21 Ιαν 2012

Λουκρητία Βοργία

Η Μικρή Όπερα του κόσμου αποτελεί έναν θεσμό ο οποίος συνδυάζει το θέατρο με την όπερα, συνδέοντας μέσω της τέχνης διάφορες πόλεις όπως η Αθήνα, το Παρίσι και το Μιλάνο ανεβάζοντας παραστάσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η ψυχή της Μικρής Όπερας ο σκηνοθέτης Βασίλης Αναστασίου με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης "Λουκρητία Βοργία" του Βίκτορος Ουγκώ μετά την μετάφραση και την δραματουργική επεξεργασία του κειμένου μας αναλύει το θεατρικό κείμενο και τις προεκτάσεις του.

Ποια ήταν ακριβώς η Λουκρητία Βοργία; Μια ρομαντική ηρωίδα γραμμένη για να κερδίσει την πόλη με το χρόνο; Μία αδίστακτη και αιμοσταγής γυναίκα βουτηγμένη σε εκατοντάδες εγκλήματα; Μια ευάλωτη μητέρα και μία σπουδαία Δούκισσα;

Ο Ουγκώ την παρουσιάζει σαν μία αδίστακτη γυναίκα η οποία με την εξουσία που της χαρίζει η γέννησή της (κόρη του Πάπα Βοργία) επιβάλλεται καθορίζοντας τις ζωές των άλλων ηρώων. Η Λουκρητία Βοργία, στην προσπάθειά της να κρύψει το νόθο της παιδί, προϊόν αιμομιξίας, καταλήγει λόγω της σκοτεινής φύσης της, να το μπλέξει σε μια παγίδα θανάτου στην οποία το κυριότερο θύμα θα είναι η ίδια.

Είναι λοιπόν η Λουκρητία ένα προιόν του κορυφαίου δραματουργού, ο οποίος με σκοπό την επιτυχία του δράματος παραποιήσε κάποια χαρακτηριστικά ενός ιστορικού προσώπου;

Αλεξία Νταμπίκη