18 Δεκ 2010

Συνέντευξη του Γιαν Σαμουέλ..

Στον Νέστορα Πουλάκο

Έκανε μια ταινία που έχει ξεκάθαρο μήνυμα : ποτέ μη λες ποτέ στη ζωή σου. Τα πάντα μπορούν να συμβούν, όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται και γι’ αυτό πρέπει να είσαι πάντα ανοιχτός στις προκλήσεις όποιες κι αν είναι αυτές, αρκεί να σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Κάτι δηλαδή που συνειδητοποίησε γύρω στα 40 της η Μαργαρίτα (Σοφί Μαρσό) και έκανε αμέσως την προσωπική της «βουτιά» στην επαναδιαπραγμάτευση του ποια είναι και πως της αρέσει να ζει.

«Ουσιαστικά η ταινία είναι μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να επανεξετάσουν τη ζωή τους», μου λέει ο Γιάν Σαμουέλ, «ν’ ανακαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα, την αλήθεια τους, να κατασταλάξουν στο πως θέλουν (και όχι πρέπει) να ζουν» συνεχίζει. Στην αισθηματική κομεντί «Το γράμμα που άλλαξε τη ζωή μου», βλέπουμε τη Μαργαρίτα να ζει σε γρήγορους και έντονους ρυθμούς λόγω της απαιτητικής δουλειάς που κάνει σε μια πολυεθνική εταιρεία.

Στα γενέθλια των 40 της, ένας συνταξιούχος συμβολαιογράφος της παραδίδει το πρώτο από μια σειρά γραμμάτων που θα της αλλάξουν τα πάντα. “Αγαπητέ μου εαυτέ. Σήμερα είμαι επτά χρονών και σου γράφω αυτό το γράμμα για να μην ξεχάσεις τις υποσχέσεις που έδωσες όταν ήσουν μικρή και να θυμάσαι όλα όσα θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις”. Είναι το γράμμα που έγραψε η ίδια στον εαυτό της για να μην ξεχάσει τι πραγματικά θέλει από τη ζωή...

O 45χρονος Γιαν Σαμουέλ βρέθηκε στην Αθήνα για την πρεμιέρα της ταινίας του στον κινηματογράφο Απόλλων. «Είναι δεδομένο ότι αλλιώς σκεφτόμασταν όταν ήμασταν παιδιά και διαφορετικά τώρα που μεγαλώσαμε. Το στοίχημα όμως είναι να μην ξεχάσουμε, να μη λησμονήσουμε την ουσία του εαυτού μας, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι η ίδια σε όποια ηλικία και αν βρισκόμαστε», μου τονίζει ο Γάλλος σκηνοθέτης, που πιστεύει στην ενδοσκόπηση και τη συνεχή επανεξέταση της ζωής μας.

Ο ίδιος, άλλωστε, βίωσε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του. Σκηνοθέτης της εμπορικής επιτυχίας «Αγάπα με αν τολμάς» (2003), είδε τα πάντα ν’ ανατρέπονται στη μέχρι τότε καθημερινότητα του. «Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία της ταινίας που δεν ήξερα πώς να τη διαχειριστώ», εξηγεί, «ήμουν σίγουρα πολύ τυχερός και ευτυχισμένος ταυτοχρόνως, έκτοτε όμως η πίεση ήταν έντονη, οι προσδοκίες όλων μεγάλες, γι’ αυτό και έφυγα από το Παρίσι με την οικογένειά μου και πήγα στην εξοχή να ηρεμήσω».

Βέβαια, η επιτυχία του «Αγάπα με αν τολμάς» τον έκανε περιζήτητο στο Χόλιγουντ. «Διάβαζα 4 με 6 σενάρια τη μέρα, έκανα συζητήσεις συνέχεια και όλοι ήθελαν μια ταινία από μένα», λέει. «Να φανταστείς ότι απέρριψα ταινίες όπως “Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον” και “Το χρονικό της Νάρνια” γιατί και είχαν κακά σενάρια και ήταν πολύ απαιτητικές για μένα αφού θα έπρεπε να λείπω καιρό από τα παιδιά μου». Εντέλει, έκανε το «My Sassy Girl» (2008) με τους Ελίζα Κάθμπερτ και Τζέσε Μπράντφορντ.

O Σαμουέλ πιστεύει στο happy end και, εν γένει, στην ευτυχία. «Θεωρώ ευλογία το να είσαι ευτυχισμένος», εξηγεί, «αυτή πρέπει να είναι το κέντρο της ζωής του κάθε ανθρώπου γι’ αυτό και θέλω στις ταινίες μου να υπάρχει ως απόσταγμα, ως κατάκτηση». Και συνεχίζει, «σιχαίνομαι τόσο τη δήθεν μιζέρια όσο και αυτό τον εξυπνακίστικο πεσιμισμό. Θέλω ομορφιά και ωραία πράγματα να βλέπω».

Η κομεντί «Το γράμμα που άλλαξε τη ζωή μου» του Γιαν Σαμουέλ βγαίνει στους κινηματογράφους στις 30 Δεκεμβρίου από τη Filmtrade.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τεύχος 12 του μηνιαίου free press "Move it" (Δεκέμβριος 2010).