17 Νοε 2010

Δυο ντοκιμαντέρ "εποχής"..

Η μέρα είναι τέτοια σήμερα, που στη στήλη «Hellas Film» σου γράφω για δυο ντοκιμαντέρ «εποχής», για κείνες τις ατελείωτες μαύρες ώρες που δεν τις έζησα αλλά και που τις βλέπω ανατριχιάζω, να σου πω την αλήθεια.

Εδώ Πολυτεχνείο, του Δημήτρη Μακρή (1974)

Θεωρείται από τα πλέον χαρακτηριστικά ντοκουμέντα της εποχής εκείνης, που ζουμάρει στα γνωστά και αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου του 1973. Μιλάει και για τις πριν και για τις μετά ώρες της νύχτας της εφόδου.

Όπως και η "Δοκιμή" του Ζυλ Ντασέν, γυρίστηκε στο εξωτερικό. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μακρής (σου συνιστώ να δεις την καλύτερη ταινία του, τους "Κεκαρμένους" του 1986) ζούσε τα φοιτητικά του χρόνια στην Ιταλία. Εκεί με μία ομάδα Ελλήνων και Ιταλών φίλων και συμφοιτητών γυρίζουν αυτό το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ.

Υπάρχουν μπόλικες fiction σκηνές, που σε συνδυασμό με τα αυθεντικά ντοκουμέντα (βίντεο και φωτογραφίες) τα οποία έφτασαν στην Ιταλία από φοιτητές του Πολυτεχνείου (παρόντες εκείνες τις ημέρες), συνθέτουν αυτό το low budget, πολύ ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ (με μουσικά κομμάτια του Θεοδωράκη και φωνή του Αλέκου Παναγούλη).

Συμφωνώντας με τον Ιωσήφ Βικτωράτο για την κριτική του στη "Δοκιμή" του Ντασέν, λέω παρόμοια για το ντοκιμαντέρ του Μακρή. Χωρίς να πέφτει σε εύκολες μελοδραματικές παγίδες και χωρίς να είναι τόσο δήθεν «αντί-», τόσο ψευδοαρτιστίκ, ο Μακρής χωλαίνει πάντως στα fiction σημεία του, συγκλονίζει όμως με τα καλά δουλεμένα ντοκουμέντα του.

Βαθμολογία: 5/10

Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974, του Παντελή Βούλγαρη (2009)

Μόλις 50 λεπτών, αυτή η συρραφή αυθεντικών ντοκουμέντων της εποχής έγινε υπό την επίβλεψη του Παντελή Βούλγαρη και κυκλοφόρησε πέρυσι από την εφημερίδα «Το Βήμα».

Δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, αλλά ανατρέχει όλη την περίοδο της επταετίας. Σου τη συνιστώ όχι γιατί πρόκειται για ένα άρτιο ή ολοκληρωμένο δείγμα δουλειάς για τις μέρες εκείνες, αλλά γιατί είναι σπάνιο το υλικό και αξίζει.

Σε αυτό το dvd η μουσική είναι του Σταμάτη Σπανουδάκη και η αφήγηση του Γιάγκου Ανδρεάδη. Το υλικό, όμως, που υπάρχει τραβήχτηκε από Έλληνες κινηματογραφιστές (μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πανουσόπουλος) εκείνες τις μέρες και δόθηκε στον Παντελή Βούλγαρη, ώστε να το δουλέψει στο εξωτερικό.

Βαθμολογία: 4/10

*Τα κείμενα γράφτηκαν από το Νέστορα Πουλάκο και δημοσιεύτηκαν στη στήλη Hellas Film του κινηματογραφικού portal www.sevenart.gr (17-11-10).