30 Σεπ 2011

Συνέντευξη του Νίκου Κουτσογιάννη..

Στον Νέστορα Πουλάκο

Ήταν το ανοιξιάτικο ραντεβού τον ψηφιακών μικρομηκάδων απ’ όλο τον κόσμο, ώσπου τα τελευταία δύο χρόνια συνωστίστηκε κι αυτό στη φεστιβαλική παραζάλη του φθινοπώρου. “Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό, ώστε η διοργάνωση του 2012 να πραγματοποιηθεί και πάλι τον Μάιο”, μου λέει ο Νίκος Κουτσογιάννης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νάουσας. “Γίνεται τέτοιος χαμός αυτή την περίοδο, ώστε δυσκολεύεται πολύ κάποιος να έρθει και να το παρακολουθήσει”. Πάντως η 8η διοργάνωση του φεστιβάλ της ψηφιακής μικρού μήκους ταινίας, που ξεκίνησε το 2004 κι έχει ήδη καθιερώσει τη Νάουσα σε ετήσιο σημείο συνάντησης κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο, ξεκινά απόψε το βράδυ και ολοκληρώνεται την Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Ο Νίκος Κουτσογιάννης μου μίλησε για το τι πρόκειται να παρακολουθήσεις φέτος.

Νίκο, ας ξεκινήσουμε από το οικονομικό παράγοντα που καίει τον οποιοδήποτε πολιτιστικό φορέα. Πώς συντηρείται το Φεστιβάλ της Νάουσας;

Ο κυριότερος “αιμοδότης” του φεστιβάλ είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. Χάρη σε αυτό πραγματοποιείται η κινηματογραφική γιορτή μας κάθε χρόνο (περί τα 180 χιλιάδες ευρώ απαιτούνται), και φυσικά το πρόγραμμα ήταν που “στήριξε” την κατασκευή δύο 2k digital cinemas, που διαθέτουν και 3D προβολή. Πρέπει να είμαστε το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που διαθέτει τέτοια άρτια υποδομή ψηφιακής προβολής, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Στήριξη επίσης υπάρχει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Πολιτισμού (αν και μας χρωστάει ακόμη τα χρήματα του 2010), ενώ απουσιάζει παντελώς ο Δήμος της Νάουσας. Έχει άλλες προτεραιότητες καταπώς φαίνεται.

Η φετινή διοργάνωση με αριθμούς…

Στην 8η διοργάνωση θα προβληθούν 226 ταινίες από 45 χώρες. Το κεντρικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας, κινουμένου σχεδίου και πειραματικές. Επίσης, υπάρχει το τμήμα σπουδαστικών και νεανικών ταινιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως κι εκείνο με ταινίες κινητών τηλεφώνων. Τα βραβεία όπως κάθε χρόνο, είναι τιμητικά και δεν έχουν χρηματικό έπαθλο.

Πες μου λίγα λόγια για την κατηγορία “Ταινίες κινητών τηλεφώνων”. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, στο εξωτερικό αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, ενώ ακόμη στην Ελλάδα δεν έχει ακουστεί πολύ.

Όντως, πρόκειται για μια προοπτική γυρίσματος ταινίας με ψηφιακό τρόπο, που βρίσκεται στα σπάργανα. Άλλωστε κι οι ελληνικές συμμετοχές δεν είναι πολλές, βλέπεις δεν είμαστε ακόμη εξοικειωμένοι σε αυτού του είδους την κινηματογράφηση. Συνολικά φέτος θα προβληθούν 13 ταινίες κινητών τηλεφώνων, και η πλειονότητα τους προέρχεται από το εξωτερικό.

Σε ποια κινηματογραφία επικεντρώνεται το φεστιβάλ, στην 8η διοργάνωση του;

Για φέτος, μπορούμε να πούμε ότι τιμώμενη χώρα είναι η Γαλλία. Θα παίξουμε πολλές μικρού μήκους ταινίες, παραγωγής της τελευταίας τριακονταετίας. Για να καταλάβεις, θα προβληθούν μικρού μήκους ταινίες από του Γκοντάρ μέχρι πολύ νεότερων δημιουργών, ώστε να παρουσιαστεί διαχρονικά η εξέλιξη της γαλλικής κινηματογραφικής δημιουργίας. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, θα πραγματοποιηθεί μια έκθεση κόμικς με τους πλέον αγαπημένους χαρακτήρες των τελευταίων δεκαετιών.

Θα έρθουν στη Νάουσα γνωστά ονόματα του κινηματογραφικού χώρου; Συνηθίζεται αυτό άλλωστε από τους διοργανωτές. Πρόσφατα στη Δράμα κατέφτασε ο Τέρυ Γκίλλιαμ, και στις Νύχτες Πρεμιέρας ο Μάικλ Ράντφορντ.

Αναφέρεις πολύ σπουδαίους δημιουργούς. Παρολαυτά και στην 8η διοργάνωση του φεστιβάλ θα έχουμε μερικούς πολύ καλούς σκηνοθέτες, ως καλεσμένους. Για παράδειγμα, η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι η Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς, που έχει γυρίσει τη βραβευμένη “Αθωότητα”, και έχει συμμετάσχει στο σενάριο της ταινίας “Enter the void” του Γκασπάρ Νόε. Επίσης, θα βρίσκεται μαζί μας και ο Τόμας Σίμπεν, του οποίου η ταινία “Distanz” παίχτηκε στην περυσινή Μπερλινάλε.

Το φεστιβάλ σας διαθέτει κάθε χρόνο, και ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων. Θες να μου συνοψίσεις τις σημαντικότερες από αυτές;

Βεβαίως. Υπάρχουν δυο εκθέσεις εικαστικών τεχνών, η μια από το Σύλλογο Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, και η άλλη από την ομάδα Inkorrect που εμπνέεται από κινηματογραφικά θέματα. Θα υπάρχει επίσης και ένα live graffiti event και πάλι με κινηματογραφική απόχρωση. Μπόλικες είναι οι δράσεις για τους μικρούς φίλους των σχολείων της Νάουσας. Θα γίνουν τέλος μουσικές συναυλίες, καθώς και μια θεατρική παράσταση σε σενάριο της Ξένιας Καλογεροπούλου και μουσική του Νίκου Κυπουργού με τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών. Διαγωνισμοί, κινηματογραφικά κουΐζ και μια διημερίδα για την περιφερειακή ανάπτυξη, συμπληρώνουν το μωσαϊκό των φεστιβαλικών παράλληλων εκδηλώσεων της φετινής χρονιάς.

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τεύχος 4 του εβδομαδιαίου free press Φιλμ Νουάρ (29-9-11).