20 Δεκ 2010

Τρία βιβλία για τον κινηματογράφο (2)..

Του Νέστορα Πουλάκου
poulakos@sevenart.gr

Ένα ογκώδες λεύκωμα (550 σελίδων) κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και τον σκηνοθέτη και θεωρητικό του κινηματογράφου (και υπεύθυνο των Εκδόσεων Αιγόκερως) Γιάννη Σολδάτο. Ο τόμος "Η ιστορία του γυμνού στον κινηματογράφο" είναι ένα απάνθισμα των πλέον χαρακτηριστικών σκηνών γυμνού στο παγκόσμιο και ελληνικό σινεμά από τη γέννηση του έως και τις ημέρες μας. Μια προσπάθεια όντως δύσκολη αν αναλογιστεί κανείς σε πόσα είδη σινεμά ανέτρεξε και από πόσες χιλιάδες ταινίες άντλησε τις εικόνες του ο Σολδάτος. Ο τόμος είναι φωτογραφικός -σε ασπρόμαυρο (κυρίως) και έγχρωμο φόντο- με συνοδεία κειμένων του Μπάμπη Ακτσόγλου (που ήταν και ο εμπνευστής αυτής της έκδοσης από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90), του Βασίλη Ραφαηλίδη, του Θόδωρου Σούμα, του Σωτήρη Κακίση, του Γιάννη Ζουμπουλάκη κ.ά, όπως και σημειώματα του Γιάννη Σολδάτου. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και για το ελληνικό σινεμά. Σου παραθέτω και τον αλήστου μνήμης μονόλογο της Τίνας Σπάθη από την ταινία "Το μικρόφωνο της Αλίκης", που περιέχεται στο βιβλίο: «Μου αρέσει πολύ ο σηκωμένος πούτσος…Όσο τον γλείφω, γίνεται λαχταριστός… Κοιτάχτε πως τον παίρνω στο στόμα μου… Βαθιά μες στο λαρύγγι μου… Ωραίο πράμα το τσιμπούκι… Όλες οι γυναίκες τρελαίνονται για τσιμπούκι». Ένα βιβλίο απολαυστικό, στα σίγουρα.

Από τις ελάχιστες (μόλις τρεις) και λιτές (και σε μέγεθος και σε χαρτί) εκδόσεις του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σου συστήνω μόνο τη μια: τη μονογραφία στον Ταϊλανδό σκηνοθέτη και νικητή του Χρυσού Φοίνικα του φετινού Φεστιβάλ των Καννών, "Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ", δίγλωσση και επιμελημένη από τον δημοσιογράφο και υπεύθυνο του τμήματος "Ημέρες Ανεξαρτησίας" Λευτέρη Αδαμίδη. Μια ολοκληρωμένη, πλήρης προσέγγιση του έργου του πιο δύσκολου ονόματος και του πλέον δημοφιλούς σκηνοθέτη του 2010. Η 50σέλιδη έκδοση περιέχει σημείωμα του Λ. Αδαμίδη, συνέντευξη που παραχώρησε ο σκηνοθέτης στον Μανώλη Κρανάκη, εκτενή ανάλυση του έργου του Ταϊλανδού από τον Νίκο Σαββάτη, καθώς και ολόκληρη η φιλμογραφία του.

Από τη σειρά Κινηματογραφικές Σπουδές, που επιμελείται η σκηνοθέτρια Εύα Στεφανή στις Εκδόσεις Πατάκη, κυκλοφορεί η "Ανατομία του Κινηματογράφου". Σημαντικό, πλούσιο και πολυσέλιδο (600 σελίδων) έργο του ακαδημαϊκού Bernard F. Dick, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1978 στις Η.Π.Α. Η ελληνική έκδοση μεταφράστηκε από την Ιωάννα Νταβαρίνου, και την επιμελήθηκε η Εύα Στεφανή. Ουσιαστικά πρόκειται για μια περιεκτική σύνοψη του τι είναι σινεμά. Έχει και μπόλικες σινεφιλικές αναφορές και παραπομπές σε ταινίες. Από τη θεωρητική κατανόηση του σινεμά, στην κατασκευή του, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ του, τα είδη και τα νοήματα του. Στην ανάλυση σημαντικών ταινιών, το ρόλο του σκηνοθέτη, του θεωρητικού και του κριτικού του κινηματογράφου. Καθ’ όλα παιδευτική η έκδοση, στη συστήνω ανεπιφύλακτα έτσι και αγαπάς το σινεμά.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό portal www.sevenart.gr (20-12-10).