14 Φεβ 2011

ΣΙΝΕΜΑ ΕΝ ΔΗΜΩ

Του Νέστορα Πουλάκου

Πάντα είσαι με το γέλιο/ Μικρή μου σάρκινη φωτιά/ Πάντα έτοιμη για τραγούδι». Καμιά φορά σκέφτομαι, εκεί που κάθομαι στην καλύβα και αντικρίζω την Αθήνα ν’ απλώνεται μπροστά μου, κάπως μάταιη μες στον ορίζοντα, ότι να, τι τα ‘θες, το κορίτσι το ‘χεις ανάγκη για να ζήσεις το ταξίδι. Και εξακολουθεί ο Πωλ Ελυάρ : «Ή τότε μαζί να γελάμε μες στους δρόμους/ Κάθε βήμα πιο λαφρύ πιο γρήγορο/ Είμαστε δυο πού πια δε λογαριάζουμε τη φρόνηση». Και ανατρέχω στις ταινίες του Παναγιωτόπουλου. Όταν ο Κουρής είπε «Χάθηκε η μπάλα» και η Μαξίμου μαζεύτηκε, στο φόντο ο ηλεκτρικός το ξημέρωμα («Αυτή η νύχτα μένει»). Όταν στο μπαρ, στο κέντρο της πόλης, οι δυο άνδρες είπαν «Όμορφη… σα γυναίκα άλλου». Και η Παπαθωμά χόρευε στους δρόμους («Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου»). Οι στίχοι του Ελυάρ από την έκδοση «Εύκολο», με φωτογραφίες Μαν Ρέυ. Το 1987 στα ελληνικά, σε μετάφραση Μάτσης Χατζηλαζάρου. Σπάνιο δώρο. Καλησπέρα.

*

Βροχερός ο Φλεβάρης. Με μπόλικες ταινίες για να δεις, να ξεκουτιάνεις, και να περάσεις καλά και να σκεφτείς, να τις σκεφτείς καλά όμως. Και πολλά αφιερώματα και φεστιβάλ. Για δώσε προσοχή : το φεστιβάλ μικρού μήκους Psarokokalo, στην 5η διοργάνωσή του, από τις 7 έως τις 13 του μήνα. Και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνονται ενδιαφέρουσες ρετροσπεκτίβες, αφιερώματα και πολυθεάματα, όλα τους κινηματογραφικά, που αξίζουν της διερεύνησής σου. Πρόσθεσε και την 61η Μπερλινάλε, που από τις 10 έως τις 20 του μήνα θα μαζέψει την προσοχή της σινεφιλίας, μαζί και με την κατακλυσμιαία κωλοπιλάλα των Όσκαρ.

*

Εκεί στο Βερολίνο θα υπάρχει και μυρωδιά ελληνική. Στο Forum ο Μπουγιάρ Αλιμάνι, μόνιμα εγκατεστημένος στην Ελλάδα από την Αλβανία, με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του («Αμνηστία»). Στο Πανόραμα ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, έξι χρόνια από τον «Όμηρο», κάνει πρεμιέρα με την καινούρια ταινία του («Man at sea»). Συνυπολόγισε και την ανάσα Όσκαρ, που διαθέτει πλέον ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου. Και την ανεξάρτητη παραγωγή των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, Jan Vogel («Wasted youth»), που προβλήθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της 40ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Άρα, το απόσταγμα δείχνει ότι το ταλέντο περισσεύει. Και αν μπει και μυαλό στην ελληνική κινηματογραφική πολιτική, θα φυσάει η ομάδα.

*

Ζήσε πρώτα, δες σινεμά, ξανά ζήσε. Μη χάσεις την ευκαιρία να τα συνδυάσεις.

*

Ντύσου για να μην κρυώσεις.

*Η στήλη δημοσιεύτηκε στο τεύχος 14 του μηνιαίου free press "Move it" (Φεβρουάριος 2011).