12 Φεβ 2011

PSAROKOKALO

Του Νέστορα Πουλάκου

Καθώς διαβάζεις αυτές τις γραμμές το αθηναϊκό φεστιβάλ των μικρομηκάδων ξεκινά, μια διαφορετική προσπάθεια συζήτησης, αναζήτησης και ανάδειξης του πλέον ουσιαστικού και ζωντανού κομματιού της κινηματογραφικής κοινότητας επιχειρείται αυτή τη στιγμή. Το φεστιβάλ Psarokokalo είναι στην πέμπτη χρονιά του, παραμένει διεθνές, διαθέτει και καλές ελληνικές παραγωγές, οργανώνει αφιερώματα, συζητήσεις, ημερίδες και λοιπά δρώμενα, φέρνει καλεσμένους από το εξωτερικό και προβάλλει πρωτίστως την όμορφη πλευρά του σινεμά. Τους νέους που έχουν όρεξη να κάνουν ταινίες σε μικρή φόρμα μακριά από ποικίλους φανφαρονισμούς, μεγαλόσχημες τάσεις και φιλόδοξα πρότζεκτ μεγάλης διάρκειας.

Οι προβολές του συνεχίζουν στο μπαρ Nixon, απ’ όπου και ξεκίνησε και στηρίχτηκε πολύ. Έχει προστεθεί, βέβαια, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας που είναι και φιλόξενη και στην ίδια περιοχή και ταιριάζει στο στυλ και το ύφος της διοργάνωσης. Με περισσότερους από 2.500 θεατές πέρυσι, ο πήχης έχει ανέβει στα σίγουρα αν κάτσεις και σκεφτείς ότι συνολικά κατατέθηκαν 1.147 συμμετοχές ταινιών για το φετινό διαγωνιστικό τμήμα που θα διεκδικήσουν το ένα και μοναδικό βραβείο, εκείνο του κοινού.

Το Psarokokalo είναι από τα ελάχιστα καλλιτεχνικά φεστιβάλ της Ελλάδας που παραμένουν ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ούτε και φέτος κατάφερε να επιχορηγηθεί, όπως μου αναφέρει η Τατιάνα Κουμούτση, σκηνοθέτης η ίδια και εκ των ιθυνόντων του φεστιβάλ. «Να σου πω, το προσπαθώ με τις επιχορηγήσεις αλλά ακόμη άκρη δεν έχω βρει», μου λέει. «Το Psarokokalo χωρίς την εθελοντική εργασία, τις φιλικές συμμετοχές, τις χορηγίες σε υλικό και την ανιδιοτελή προσφορά φίλων και γνωστών δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει παρά μόνο με τη δική μας τρέλα». Σε περισσότερα από 100 χιλιάδες ευρώ υπολογίζεται το κόστος του φεστιβάλ, φυσικά γίνεται με κατά πολύ λιγότερα χρήματα καθώς οι διοργανωτές τα βάζουν από την τσέπη τους ελπίζοντας στο τέλος η τρύπα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.

Βέβαια, όλα αυτά τα χρηματικά αναχώματα δεν φαίνεται να πτοούν ιδιαίτερα τους επικεφαλείς του Psarokokalo. «Αγαπάμε τη μικρού μήκους ταινία και θέλουμε να την αναδείξουμε όσο μπορούμε, άλλωστε και η ίδια είμαι σκηνοθέτης και πιστεύω στη μικρή φόρμα», τονίζει η κ. Κουμούτση, «και στη Δράμα γίνεται καλή δουλειά παρά τα διάφορα προβλήματα που έχει το φεστιβάλ εκεί, όμως πιστεύουμε ότι και η Αθήνα χρειάζεται ένα θεσμό που μπορεί να προσελκύει σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο».

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Έχουν επιλεγεί συνολικά 75 ταινίες μικρού μήκους διεθνώς, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε μεγάλα Φεστιβάλ του εξωτερικού (Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Σάντανς, Κλερμόντ-Φεράντ κ.ά) και προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι θεματικές κατηγορίες που καλύπτονται περιλαμβάνουν μυθοπλασία, κινούμενο σχέδιο, ντοκιμαντέρ και πειραματικό σινεμά. Όλες οι ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού του φεστιβάλ.

Μεταξύ αυτών διακρίνω: την αμερικανική "Mary last seen" (βραβείο καλύτερης ταινίας στο Δεκαπενθήμερο σκηνοθετών των Καννών), τη γερμανική "URS" (34 βραβεία σε περισσότερα από 140 φεστιβάλ, υποψήφια για Όσκαρ μικρού μήκους), τη γαλλική "Barking Island" (Χρυσός Φοίνικας των Καννών), τη γερμανική "Lights" (υποψήφια για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου), τη βελγική "Kain" (υποψήφια για Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο).

Επίσης συμμετάσχουν και 11 ελληνικές ταινίες. Από αυτές, οι τέσσερις έχουν διακριθεί στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Πρόκειται για: "Το χωριό" του Στέλιου Πολυχρονάκη, "Ο Μάριος και το κοράκι" του Γιάννη Μπουγιούκα, "13 ½" του Χάρη Βαφειάδη, "Reverse" του Τζώρτζη Γρηγοράκη.

Παιδικές Προβολές

Το Psaroloco είναι ένα παιδικό κινηματογραφικό πρόγραμμα προβολών που περιλαμβάνει βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους. Σκοπός του είναι να μεταφέρει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου την κινηματογραφική εμπειρία και παιδεία σε ορφανοτροφεία και ιδρύματα για παιδιά και εφήβους.

Φέτος εγκαινιάζεται το παιδικό πρόγραμμα προβολών Psaroloco μες στο φεστιβάλ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «στόχος του προγράμματος δεν είναι μόνο η κινηματογραφική παιδεία αλλά και η εκπαίδευση των παιδιών στην ιστορία του 21ού αιώνα μέσα από την έκθεση τους σε πληθώρα συναισθημάτων που πηγάζουν από τις ταινίες. Το πρόγραμμα προωθείται για την ενίσχυση της κριτικής ικανότητας του παιδιού και της δυνατότητας του να αποκωδικοποιεί κινούμενες εικόνες».

Αφιερώματα

Στη φετινή -πέμπτη- διοργάνωση περιλαμβάνονται τα εξής αφιερώματα: Στη σύγχρονη ιταλική κωμωδία, με επιλογές του Massimiliano Narduli, υπεύθυνου των φεστιβάλ Brest (Γαλλία), Lakino (Γερμανία) και Archipelago (Ιταλία) ο οποίος και θα προλογίσει τις προβολές. Σε συνεργασία με το Οne Take Film Festival της Κροατίας, το μοναδικό φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο που παίζει αποκλειστικά ταινίες μιας λήψης (μονοπλάνα), γίνεται αφιέρωμα με επιλογές του καλλιτεχνικού του διευθυντή Goran Kovac, που θα δώσει το παρών.

Επίσης, η προβολή του προγράμματος Latitude, με ταινίες νέων Αφρικανών σκηνοθετών, αποτέλεσμα ενός παναφρικανικoύ διαγωνισμού που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γκαίτε (πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας). Αφιέρωμα στην κινηματογραφική σχολή του Αμβούργου και πάλι σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας, με επιλεγμένες ταινίες σπουδαστών και αποφοίτων. Αφιέρωμα στο σύγχρονο ιαπωνικό κινηματογράφο σε συνεργασία με το Short Shorts Film Festival της Ιαπωνίας, με βραβευμένες ταινίες νέων Ιαπώνων σκηνοθετών.

Ακόμη, πραγματοποιείται αφιέρωμα στις μικρού μήκους ταινίες και τα βίντεο κλιπ του Ρομαίν Γαβράς, γιου του Κώστα Γαβρά, παρουσία του σκηνοθέτη καθώς και στο Dialog, το πρώτο Ελληνοτουρκικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.

Τέλος, η ενότητα «3Χ3» (3 σκηνοθέτες x 3 ταινίες του καθένα) περιλαμβάνει: τον γνωστό Αμερικανό ηθοποιό Τζέιμς Φράνκο (Spiderman, Milk, Το Ουρλιαχτό, 127 ώρες κ.ά), που έχει βραβευθεί με Χρυσή Σφαίρα. Προβάλλονται τρεις από τις εννιά συνολικά ταινίες μικρού μήκους που έχει σκηνοθετήσει, μεταξύ των οποίων "The Feast of Stephen" (βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010). Τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Βεσλεμέ, γνωστό και ως Felizol για τη μουσική του, με τις ταινίες "Φωταγωγός", "Γκολ", "Οσίκι". Τον Γερμανό εικαστικό Ingo Schiller.

Παράλληλες εκδηλώσεις

1 Σε συνεργασία με τη σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών «Ορνεράκης» έχει προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός storyboard, με επιμελητές τους καθηγητές Χρήστο Σκαλτσά, Στέλιο Πολυχρoνάκη και Μιχάλη Παπανικολάου. Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, θα παρουσιαστούν σε ομαδική έκθεση στην διάρκεια του Psarokokalo, ενώ ο νικητής κερδίζει υποτροφία «Ορνεράκη» σε τομέα της επιλογής του.

2 Η Camera Psaroloco είναι εργαστήρι σεναρίου και βίντεο για παιδιά (ηλικίας 5-8 ετών) που στοχεύει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας, αυτογνωσίας, ομαδικότητας και στην καλύτερη κατανόηση των μέσων και της μυθοπλασίας. Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου είναι η δημιουργία μιας μικρού μήκους ταινίας (10 λεπτών), στην οποία θα πάρουν μέρος 10-12 παιδιά. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του παιδικού χωριού SOS Bάρης.

3 Ημερίδες για το 3D κινούμενο σχέδιο, την τεχνολογία DSLR Filming. Συζήτηση με θέμα «Media Literacy, σημερινές πρακτικές στην Ελλάδα», που στόχο έχει τη διερεύνηση της σημασίας της κινηματογραφικής και της οπτικοαουστικής παιδείας σε μια κοινωνία σε κρίση.

4 Έκθεση «Blune/ Blonde», σε συνεργασία με τη Γαλλική Ταινιοθήκη. Πρόκειται για ταινίες μικρού μήκους με θεματικό άξονα τα μαλλιά των πρωταγωνιστών τους. Η έκθεση αναφέρεται και στην αναπαράσταση των μαλλιών μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 8 του διμηνιαίου περιοδικού mov. (Φεβρουάριος 2011).