερα έργα του Αλευρά φτιάχνοντας όμορφες, πλουραλιστικές, ενδιαφέρουσες και σίγουρα πλούσιες εκδόσεις.


Κοντά στο Πάσχα, βγήκε σε βιβλίο (σενάριο-κριτικές-κείμενα-σημειώματα) με το dvd μαζί η θρυλική (για πολλούς λόγους) ταινία του "Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι και ο τραυματισμένος καλλιτέχνης αναστενάζει…" (παραγωγής 1977). Πριν λίγο καιρό, επίσης, κυκλοφόρησε μια ακόμη έκδοση, πολύ αξιόλογη και άκρως ενδιαφέρουσα.


Το booklet "Λακωνικά… Το χαμόγελο της Ωραίας Ελένης" προέρχεται καταρχάς από το ομώνυμο ωριαίο ντοκιμαντέρ του Νίκου Αλευρά που γυρίστηκε το 2004 για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας, και χαρτογραφεί γεωγραφικά, τουριστικά, κοινωνικά, ανθρωπογεωγραφικά, ιστορικά το νομό Λακωνίας και, δη, τη Μάνη. Το ντοκιμαντέρ περιέχει μπόλικη ποίηση και πεζό (Καζαντζάκης, Κόντογλου, Μυριβήλης, Ρίτσος), σε απαγγελία Όλιας Λαζαρίδου, ενώ την οργάνωση παραγωγής είχε ο αείμνηστος ντοκιμαντερίστας Γιώργος Κολόζης.


Το πακέτο περιλαμβάνει μια καλαίσθητη δίγλωσση έκδοση με το σενάριο της ταινίας, ιστορικά στοιχεία, σημειώματα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Επίσης, το dvd της ταινίας σε πέντε γλώσσες καθώς και ένα cd σε μουσική Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με 14 τραγούδια (περιλαμβάνονται ποίηματα των Ρίτσου, Βρεττάκου, Πολυδούρη, σε απαγγελία Νίκου Αλευρά).


Η έκδοση κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και -αν μη τι άλλο- έχει πολύ υλικό προς διερεύνηση. Προσωπικά, ακόμη τη μελετώ.


*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό portal www.sevenart.gr (11-10-10).