26 Οκτ 2010

Γιάννης Μετζικώφ : η ποίηση της ύλης

Η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξένησε από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου ένα μεγάλο κομμάτι του έργου του ζωγράφου, γλύπτη και σκηνογράφου-ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ. Η έκθεση τιτλοφορείται "Γιάννης Μετζικώφ - θεατρικά ενδύματα και προσωπεία - Από την σκηνή στο Μουσείο".

Πρόκειται για εκατό ενδύματα και εκατόν τριάντα περίπου προσωπεία και μάσκες του καλλιτέχνη. Μαθητής του Γιάννη Μόραλη και απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ο Μετζικώφ έχει μεγάλη προσφορά στο ελληνικό θέατρο σκηνογραφώντας και ντύνοντας ήρωες και ηρωίδες της αρχαίας τραγωδίας, του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου και της όπερας.

Η έκθεση είναι ένα πραγματικό ταξίδι, μια πανδαισία χρωμάτων που διεγείρουν τις αισθήσεις, αλλά και το πνεύμα, δίνουν το βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης και μοίρας και διαπνέονται από ελευθερία και υψηλή αισθητική. Ενδύματα, προσωπεία και μάσκες, είτε ακολουθούν μια λιτή φόρμα είτε μια πιο πολύπλοκη και φανταχτερή εκδοχή, απεικονίζουν την βαθιά ανθρώπινη πνευματικότητα, την ψυχολογική διάσταση των ηρώων, την θέση τους στη ζωή και τον κόσμο.

Μένει κανείς έκθαμβος από την απίστευτη τεχνική δουλειά που έχει γίνει στα έργα για να έχουν αυτό το αποτέλεσμα, το πλάτος και το βάθος της καλλιτεχνικής έμπνευσης και φαντασίας. Ο Μετζικώφ είναι ένας ποιητής της ύλης, την μετουσιώνει και την εξυψώνει και πολύ εύκολα αυτό μεταδίδεται στον θεατή.

Ο Τάκης Μαυρωτάς έχει κάνει την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης, και το εισαγωγικό του σημείωμα όπως και αυτό της Διευθύντριας της Πινακοθήκης μας βάζουν στο κλίμα της δουλειάς του καλλιτέχνη.

Παρόλα αυτά η έκθεση θα ήταν πιο απολαυστική εάν ο χώρος που φιλοξενείτο ήταν μεγαλύτερος ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση για τους επισκέπτες και ήταν πιο συμβολικός και πραγματικός για τα έργα. Χρήσιμο θα ήταν να υπήρχε ένα φυλλάδιο με πληροφορίες για τον καλλιτέχνη και το έργο του.

Διονυσία Ντάλιου