25 Οκτ 2010

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΙΖΗΡΗΣ

Για να δείτε την ταινία πατήστε εδώ

Του Νέστορα Πουλάκου
(poulakos@sevenart.gr)


Γράφω δυο λόγια για τον Στέργιο Νιζήρη, ομολογώντας ταυτόχρονα ότι είναι προσωπικός μου φίλος και του έχω ιδιαίτερη αδυναμία. Τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους σκηνοθέτες στον ελληνικό κινηματογράφο αυτή τη στιγμή, που έχει και αυτός όμως «καεί» από τη ντόπια σαπίλα και μιζέρια: έχει περάσει τα 40 του χρόνια και ακόμη τον έχουν για ταλέντο, έχει κάνει μόνο μια μεγάλου μήκους ταινία, και του έχουν κόψει τα πόδια κρατικοί μάνατζερ και παραγωγοί για τους λόγους ότι δεν παίρνει «άνετα» χρήμα όπως συμβαίνει με κάποιους άλλους, δεν δέχεται να κάνει τηλεοπτικές υποχωρήσεις και αρνείται να μπλεχτεί σε κινηματογραφικές εκπτώσεις.

Παρολαυτά, ακόμα και αν έχει «χαθεί» τα τελευταία χρόνια, έχει ήδη αφήσει το προσωπικό του στίγμα: από τα “Θαύματα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας”, αυτή τη μικρού μήκους ταινία που παραχωρεί ευγενικά στο SevenArt σε πρώτη διαδικτυακή προβολή και που είχε κάνει το ντόρο της στο Φεστιβάλ της Δράμας το 1998, στη βραβευμένη μεσαίου μήκους ταινία “Λάθος αιώνας” (2000), και τη φιλοσοφική κομεντί “Είναι ο Θεός μάγειρας;”, η οποία καλάρεσε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 2003.

Μόλις πριν λίγες μέρες, ολοκλήρωσε και τα γυρίσματα της πρώτης διεθνούς κινηματογραφικής συμμετοχής του. Αυτή την περίοδο, γυρίζεται στην Κωνσταντινούπολη η σπονδυλωτή ταινία "Do not Forget me - Istanbul", που αποτελείται από έξι μικρού μήκους ιστορίες. Ένας εκ των σκηνοθετών είναι και ο Νιζήρης, που με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Συμεωνίδη ("Διόρθωση", "Ψυχή βαθιά"), γύρισε τη δική του ταινία, το "Half Moon Strangers". Για πιο αναλυτικές πληροφορίες διαβάστε τη συνέντευξη που μου έδωσε για λογαριασμό της εφημερίδας Απογευματινή, τον Ιούλιο που μας πέρασε. Τώρα βρίσκεται στην περίοδο του μοντάζ και -καλώς εχόντων των πραγμάτων- μέχρι το τέλος του χρόνου η ταινία του Τούρκου παραγωγού και σκηνοθέτη Χουσεΐν Καράμπεϊ θα βρίσκεται στις αίθουσες. Ελπίζω και της Ελλάδας… Άσε, που εύχομαι ο Στέργιος να γίνει Τούρκος αν είναι να κάνει εκεί πιο εύκολα ταινίες, τώρα που και ο κινηματογράφος των γειτόνων μας έχει πάρει τα πάνω του.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό portal www.sevenart.gr (15-10-10).