10 Οκτ 2010

Στο Πανόραμα…

…Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (21-31 Οκτωβρίου) ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες και ένα μέρος των 11 ευρωπαϊκών ταινιών (πρώτης προβολής και χωρίς ελληνική διανομή), που θα συμμετάσχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα. Από αυτές ξεχωρίζουν το «Strange case of Angelica» του Πορτογάλου Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα, ο οποίος σε λίγους μήνες συμπληρώνει τα 102 του χρόνια. Επίσης, η γερμανική πρόταση για τα φετινά Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, το «When we leave» του Φέο Αλαντάγκ. Καθώς και η καινούρια ταινία του Κώστα Ζάπα («Uncut Family», «Last porn movie», «Μικρές ελευθερίες»), η «Ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας», που θα κάνει στο φεστιβάλ την παγκόσμια πρεμιέρα της και θα βγει στις αίθουσες το φετινό χειμώνα.


Αφιέρωμα…

…στο Σύγχρονο Αραβικό Κινηματογράφο έχει ετοιμάσει για την 51η διοργάνωσή του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-12 Δεκεμβρίου). Σε συνεργασία με τα φεστιβάλ του Αμπού Ντάμπι και της Ντόχα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ Δημήτρης Εϊπίδης έχει ετοιμάσει μια σειρά από προβολές νέων ταινιών, που προέρχονται από τον αραβικό κόσμο. Κεντρική θέση στο αφιέρωμα έχει ο Ιρακινός σκηνοθέτης Μοχάμεντ Αλ – Νταράτζι, του οποίου οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι «Son of Babylon», «Ahlaam», «War, love, God and madness», «My name is Mohamed».

Τα ντοκιμαντέρ…


…σε πρώτη προβολή αυτές τις ημέρες. Από την περασμένη Τετάρτη 6 Οκτωβρίου και μέχρι τις 25 Μαΐου του 2011 προβάλλονται ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, από την ομάδα CineDoc. Κάθε προβολή ξεκινά με ένα σχετικό επίκαιρο από την αρχειοθήκη του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, ενώ θα προλογίζεται από έναν ομιλητή. Επίσης, το 3ήμερο 15-16-17 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το 3ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Αθήνα», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Γιώργος Πουλίδης. Θα προβληθούν συνολικά 14 ταινίες τριών θεματικών ενοτήτων. Ξεχωρίζουν, ο «Μεγάλος Ερωτικός» του Παντελή Βούλγαρη και ο «Κάρολος Κουν» του Λάκη Παπαστάθη.


Και ο νόμος…

…ο κινηματογραφικός ακόμη «επίκειται», όπως μας ανακοίνωσε σχετικά το Υπουργείο Πολιτισμού στον απολογισμό έτους που έκανε, εν γένει, για τα καλλιτεχνικά πεπραγμένα της χώρας μας. Πάντως και απ’ ότι μαθαίνω, ο πόλεμος που θα ξεσπάσει όταν βγει το σχέδιο νόμου θα είναι ανηλεής, καθότι προβλέπονται μερικές ζόρικες ανακατατάξεις για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που ίσως αλλάξουν τις σημερινές ισορροπίες. Κάποιοι έχουν χάσει από τώρα τον ύπνο τους.

*Το κείμενο και τα σχόλια δημοσιεύτηκαν στη στήλη Στοπ Καρέ της Σαββατιάτικης Απογευματινής (9-10).