1 Νοε 2010

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΕΣ ΝΥΧΤΕΣ

Κρυστάλλινες Νύχτες, της Τώνιας Μαρκετάκη (1991)

Υπάρχουν φορές που πιστεύεις ότι μια ταινία για τον απόλυτο έρωτα είναι μια υπόθεση εύκολη. Ε, δεν είναι πώς να το κάνουμε… Γιατί πολύ απλά καλείσαι να υμνήσεις το πιο μύχιο μυστικό της ανθρώπινης ψυχής. Από την αρχή μέχρι το τέλος του. Από την κορφή μέχρι τα νύχια. Ολόκληρο. Ως το μεδούλι. Το ρουφάς ολόκληρο.

Και αυτό ακριβώς έκανε στην τελευταία της ταινία, η σπουδαιότερη στα σίγουρα Ελληνίδα σκηνοθέτιδα, η Τώνια Μαρκετάκη της -επίσης- αριστουργηματικής "Τιμής της Αγάπης". Οι "Κρυστάλλινες νύχτες", μια ευθεία αναφορά στη σκοτεινή νύχτα των κρυστάλλων της ναζιστικής Γερμανίας (όταν οι οπαδοί του Χίτλερ επιτίθεντο σε κάθε Εβραίο της χώρας), εξιστορεί τον διαχρονικό (παρά το θάνατο) έρωτα μιας Γερμανίδας συζύγου Έλληνα φασίστα αξιωματικού με ένα νεαρό Εβραίο εργάτη.

Οι συμβολισμοί στην πολιτική τοποθέτηση, την κοινωνική αδικία, τον αδίστακτο νόμο της καταγωγής και της προέλευσης, αλλά και στον παράφορο έρωτα και το ακραίο πάθος και το άρρωστο συναίσθημα της ερωτικής και συναισθηματικής απώλειας…

Βασισμένη σε σενάριο της -πάντοτε και για κάθε πράγμα- αξεπέραστης Μαλβίνας Κάραλη, η Τώνια Μαρκετάκη στις "Κρυστάλλινες νύχτες" της παίζοντας με το στυγνό ρεαλισμό και την υπερβολή συνάμα, κατευθύνει προς μια πραγμάτωση του ανυπέρβλητου, το πλέον ερεβώδες συστατικό της ψυχής του ανθρώπου. Την ερωτική μνήμη, την αδηφάγο ματιά για την απόλυτη κατάκτηση ενός ολοκληρωμένου συναισθηματικού σύμπαντος.

Η ταινία κέρδισε 5 κρατικά βραβεία ποιότητας και συμμετείχε σε περισσότερα από 20 φεστιβάλ του εξωτερικού (μεταξύ των οποίων, των Καννών και της Νέας Υόρκης).

*Το κείμενο γράφτηκε από τον Νέστορα Πουλάκο για τη στήλη Hellas Film του κινηματογραφικού portal www.sevenart.gr (6-10).