22 Νοε 2010

Συνέντευξη του Μάκη Παπαδημητρίου [ή Δεν (μπιιπ) οι ωραίοι, αλλά οι θαρραλέοι]..

Στον Νέστορα Πουλάκο

Ούτε που το φανταζόμουν! Ότι θα ενθουσιαζόμουν τόσο με το «Χάρισμα» της Χριστίνας Ιωακειμίδη, τη ρομαντική κομεντί για την οποία δεν είχα ακούσει το παραμικρό, έως τη στιγμή της προβολής της στις 16ες Νύχτες Πρεμιέρας, τον Σεπτέμβριο, που μόλις πέρασε.

Με ένα αξιολάτρευτο πρωταγωνιστικό δίδυμο και μια ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη σκηνοθετική προσέγγιση, γίνονται και θαύματα από εκεί που δεν το περιμένεις. Κι αν τη Βάσω Καβαλιεράτου τη γνώριζα, τον Μάκη Παπαδημητρίου μόνο εξ ακοής και ήξερα για τις θεατρικές του επιδόσεις. Στο «Χάρισμα» παριστάνει τον Χάρη, έναν ακαλλιέργητο, αγενή, άξεστο, προσβλητικά ειλικρινή και γεμάτο πάθος δουλευταρά της ζωής, ο οποίος παρά τις όποιες ατέλειες που έχει θα παλέψει μέχρις εσχάτων για να κατακτήσει την Ισμήνη (Βάσω Καβαλιεράτου).

«Αυτό που ενώνει τους ανθρώπους τελικά είναι το... χρήμα», μου λέει αστειευόμενος. «Όμορφο για μένα είναι να υπάρχει η έλξη, ο πόθος και τότε τα καλά κορίτσια γίνονται κούκλες και οι συμπαθητικοί κούκλοι, και φυσικά οι ωραίες ωραιότερες και οι κούκλοι γίνονται... εγώ!», συνεχίζει και πάλι χαριτολογώντας. Η ταινία -στην ουσία της- είναι η αποθέωση του κλισέ «τα ετερώνυμα έλκονται». Δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι άνθρωποι θα βιώσουν, εντέλει, τον έρωτα της ζωής τους.

«Επειδή είμαι και διπλωμάτης, όντως πιστεύω ότι τα ετερώνυμα έλκονται και αφού συμβαίνει στη φύση τότε σίγουρα γίνεται και στη ζωή μας», μου τονίζει ο Μάκης Παπαδημητρίου υποστηρίζοντας «σθεναρά» το ρόλο του. «Άλλωστε όπως λέει και ένα ρητό “στην εποχή μας δεν γαμούν οι ωραίοι, αλλά οι θαρραλέοι”, και αυτοί όσο και διαφορετικοί να είναι μεταξύ τους πάντα θα κερδίζουν», εξηγεί!

Το «Χάρισμα» θα το χαρακτήριζα ένα ξεκαρδιστικό και άκρως διασκεδαστικό «μικρό» μπλοκμπάστερ και τον Μάκη Παπαδημητρίου έναν «άλλο» Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. «Δεν ξέρω αν έχουμε ομοιότητες με τον Βασίλη, πάντως γελάμε με τα ίδια πράγματα και μάλιστα πάρα πολύ!», λέει ο ηθοποιός, ο οποίος μου αποκαλύπτει συνάμα ότι θαυμάζει μέχρι… δακρύων τους Monty Python.

Στην ερώτηση πάντως για το δικό του μέλλον στο σινεμά, σα να μαζεύτηκε κάπως, σα να κρατάει «μικρό καλάθι» και καλά κάνει φυσικά. «Δεν ξέρω Νέστορα, “ό,τι είναι να ‘ρθει θε να ‘ρθει, αλλιώς ας προσπεράσει... Το σινεμά με ενθουσιάζει αλλά δεν έχω αγωνία. Είμαι πολύ ευτυχής που συμμετείχα σε μια τόσο καλή ταινία όπως το “Χάρισμα”. Για το μέλλον... “φαβούμε” που λέει και μια φίλη».

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τεύχος 11 του μηνιαίου free press "Move it" (Νοέμβριος 2010).