22 Ιουλ 2011

Οι απέναντι, του Σωτήρη Κακίση (Εκδόσεις Κίνητρο, 2005)

Toυ Νέστορα Πουλάκου

Κι ως, εντελώς, καλοκαιρινή έκδοση μπορεί να διαβαστεί αυτή η συγκεντρωτική συλλογή του ποιητή Σωτήρη Κακίση, ο οποίος επιπροσθέτως έχει περάσει από τη δημοσιογραφία, τη στιχουργική, και το σενάριο, με σημαντικά αποτελέσματα.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κίνητρο και μπορείς να το βρεις στα βιβλιοπωλεία της χώρας, ο Κακίσης συγκεντρώνει συνεντεύξεις του με σπουδαίους ανθρώπους του κινηματογράφου. Από τους άνδρες έχει τους σκηνοθέτες Πανουσόπουλο, Δαμιανό, Κούνδουρο, Γαβρά, Περάκη, Αβδελιώδη, Σακελλάριο, τους ηθοποιούς Βέγγο, Σταυρίδη, Χατζηχρήστο, Μπάρκουλη, Τίτο Βανδή, Χρυσομάλλη, Πουλικάκο.

Από τις γυναίκες έχει την Βλαχοπούλου, τη Μπάρμπα, τη Λιβανού, τη Λαζαρίδου και τη Μπαζάκα, τη Μάρθα Βούρτση. Και στη συνέχεια μερικά κείμενα του παρουσιάζονται για τους αγαπημένους του σκηνοθέτες, τον Φελίνι, και μια συζήτηση του με τον Πανουσόπουλο για την ταινία "Μ’ αγαπάς;" (σε σενάριο Κακίση).

Όλες αυτές οι συνεντεύξεις, έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Ελεύθερη Γνώμη, Εγνατία, και στα περιοδικά Κλικ, ΜΑΧ, Status, Playboy, ΜΙΑ.

Στο συνιστώ αυτό το βιβλίο, καθότι πρόκειται για μια πραγματικά, και κατά κάποιο τρόπο ολοκληρωμένη ανθολογία, του ελληνικού κινηματογράφου μιας ολόκληρης εποχής, που έχει περάσει στα σίγουρα.

*Η βιβλιοπρόταση δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό portal www.sevenart.gr (18-7-11).