30 Ιαν 2012

Γνώμη

2011 ή αλλιώς η μπόρα πριν την καταιγίδα. Το τσουνάμι να το αναμένεις του χρόνου. Ήταν η πρώτη μου φορά που αφοσιώθηκα τόσο σε διαδικτυακό μέσο, και πράγματι το καταφχαριστήθηκα. Με τον Γιάννη Δηράκη και την ομάδα του SevenArt προσπαθήσαμε όλο το 2011 να καλύψουμε τα κινηματογραφικά γεγονότα που απασχόλησαν τη χώρα μας με τον πλέον κριτικό και διεισδυτικό τρόπο.

Καθότι, όπως λέω και σε εκείνο το άρθρο της 1ης Αυγούστου, η δημοσιογραφία κινηματογράφου (ρεπορτάζ, κριτική) δεν είναι “χαρωπά τα δυο μου χέρια να χτυπώ”, ούτε cold drinks στα κοκτέιλ πάρτι εταιρειών, και δημόσιες σχέσεις για μια διαφήμιση. Υποτίθεται ότι διαφημίσεις για να ζήσεις εσύ και το μέσο που εργάζεσαι, παίρνεις γιατί κάνεις καλά τη δουλειά σου και τίμια, κι όχι γιατί είσαι κολλητός και γραφείς καθεστωτικά και συστημικά.

Θα μου πεις ότι σου κάνω μάθημα. Όχι, καθόλου. Απλώς είναι η πρώτη στιγμή στη σύντομη δημοσιογραφική πορεία μου, που ένιωσα από πολύ κοντά πώς ένας εκδότης μάχεται για να στηρίξει το μέσο του και τους εργαζόμενούς του μακριά από τα κόλπα. Κι ό,τι και να γίνει μες στο 2012, αυτή την καταραμένη χρόνια της -όπως διαφαίνεται- καταστροφής της χώρας, πολιτικά και κοινωνικά, με την ανεργία στο limit up και τα λουκέτα των επιχειρήσεων δεδομένα, τα μόνα που μπορώ να εγγυηθώ ως αρχισυντάκτης του SevenArt είναι την υψηλή ποιότητα, την αισθητική και την τιμιότητα, και πάντοτε την κριτική προς οποιονδήποτε και οτιδήποτε.

Επομένως και στη χρονιά της καταιγίδας, θα συνεχίζουμε να βλέπουμε ταινίες, να επιμελούμαστε αφιερώματα και να γράφουμε άρθρα, να καλύπτουμε τα ντόπια φεστιβάλ χωρίς παρωπίδες και κόντρα στις κάθε λογής κινηματογραφικές μόδες (κι ας μας αποκλείσουν), και να καλύπτουμε τα σημαντικά ξένα φεστιβάλ χάρη στον Ιάκωβο Γωγάκη, πάντοτε με επίκεντρο τις ταινίες, κι όχι τους κώλους των στάρλετ, τα μπράτσα των γόηδων, και τις “φιλικές” κουβεντούλες με παραγωγούς, διανομείς, κάθε λογής curators και προγραμματιστές (άντε και… λίγους δημιουργούς).

Κι όχι δεν είναι μεγάλα λόγια. Ας ενημερώνεται το κοινό, κι όχι αυτιστικά μόνο η μικρή μας πιάτσα.

Νέστορας Πουλάκος
poulakos@sevenart.gr

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό πόρταλ www.sevenart.gr (13-1-12).