15 Οκτ 2010

ΣΙΝΕΜΑ ΕΝ ΔΗΜΩ

Θα τα έβρισκα πολύ σκούρα αν με ανάγκαζαν ν’ αφηγηθώ λεπτομερώς τι μου συνέβη την εβδομάδα που ακολούθησε την αποτυχημένη νυχτερινή μου εκστρατεία. Ήταν ένα παράξενο, πυρετικό διάστημα…». Αυτά ακριβώς σκέφτομαι απόψε το βράδυ, που κάθομαι και γράφω τη στήλη μου για το περιοδικό του Αποστόλη και του Μιχάλη, καθώς είχα μια πλήρως αποτυχημένη νυχτερινή κινηματογραφική εκστρατεία. Που να σας τα λέω τώρα… Ζόρικα τα θέματα σε αυτή την πιάτσα. Κυκλοφορούν και κάτι παράξενοι… Αυτά πάντως τα λέει ο Ιβάν Τουργκένιεφ στην «Πρώτη αγάπη» του. Καλησπέρα σας.

*


Σ
ας τα έλεγα δεν σας τα έλεγα στο προηγούμενο τεύχος; Ότι θα πάρουμε κάποιο βραβείο στη Βενετία με τις δυο πολύ καλές ταινίες, που στείλαμε; Ε, το πήραμε. Μπορεί να μην είναι το μεγάλο, όμως το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στην Αριάν Λαμπέντ είναι σημαντικό. Η ηθοποιός είναι και νεαρά και ταλαντούχα και έχει και μέλλον. Και φτου της… Έχει πάντως δίκιο όταν έλεγε «ότι δεν ανήκει σε μένα το βραβείο αλλά στην ταινία». Μη σου πω στην Τσαγγάρη καλύτερα, γιατί πρέπει να ίδρωσε για να δώσεις μια τέτοια ερμηνεία.


*


Σ
ας τα έλεγα δεν σας τα έλεγα στο προηγούμενο τεύχος (sequel); Ότι ο Γερουλάνος πάλι πίπες έλεγε με την τέταρτη ημερομηνία που έδωσε για το σχέδιο νόμου, ότι δηλαδή θα το έβγαζε στις αρχές του Σεπυέμβρη; Ή ότι –μάλλον- θα βρισκόταν στη Βενετία, να τα πει τα μαντάτα τα καλά από εκεί; Ε, καλά, δεν νομίζω να το είχατε πιστέψει; Είχε και ανασχηματισμό, του φάγανε και την ΕΡΤ (την ανέλαβε ο ποιητής ο Χυτήρης, μπας και υπάρξει προκοπή… ποιητική), είχε δουλειές ο άνθρωπος. Προς το παρόν, ν’ αναμένουμε την πέμπτη ημερομηνία. Και έχει ο θεός (με μικρό το θ).


*


Τ
ο γεγονός του μήνα που διανύουμε είναι το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (21 – 31 Οκτωβρίου). Πρέπει να είναι το 23ο, ζωή να έχει ο Μικελίδης να κάνει κι άλλα πολλά με ταινίες ποιοτικές και κινηματογράφο που αξίζει όλα τα λεφτά του κόσμου. Κι ακούω να έρχονται σπουδαίοι σκηνοθέτες, θα γίνουν ωραίες κουβέντες πιστεύω. Καπλάνογλου (από Τουρκία), Ιοσελιάνι (από Γεωργία), Σκολιμόφσκι (από Πολωνία), Σουλεϊμάν (από Ισραήλ). Γουέλ Νταν!


*

Μ
ατς μουτς


*Η στήλη γράφτηκε από τον Νέστορα Πουλάκο και δημοσιεύτηκε στο τεύχος 10 του μηναίου free press "Move it" (Οκτώβριος 2010).