31 Ιαν 2011

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Του Νέστορα Πουλάκου
poulakos@sevenart.gr

Είναι και πλούσιο και ιλουστρασιόν και γεμάτο φωτογραφίες από όλες τις ταινίες του, και σημειώματα δικά του, αλλά και από συνεντεύξεις που έχει δώσει και ατάκες που έχει πει και κριτικές που έχουν γραφτεί. Με μια φωτογραφία του ιδίου στο εξώφυλλο, μεσήλικα τότε, πάνω στις μεγάλες επιτυχίες του, να κοιτάζει ψηλά τον ουρανό, να έχει κλείσει τα μάτια και να ονειρεύεται.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης είναι ένας σπουδαίος σκηνοθέτης του παγκόσμιου κινηματογράφου. Στα 89 του, πλέον, έχει αφιερωθεί στο Ίδρυμα, που φέρει το όνομά του και επιτελεί εδώ και ένα χρόνο σημαντικό πολιτιστικό έργο στην Αθήνα.

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, είδε να περνά όλη του η κινηματογραφική ζωή σε ένα λεύκωμα. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα του, παρόντος μεταξύ άλλων του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάστηκε ο πολυτελής τόμος-λεύκωμα "Μιχάλης Κακογιάννης - Κινηματογράφος". Από τις Εκδόσεις Μίλητος κυκλοφορεί αυτό το φωτογραφικό άλμπουμ όλων των ταινιών του.

Από το νεορεαλιστικό "Κυριακάτικο ξύπνημα" έως τον "Βυσσινόκηπο" του Τσέχωφ, από το 1953 έως το 1999 δηλαδή. Πολλά βραβεία, δεκάδες φεστιβάλ και λαμπερές πρεμιέρες, σπουδαίοι ηθοποιοί, από τον Άντονι Κουίν, τον Γιώργο Φούντα και τον Δημήτρη Χορν, στην Κάθριν Χέμπορν, την Έλλη Λαμπέτη, τη Μελίνα Μερκούρη και την Ειρήνη Παππά. Ενδεικτικά και μόνο.

Είναι ο δημιουργός του θεάτρου και του σινεμά, που έκανε και πολιτικές και κοινωνικές και κωμικές και δραματικές ταινίες, που μετέφερε Καζαντζάκη και Ευριπίδη, Τσέχωφ, Πολίτη και Καμπανέλλη. Με τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη να έχουν γράψει εξαιρετικές μελωδίες για τα έργα του.

Τα τελευταία χρόνια, ο Κακογιάννης μεταδίδει αυτό το πλούσιο κινηματογραφικό έργο του. Τόσο με το ντοκιμαντέρ της Λυδίας Καρρά "Μια ζωή μια εποχή - Μιχάλης Κακογιάννης" (για το οποίο μου είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα "Απογευματινή", τον Μάρτιο του 2009).

Όσο και με τη βιογραφία του "Μιχάλης Κακογιάννης, Σε πρώτο πλάνο" δια χειρός Χρήστου Σιάφκου (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός), και τώρα με αυτό το ιδιαίτερο λεύκωμα, που αξίζει να έχεις στη βιβλιοθήκη σου.

*Η βιβλιοπαρουσίαση δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό portal www.sevenart.gr (31-1-11).