21 Φεβ 2011

Ήταν κάτι ταινίες...

Του Νέστορα Πουλάκου
poulakos@sevenart.gr


Πριν μερικούς μνήμες κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ερωδιός και το Κέντρο Μελετών και Ερευνών για το Σινεμά, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, το βιβλίο «Ήταν κάτι ταινίες…». Πρόκειται για μια ακόμη καταγραφή του κριτικού κινηματογράφου (της εφημερίδας Θεσσαλονίκη, του καναλιού της ΕΡΤ3, αλλά και πρώτου διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας) Αλέξη Δερμεντζόγλου, αναφορικά με το υποκειμενικό, προσωπικό αυτό γούστο, τον κινηματογράφο.

Ο Δερμεντζόγλου ανθολογεί 104 ταινίες από όλο το φάσμα του κινηματογράφου. Διατρέχει χρονικά την τέχνη, αναμειγνύεται με όλα τα είδη (αν και απουσιάζει το μιούζικαλ -κατά τη γνώμη μου, και καλά κάνει). Εντέλει, καταλήγει σε έναν προσωπικό κατάλογο, ανθολογημένο με καθαρά και βέβαια αυστηρά υποκειμενικά κριτήρια. Προτρέπει το σινεφίλ κοινό να δει τις επιλογές του, που προφανώς αγάπησε, και πιθανότατα έζησε μέσα από αυτές, και σίγουρα ονειρεύτηκε, περπάτησε, μίλησε μαζί τους.

Δεν συστήνει, δηλαδή, μια λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών (όποιος άλλωστε το κάνει αυτό, ακόμη και αν έχει κριτήρια ισχυρά, αυτά χάνονται μες στο υποκειμενικό της τέχνης, και ο ίδιος ταυτοχρόνως μες στο παιχνίδι της εμπορικότητας). Αλλά, με απλό (κι όχι απλοϊκό) και συνάμα κατανοητό τρόπο, μέσα σε παραγράφους που ανακατεύει σκηνές, πλάνα, σκέψεις και κριτικές αναλύσεις, καθημερινές κουβέντες με φίλους, και σίγουρα ερμηνείες βάθους, καταθέτει 104 ταινίες καρδιάς, τις οποίες τουλάχιστον σε πείθει να τις δεις και έπειτα ας το συζητήσετε.

Η έκδοση είναι σε επιμέλεια-πρόλογο του, επίσης, κριτικού κινηματογράφου (του ιστορικού Εξώστη, της εφημερίδας Μακεδονία) Δημοσθένη Ξιφιλίνου. Επιπλέον, συγκράτησε ότι στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, υπάρχουν αναλυτικά οι 104 ταινίες (και η διαθεσιμότητά τους σε dvd ή όχι), οι οποίες και συνοδεύονται από κριτικά σημειώματα γνωστών κριτικών κινηματογράφου, σκηνοθετών, διανομέων-αιθουσαρχών.

Για το τέλος, σε προτρέπω να ανατρέξεις εδώ, ώστε ν’ ανακαλύψεις την καλή δουλειά που κάνει το Κέντρο Μελετών και Ερευνών για το Σινεμά.

*Η βιβλιοπαρουσίαση δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό portal www.sevenart.gr (21-2-11).