8 Ιαν 2011

ΣΙΝΕΜΑ ΕΝ ΔΗΜΩ

Του Νέστορα Πουλάκου

Να αγαπάτε παθιασμένα την αποστολή σας. Δεν υπάρχει άλλη ωραιότερη. Είναι πολύ πιο υψηλή από ό,τι νομίζει ο κόσμος». Τάδε έφη ο πολύ σπουδαίος άνθρωπος και καλλιτέχνης, ο Αύγουστος Ροντέν, στη «Διαθήκη» του (που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα). Και συνεχίζει : «Μην απογοητεύεστε. Οι φίλοι θα θριαμβεύσουν. Εκείνοι ξέρουν γιατί σας αγαπούν, οι άλλοι αγνοούν γιατί σας απεχθάνονται». Σου τα γράφω αυτά καθότι στην εποχή της ανασφάλειας και της κακεντρέχειας και της αμορφωσιάς και της ασυνεννοησίας και της μαλακίας και της υστερίας, «η νίκη της αλήθειας είναι σίγουρη». Και ένα ευχαριστώ στη Βασιλική, που μου τον σύστησε αυτό τον άνθρωπο και αυτό το βιβλίο. Παρεμπιπτόντως, καλή χρονιά σου εύχομαι.

*

Όπως καλά ξέρεις και περιμένεις κιόλας, στο μήνα που διανύεις θα βομβαρδιστείς από τις υποψηφιότητες και τα βραβεία όλων των ενώσεων και των θεσμών της Αμερικής. Οι Χρυσές Σφαίρες είναι τα προεόρτια και τα Όσκαρ τα μεθεόρτια. Η γιορτή είναι το σινεμά προφανώς, μήπως και τους διαφεύγει. Και μετά και μετά ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα, αφού όπως θα αντιλαμβάνεσαι κάθε χώρος θέλει το παραμύθι του και το ψέμα του το σωστό, το όμορφο, το μαργαριταρένιο. Για εμάς του κινηματογραφικούς, για εσάς τους σινεφίλ, όλα αυτά τα λαμπερά είναι πασατέμπος που πάντοτε μας αρέσει να μασουλάμε.

*

Βέβαια το παρήγορο σε αυτό τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου είναι ότι θα δούμε πολλές και καλές ταινίες. Όλων των ειδών, όλων των χωρών. Και ελληνικές και αμερικανικές και σινεφίλ και ότι άλλο τραβάει η ψυχή σου. Από δω θα σου συστήσω μια για κάθε κατηγορία : Να δεις, λοιπόν, το «Μαύρο Κύκνο» του Ντάρεν Αρανόφσκι ώστε να θαυμάσεις την επιστροφή στην παράνοια και το πιο ερεθιστικό λεσβιακό της ζωής σου (η Νάταλι Πόρτμαν απογειώνεται). Τα «45 τετραγωνικά» του Στράτου Τζίτζη μιλά για τη γενιά των 700 ευρώ με την όμορφη και ατίθαση Έφη Λογγίνου σε μια εξαιρετική ερμηνεία, που θα σου αρέσει τοιουτοτρόπως. Και το «Submarino» του Τόμας Βίντεμπεργκ, που είναι η επιτομή του οικογενειακού σαθρού. Άπαντα ξεκινούν από τους γονείς και εκεί καταλήγουν. Εν ολίγοις, αν δεν τα μπορείς τα παιδιά μην τα κάνεις κιόλας.

*

Ο νέος χρόνος μπήκε πάλι, κάνε και μια προσευχή να σε έχει καλά ο Παντοδύναμος, καθότι δεν μας βλέπω και πολύ καλά για να σου πω την αλήθεια. Και χωρίς να είμαι πεσιμιστής και μίζερος, δεν το ξέρεις κιόλας αλλά στο λέω για να το μάθεις, έτσι όπως τα κάνανε έτσι τα λουζόμαστε. Καλά να πάθουμε και να πάθεις και να πάθω, για αυτό δες καμιά ταινία ν’ αγαλλιάσει η ψυχή σου και άσε τις μουρμούρες. Ξέρεις τι μας έχει απομείνει; Το φαί, το τσίπουρο, οι καλοί φίλοι και η οικογένεια, μερικές ταινίες και να μη μείνουμε ποτέ ανέραστοι.

*

Καλή αρχή.

*Η στήλη δημοσιεύτηκε στο τεύχος 13 του μηνιαίου free press "Move it" (Ιανουάριος 2011).