18 Μαρ 2012

Συνέντευξη του Τάκη Χρυσικάκου

Στην Εύα Πετροπούλου-Λιανού

Ο Τάκης Χρυσικάκος είναι ένας ηθοποιός με ευαισθησίες. Αθεράπευτα ρομαντικός, όπως δηλώνει ο ίδιος. Κατάγεται από τη Μάνη, αλλά γεννήθηκε στη Νίκαια Αττικής. Τελείωσε τη Σχολή του Κάρολου Κούν και έπαιξε για πολλά χρόνια στο Θέατρο Τέχνης. Φέτος πρωταγωνιστεί στην αστυνομική κωμωδία του Σάιμον Γκρευ, "Αλήτες Θεατρίνοι", σε σκηνοθεσία του Θ. Αθερίδη, στο θέατρο Άνεσις, στη σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς, με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς, την Βασια Παναγοπούλου, τον Αλέκο Συσσοβίτη και τον Λαέρτη Βασιλείου. Ας τον απολαύσουμε επί της συνέντευξης.

Αγαπητέ κε Χρυσικακο, για δεκαετίες υπηρετείτε το θέατρο ως ηθοποιός, αλλά και ως σκηνοθέτης. Έχετε σίγουρα αποκτήσει μια κριτική ματιά κι από το ρόλο του θεατή κι από το ρόλο του πρωταγωνιστή. Ποια είναι η άποψη σας για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα; Οι τούρκικες σειρές έχουν κατακλύσει την ελληνική τηλεόραση. Οι εκπομπές με το κουτσομπολίστικο υλικό επίσης κρατούν την πρωτιά. Ποια είναι η άποψη σας για όλα αυτά;

Η ελληνική κοινωνία περνάει κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά περισσότερο κρίση αξιών, ταυτότητας, ποιότητας γενικότερα Όταν δεν μπορείς να παράγεις σειρές και εκπομπές αξιόλογες λογω χρημάτων θα αγοράσεις και θα παράγεις ότι φθηνότερο άρα και πολύ χαμηλής ποιότητας προϊόντα. Αυτό που ελπίζουμε είναι μέσα σ'αυτήν την κρίση, να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του.

Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει όλα τα επαγγέλματα. Πολλές ελληνικές σειρές σταματούν πριν προλάβουν να εμφανιστούν τα δέκα επεισόδια. Στο θέατρο υπάρχει κρίση; Ο ηθοποιός σήμερα βρίσκει εύκολα δουλειά;

Η κρίση είναι παντού και φυσικά στο θέατρο, αυτό που περιορίζει κανείς είναι πρώτα την ψυχαγωγία, τα θέατρα έχουν κατεβάσει τις τιμές τους, κάνουν προσφορές για να μπορέσουν να συντηρηθούν και φυσικά οι ηθοποιοί έχουν συρρικνώσει τα εισοδήματα τους στο ελάχιστο, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η κρίση στην Ελλάδα και ο Έλληνας που δεν αντιδράει. Που οφείλεται αυτό;

Η γνώμη μου είναι ότι ο κόσμος έπαψε να ελπίζει. Είναι σα να του έκλεψαν τα όνειρα και φυσικά φταίνε οι πολιτικοί, το πολιτικό σύστημα που είναι σάπιο και παραμένει σάπιο και μακριά απ τα προβλήματα του κόσμου.

Εμφανίζεστε στο θέατρο Άνεσις, στο έργο "Αλήτες Θεατρίνοι", του Σαιμον Γκρέυμ σε σκηνοθεσία Θ. Αθεριδη. Ποιος είναι ο ρόλος που υποδύεστε; Μιλήστε μας λίγο γι' αυτό το έργο.

Το έργο του Σαιμον Γκρευ έχει πολύ ενδιαφέρον, είναι αστυνομική κωμωδία με φοβέρες ανατροπές, δεν είναι τυχαίο ότι στην Αγγλία τα έργα του τα σκηνοθετούσε ο Χ. Πίντερ. Ο δε ρόλος μου, που τον γλεντάω πολύ, έχει ανατροπές μέχρι την τελευταία στιγμή.

Βρίσκετε κοινά στοιχεία του ρόλου σας ή της υπόθεσης του έργου "Aλήτες Θεατρίνοι" με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Θα έλεγα ότι το κοινό στοιχείο είναι ότι όλα τα πρόσωπα άλλο δείχνουν και άλλο είναι στην πραγματικότητα.

Τα τελευταία τρία χρόνια μάς είχατε συνηθίσει να σας βλέπουμε σε ρόλους-χαρακτήρες Ελλήνων λογοτεχνών όπως οι Α. Παπαδιαμάντης, Γ. Βιζυηνός κ.ά . Τι σας έκανε να αλλάξετε γνώμη;

Δεν άλλαξα καμιά γνώμη, ο ηθοποιός πρέπει να ασκείται σε όλα τα είδη θεάτρου, εξάλλου συγχρόνως στο ίδιο θέατρο παίζω και τον Α. Παπαδιαμάντη, ατο "Άνθος του Γιαλού".

Ήσασταν ένα "παιδί" της Σχολής του Κάρολου Κουν. Πιστεύετε ότι οι παλιοί ηθοποιοί είχαν αξίες, που λείπουν από τους ηθοποιούς της νέας γενιάς;

Όχι, αυτή είναι μια γεροντική αντίληψη ό,τι το παλαιό είναι καλύτερο. Κάθε εποχή έχει αξιόλογους εκφραστές και αυτή η εποχή παρότι δύσκολη έχει άξιους νέους καλλιτέχνες.

Το επάγγελμα ηθοποιός σημαίνει φώς; Ή κάτι άλλο;

Όσο δύσκολες κι αν είναι οι εποχές πάντα ο καλλιτέχνης πρέπει να δίνει το παράδειγμα, δηλαδή να εκπέμπει φως.

Υπάρχουν ρόλοι που θα θέλατε να παίξετε ή ποιους ηθοποιούς θα θέλατε να σκηνοθετήσετε;

Όλοι οι ρόλοι αν είναι αξιόλογοι είναι για μένα σημαντικοί και θα ήθελα να τους παίξω, εξάλλου ο σημαντικότερος ρόλος είναι ο επόμενος, η νέα εμπειρία.

Τρεις λέξεις που σας χαρακτηρίζουν;

Εκλεκτικός, εγωιστής και αθεράπευτα ρομαντικός.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Πολλά, που όταν έρθει η ώρα θα τα πούμε.

Θέατρο Άνεσις
Σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς
"Αλήτες Θεατρίνοι"
Σάιμον Γκρευ
Σκηνοθεσία: Θ. Αθερίδης

Τέταρτη - Κυριακή 20:00 μμ.
Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο 21:15 μμ.

Λεωφ.Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι
Τηλ κρατησεων: 2107488881-2