29 Νοε 2010

Τρία βιβλία για τον κινηματογράφο..

Του Νέστορα Πουλάκου
poulakos@sevenart.gr

Δυο χρόνια περίμενα να βγει και εντέλει κυκλοφόρησε το «Cineλόγιο» (Εκδόσεις Οξύ) του θεωρητικού του κινηματογράφου Δημήτρη Κολιοδήμου (επίσης, έχει ασχοληθεί με την κριτική, τη σκηνοθεσία, την παραγωγή, την τηλεόραση). Μια πλούσια, καλαίσθητη και, κυρίως, πολύ ιδιαίτερη έκδοση, που βασίζεται στη στήλη (και το κόνσεπτ, γενικά) «Ένα γεγονός, μια ταινία», την οποία κρατά ο συγγραφέας στην εβδομαδιαία εφημερίδα Παρασκευή+13. Κάθε μέρα είναι ένα γεγονός και το γεγονός μπορεί να συνδεθεί με μια ταινία. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Κολιοδήμου και με τρόπο σύντομο, σαφή και περιεκτικό γράφει για ταινίες που πιστεύει ότι αντικατοπτρίζουν την ουσία του γεγονότος της ημέρας. Το βιβλίο είναι σε μορφή μεταξύ ημερολογίου και ανθολογίας.

Στη σειρά Κινηματογραφικές Σπουδές των Εκδόσεων Πατάκη (με υπεύθυνη τη σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή), κυκλοφόρησε ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον θεωρητικό βιβλίο για το σινεμά. Ο Γάλλος πανεπιστημιακός (στο Paris III) Michel Chion (επίσης, είναι σκηνοθέτης και συνθέτης) γράφει για τον ήχο στον κινηματογράφο, στην ταινία δηλαδή. Μιλά για τη χρησιμότητα του, τη χρηστικότητα του επίσης. Ενώ, υπερθεματίζει τη μουσική στον κινηματογράφο, την οποία δεν τη θεωρεί συμπλήρωμα μιας ταινίας αλλά ένα αυτοτελές έργο, μια ενότητα, μια πολύτιμη ουσία που συμβαδίζει με την ουσία του δημιουργήματος του σκηνοθέτη. Η μετάφραση είναι από την Μαριάννα Κουτάλου, ενώ την επιμέλεια έκανε ο -άλλοτε- διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Μισέλ Δημόπουλος (ο οποίος, λένε οι φήμες, ότι ετοιμάζεται για θεσμική θέση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με την ψήφιση του νέου νόμου).

Σε συνάρτηση με το προηγούμενο βιβλίο, κυκλοφορεί και η έκδοση «Ακούγοντας το Ελληνικό Σινεμά» του κριτικού κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου από το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αυτή την περίοδο και για καιρό ακόμη θα βρίσκεται στο ΜΚΘ η έκθεση «Θοδωρή φέρε και τους δίσκους σου…», άρα όσοι βρεθείτε στη Θεσσαλονίκη για το φεστιβάλ κάντε και μια βόλτα από την αποθήκη του Μουσείου. Η έκθεση περιλαμβάνει την προσωπική συλλογή δίσκων του Κουτσογιαννόπουλου από ελληνικές ταινίες των δεκαετιών ’60, ’70 και ’80. Ως συμπληρωματικό της έκθεσης κυκλοφορεί και το βιβλίο, στο οποίο ο συγγραφέας κάνει μια αναδρομή στους δίσκους του παραθέτοντας αποσπάσματα από συνεντεύξεις του με μεγάλους συνθέτες του κινηματογράφου (κι όχι μόνο), όπως οι Θεοδωράκης, Πλέσσας, Χατζηνάσιος, Μαμαγκάκης, Σπανουδάκης, Κυπουργός κ.ά.

*Οι βιβλιοπαρουσιάσεις δημοσιεύτηκαν στο κινηματογραφικό portal www.sevenart.gr (22-11-10)