26 Νοε 2010

Συνέντευξη της Χριστίνας Ιωακειμίδη..

Στον Νέστορα Πουλάκο
poulakos@sevenart.gr


Συνάντησα τη Χριστίνα Ιωακειμίδη στο πάρτι μετά την προβολή της ταινίας της στις Νύχτες Πρεμιέρας, και ήταν λίγο πριν γεννήσει. Τη συνάντησα ξανά εκεί που βάζουν τους υπότιτλους για να πάει η ταινία στο Φεστιβάλ της Σεβίλλης και είχε γεννήσει. Στο μεταξύ, μαζί με το μωρό της είδε και το "Χάρισμα" της να αποθεώνεται από τη ντόπια κριτική (απ’ όσους το είδαν, τελοσπάντων) και να το θέλουν πια οι διανομείς, γιατί είχε δεινοπαθήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή να τους πείσει για την αξία του.

Το "Χάρισμα" προβάλλεται από εχθές σε πέντε αίθουσες και η Χριστίνα Ιωακειμίδη πρέπει να νιώθει πολλαπλά ευχαριστημένη για όλα αυτά που της έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες. Στο μεταξύ, μίλησε στο SevenArt και τον Νέστορα Πουλάκο, έτσι για να της ευχηθούμε ακόμη μια φορά καλή επιτυχία και πάντα τέτοια.

Μέχρι να προβληθεί το "Χάρισμα" στις Νύχτες Πρεμιέρας δεν το είχα ακούσει καν. Και ξαφνικά έγινε ένα «μπαμ»…

Και να σου πω την αλήθεια, αυτό το «μπαμ» δεν το πολυακούω. Μου λένε ότι από την προβολή του "Χαρίσματος" στις Νύχτες Πρεμιέρας ακούγονται και γράφονται πολλά, όμως προσωπικά δεν έχω πάρει χαμπάρι τίποτα.

Βέβαια, μετά το φεστιβάλ απέκτησες διανομή γρήγορα και επομένως κάτι πρέπει να πήρες χαμπάρι.

Σ’ αυτό το κομμάτι σίγουρα κατάλαβα πολλά. Μαζί με τους συνεργάτες μου, έκανα αρκετές προσπάθειες από το καλοκαίρι να πείσουμε τους διανομείς να πάρουν την ταινία και να την προβάλλουν. Και να σου πω, η ανταπόκριση ήταν ισχνή. Και μηδαμινή, επίσης. Να φανταστείς ότι σκεφτόμουν σοβαρά να τη βγάλω από το δίκτυο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Εντέλει, βέβαια όλα πήγαν κατ’ ευχή.

Μου κάνει, όμως, εντύπωση αυτό που μου λες, καθότι το "Χάρισμα" είναι και mainstream και σινεφίλ, έχει και χιούμορ και μια ελαφράδα, άρα…

Τι να σου πω… Μη ρωτάς εμένα, γι’ αυτά πρέπει να απευθυνθείς σε άλλους. Πάντως, η ταινία έχει πάρει το δρόμο της, πια.

Είδα να γράφεται ότι η ταινία σου απευθύνεται σε ένα κοινό «30 something». Τι λέει η δημιουργός για αυτό;

Ε, δεν νομίζω. Δεν είχα κάτι τέτοιο κατά νου. Ούτε κάποιο πλάνο ούτε κανένα target group. Μάλιστα, μετά την πρεμιέρα της ταινίας η μητέρα μου και οι φίλες της και την κατάλαβαν και τους άρεσε. Και δεν είναι «30 something»…

Στην ιστορία σου βασίστηκες στο αρχέτυπο «σε θέλω - δεν σε θέλω». Όντως σε απασχολεί αυτό στις ανθρώπινες σχέσεις;

Την ιστορία αυτή, την ταινία, τη δουλεύω χρόνια. Το 2003 έγινε μικρού μήκους ταινία, και τώρα αυτό που είδες. Στα λέω για να καταλάβεις ότι η ιστορία του Χάρη και της Ισμήνης είναι πολύ «δική μου», πολύ προσωπική, με απασχολεί καιρό. Επίσης, είναι ένα θέμα οικείο για τον κόσμο, με πολύ χιούμορ αν και αρχικά ήταν πιο δραματικό.

Πάντως, με τον Μάκη Παπαδημητρίου και τη Βάσω Καβαλιεράτου πέτυχες διάνα!

Όντως και ας μην το περίμενα γιατί τα παιδιά δεν τα ήξερα και δεν με παραξένεψε, όμως, καθότι έβλεπα προς τα πού πηγαίνει η ταινία με το πέρασμα του χρόνου και ήμουν πολύ ανοιχτή μαζί τους. Τον Μάκη τον είχα δει σε μια μικρού μήκους ταινία και τον λάτρεψα αμέσως. Τη Βάσω την ήξερα από το θέατρο. Κατέληξα στους δυο, παρόλο που έκανα οντισιόν με αρκετούς άλλους ηθοποιούς. Και φυσικά, όπως ξέρεις, δεν το μετάνιωσα. Βγήκε ένα δίδυμο φοβερό, πολύ αξιόλογο, άλλωστε και τα παιδιά είναι και καλοί ηθοποιοί και ωραίοι χαρακτήρες.

Τι άλλο θες από το "Χάρισμα";

Να τραβήξει το δρόμο του, να αρέσει στο κοινό είτε αυτό είναι σινεφίλ είτε mainstream και να διασκεδάσει όσους αφεθούν στην ιστορία του. Είτε τη δουν σε αίθουσα είτε σε φεστιβάλ (σ.σ. στα τέλη του μήνα, το "Χάρισμα" προβάλλεται στο Φεστιβάλ του Καΐρου).

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό portal www.sevenart.gr (19-11-10).