11 Δεκ 2011

Aναστασία Γκίτση - Ιορδάνης Κουμασίδης - Τάσος Ρήτος


Χθες Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών του Ε.ΚΕ.ΒΙ. Το Vakxikon.gr, που συμμετείχε στη διοργάνωση με τρεις καλλιτέχνες-συνεργάτες του, πέρα από τα γνωστά λόγια αβροφροσύνης περί του γεγονότος και των συμμετεχόντων, έχει να πει κυρίως τούτο: Σεβασμός στη διαφορετικότητα του ανθρώπου (πρωτίστως) και του καλλιτέχνη (δευτερευόντως). Η χάβρα αλά Colloseum, οι αδερφίστικες εξαλοσύνες, και οι εξυπνακίστικες αντισυναδελφικές / αντιδεοντολογικές ατάκες του κώλου, δεν ταιριάζουν σε ανθρώπους της διανόησης (chic!).

H συντακτική ομάδα
Vakxikon.gr

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΤΣΗ

Η ποιήτρια και θεολόγος Αναστασία Γκίτση, η οποία ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, αρθρογραφεί, διδάσκει, δημιουργεί ποίηση με κάθε μέσο και σε κάθε περίσταση. Εκείνο που την ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η εναρμόνιση διαφορετικών αλλά και διαφόρων περιοχών γνώσης και τέχνης. Η ποίηση της εντυπώνεται και εναρμονίζεται με τις άλλες μορφές τέχνης όπως αυτή της φωτογραφίας, του βίντεο, του ψηφιακού κολάζ, της ζωγραφικής, της ηλεκτρονικής μουσικής και του θεάτρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ποιητική της συλλογή “Το Κορίτσι των Σκοτεινών Δασών”, η οποία επικοινώνησε με το κοινό σε πολλές μορφές. Δημιουργός ακόμη του καλλιτεχνικού τριπτύχου Sygorma, στο οποίο η ποίηση εξωτερικεύει τον εαυτό της και απλώνεται σε κάθε έκφανση εικόνας και ήχου προκειμένου να συναντήσει τον αναγνώστη και να τον κάνει μέσα από έναν διαδραστικό τρόπο συνδημιουργό και συνοδοιπόρο της.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΚΟΥΜΑΣΙΔΗΣ

Ο υποψήφιος διδάκτορας φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και με σπουδές στο Παρίσι, Ιορδάνης Κουμασίδης πιστεύει στο ενιαίο της γραφής, καθότι είναι αυτό που συγκροτεί την έννοια του συγγραφέα - εξ ου και η παραγωγή του απλώνεται σε αφήγημα, διηγήματα, θεατρικά, κριτική και μετάφραση. Τον ενδιαφέρει ακόμη αυτή η πολυσύνθετη κίνηση στο μεταίχμιο μεταξύ τέχνης, φιλοσοφίας και επιστήμης - με τα στοιχεία της μιας να εισχωρούν στην άλλη. Η πρώτη του εκδοτική προσπάθεια, το αφήγημα “Ερωτικό Παραλήρημα” είχε πολύ μεγάλη απήχηση και ανάλογη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη. Αυτή την περίοδο μάλιστα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα.

ΤΑΣΟΣ ΡΗΤΟΣ

Ο Τάσος Ρήτος κυκλοφόρησε πριν τρία χρόνια την ποιητική συλλογή “Ο δαίμονας που κρύβεις μέσα σου”. Η ανταπόκριση που είχε ήταν σημαντική. Μελοποιήθηκε αμέσως, παίχτηκε σε συναυλίες ανά την Ελλάδα, κι αναζητήθηκε. Είναι μια ροκ συλλογή ποίησης. Καθότι ο Τάσος Ρήτος, δεινός Μουσικός Προπαγανδιστής ο ίδιος, εμφανώς επηρεασμένος από την ποίηση των μπητ, λάτρης του λόγου του περιθωρίου και μέγιστος αμφισβητίας του κοινώς αποδεκτού, του καθημερινού και του τετριμμένου, αποτραβιέται στη γωνιά του, πάνω στη Θεσσαλονίκη, και γράφει μια ποίηση αγνών συναισθημάτων και δύσβατων αναζητήσεων περί ζωής. Είναι ο ποιητής του δρόμου. Γράφει σε αυτόν, μιλάει γι’ αυτόν, για τις μυρωδιές, τις φιγούρες και τους ήχους που πάντοτε αντιλαμβάνεται. Γιατί βρίσκεται εκεί μια ολόκληρη ζωή.

*Tα κείμενα γράφτηκαν από τον υπεύθυνο έκδοσης του Vakxikon.gr, Νέστορα Πουλάκο.