17 Ιαν 2012

Στη θάλασσα κολυμπάνε κροκόδειλοι

Τα γεγονότα είναι σημαντικά. Η ιστορία είναι σημαντική. Αυτό που σου αλλάζει τη ζωή κι αυτό που σου συμβαίνει, όχι το που ή με ποιόν.

Ο χρόνος σε οποιοδήποτε σημείο της υφηλίου βρεθούμε "κυλάει" πάντα με τον ίδιο ρυθμό και προς μια μόνο κατεύθυνση -από το παρελθόν προς το μέλλον. Έχει παντού την ίδια μέτρηση, δευτερόλεπτα, λεπτά, ώρες κλπ. Αυτό που αλλάζει μονάχα είναι το πώς βιώνει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά τις στιγμές του. Σε τι κατάσταση τον πετυχαίνει και πως τον εκμεταλλεύεται. Ανάλογα με την ηλικία της ζωής μας οφείλουμε σε γενικές γραμμές να γινόμαστε μέρος κάποιων τετριμμένων γεγονότων. Μια διαφορετική όμως προσέγγιση του χρόνου θα ανακαλύψουμε στην ιστορία του Εναϊτολάχ.

Μια αληθινή ιστορία που μας προσφέρει με γλαφυρότητα το τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Και πως ο χρόνος δεν κυλάει ο ίδιος σε όλους παρόλο που μετριέται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αρκετοί ίσως από εμάς θα έχουμε ακούσει ιστορίες από μεγαλύτερες ανθρώπινες υπάρξεις με τέτοιου είδους βιώματα. Αυτό που θα διαφοροποιηθεί σε όσους επιλέξουν για ανάγνωσμα το βιβλίο του Φάμπιο Τζέντα ‘"Στη θάλασσα κολυμπάνε κροκόδειλοι" θα είναι πως θα μάθουν με περισσότερες λεπτομέρειες το πόσο δύσκολο και γεμάτο κακουχίες είναι για έναν πιτσιρικά στα προεφηβικά του χρόνια να απαρνείται το οικογενειακό του περιβάλλον και τη γενέτειρα του αναζητώντας σε ξένους τόπους την τύχη του.

Γεννημένος σε μια χώρα που λες και έχει υπογράψει συμβόλαιο ώστε να βρίσκεται σε μια μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση (Αφγανιστάν) ο ήρωας μας αποφασίζει και με την προτροπή της μητέρας του να πάρει τη ζωή του στα δικά του χέρια και να μην την αφήσει τους καλοθελητάδες να αποφασίσουν χωρίς και τη δική του συμμετοχή. Έτσι αποφασίζει να ανοίξει πανιά ταξιδεύοντας σε άλλες πολιτείες επιδιώκοντας να ανακαλύψει μέσα από αντιξοότητες και δύσκολές εως απάνθρωπες σε αρκετές των περιπτώσεων καταστάσεις τη δική του γη της επαγγελίας.

Μέσα από αυτό το ταξίδι θα γνωρίσει ανθρώπους, συμπεριφορές, καταστάσεις που δύσκολα και υπο φυσιολογικές συνθήκες κάποιος συνάνθρωπός μας να προλάβει να ζήσει σε όλη του τη ζωή. Και όμως ο Εναϊτολάχ θα προλάβει να τα γνωρίσει πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η δεύτερη δεκαετία της "άστατης" ζωής του. Ίσως το συγκεκριμένο βιβλίο μέσα από τις σελίδες του μας κάνει να δούμε με διαφορετικό μάτι από τούδε και στο εξής αυτούς τους πιτσιρικάδες και τους αντιμετωπίσουμε πλέον με περισσότερη αξιοπρέπεια ως επι το πλείστον. Και όλα αυτά μπορούν να σου συμβούν αν γεννηθείς σε λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή.

Αυτό που σου προσφέρει το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι τίποτε άλλο από μια αληθινή περιπέτεια του μικρού Εναϊτολάχ να υπερπηδήσει όσο εμπόδια του παρουσιαστούν στο διάβα του ώστε να γνωρίσει και να ζήσει επιτέλους όσα όλοι μας τόσο απλόχερα μας έχουν δοθεί μιας και για αυτόν τα δικά μας βιώματα αποτελούν όλη του τη ζωή…!!!

Νίκος Μπίνος