15 Φεβ 2011

Γηραιά ηθοποιός χάνει τον έλεγχο, θεατρική παράσταση άλλης αντίληψης

Τυχαία βρέθηκα και παρακολούθησα την παράσταση που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Χάρης Ρώμας "Γηραιά ηθοποιός χάνει τον έλεγχο’" και ομολογώ πως ενθουσιάστηκα. Δεν έχει να πει κανείς και πολλά παρά μόνο ότι πρόκειται για μια απλή, λιτή, καλοσκηνοθετημένη, δυνατή παράσταση που φτάνει στην υπέρβαση σε όλα τα επίπεδα.

Μια γερασμένη ηθοποιός, που έχει αποσυρθεί πολλά χρόνια από το θέατρο κάνει μια ανεξήγητη επιθετική πράξη εναντίον μιας άλλης συναδέλφου της πολύ νεότερης. Μέσα στο δωμάτιο της κλινικής, γιατροί και δικηγόροι προσπαθούν να βρουν την εξήγηση.

Η γυναίκα αποδομεί μια-μια όλες τις ερμηνείες τους, κάνοντας μια βαθιά κριτική στο σύγχρονο άνθρωπο και το πως λειτουργεί ο ψυχισμός του στην εποχή μας.

Ένας ύμνος στον άνθρωπο, ο οποίος δεν χωράει σε καμία θεωρία και ανάλυση, σε κανένα κοινωνικό σύστημα και ερμηνεία αλλά η ουσία του είναι να τα υπερβαίνει όλα αυτά, γιατί θέλει το περισσόν και στο μόνο πράγμα, που κάθε συμπεριφορά του έχει νόημα, είναι η σχέση με τον εαυτό του και τον θεό.

Βαθιά, συγκλονιστική ερμηνεία από την Μαρία Σκούντζου, που την συνοδεύουν οι επίσης νέοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί, Λ. Καλφαγιάννης, Στ. Λώλος και Μ. Παπαφωτίου.

Ο Χάρης Ρώμας δείχνει τις αρετές του στο χώρο και ελπίζουμε να μας χαρίσει και άλλες τέτοιες συγκινήσεις.

Ντάλιου Διονυσία