15 Μαρ 2012

Pass2Day | Περιμένοντας τον μύθο | #2

"Pass2Day". O Διονύσης Κούτρας εγκαινιάζει τη νέα μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.com. Kάθε Πέμπτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Σάββατο στον Eclectic Radio του Ash in Art, 2-5 το μεσημέρι, θα παίζει μουσική και θα μιλάει γι' αυτήν.

Συντονιστείτε http://www.ashinart.com/

*

Επιμέλεια: Διονύσης Κούτρας

Στη μουσική του σήμερα, παρόλο που οι ανθρώπινες σχέσεις βρίσκονται συνέχεια σ' ένα μεταβατικό στάδιο και η καθημερινότητά μας είναι αρκετά σκληρή, υπάρχουν δημιουργοί που μεταδίδουν μηνύματα. Αυτό που λείπει, όμως, είναι ένα νέο είδος μουσικής που θα μπορέσει να ξεσηκώσει τον κόσμο. Η μουσική των '60s (Μπητλς), των '70ς με το κλασικό ροκ και των '80s με τo πανκ. Η γενιά μας ('90s), αν εξαιρέσεις την τεράστια επιτυχία των Prodigy και έναν πραγματικά καινούριο ήχο που έφεραν στη μουσική, δεν έχει να δείξει κάτι ανάλογο με τις προηγούμενες δεκαετίες. Βλέπουμε παλιές μπάντες να επανασυνδέονται και να γίνεται αναπαραγωγή των ίδιων και των ίδιων ακουσμάτων, ενώ εδώ και πολύ καιρό έχει ξεκινήσει μια αναδρομή στα "κλασικά" άλμπουμ: 20 χρόνια για το Nevermind, 40 χρόνια για το Dark Side of the Moon. Σε αυτό, βέβαια, συμβάλλουν και οι δισκογραφικές εταιρείες, οι οποίες προς όφελος τους, αδιαφορούν για νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς και προχωρούν στη σίγουρη -για αυτούς- "συνταγή".

Ψάχνουμε και θέλουμε απεγνωσμένα ένα νέο μύθο, που θα μείνει στην ιστορία της μουσικής.

*

Ο Κώστας μαραβέγιας και η μπάντα του Illegal, κυλοφόρησαν το νέο τους δίσκο. Πέρασαν δύο χρόνια απο την κυκλοφορία του πολύ επιτυχημένου "Welcome to Greece" και οι Μαραβέγιας Illegal επιστρέφουν με νέο δίσκο υπό τον τίτλο "Λόλα". Ο Κωστής Μαραβέγιας κάνει το συγγραφικό του ντεμπούτο, εν μέσω κρίσης, και παράλληλα γράφει τον ύμνο στην Λόλα. Ένας δίσκος, ένα τραγούδι, ένα διήγημα. Ο δίσκος θα συνοδεύεται και απο ένα βιβλίο, σε μια ειδική έκδοση που κυκλοφορεί σε δισκοπωλεία και βιβλιοπωλεία.

Ακούστε κομμάτι του άλμπουμ εδώ.

Κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου το πολυαναμενόμενο τρiτο άλμπουμ των Fray. Το ντεμπούτο της μπάντας ήταν το 2005 και περιελάμβανε το single "Οver my head (Cable Car)", το οποίο έφτασε στο τοπ10 στις Η.Π.Α. Η κυκλοφορία του δεύτερου single με τίτλο "How to save a life" τους έφερε την παγκόσμια φήμη καθώς έγινε διπλά πλατινένιο. Το "Scars and stories" είναι το τρίτο άλμπουμ ητς μπάντας, η οποία έχει την ικανότητα να συνθέτει μουσική ανάμεσα στη soft rock και τις ποπ μελωδίες σε πιασάρικους στίχους.

Ακούστε κομμάτι του άλμπουμ εδώ.

*

Σαν σήμερα, το 1991, οι REM κυκλοφορούν το έβδομο άλμπουμ τους με τίτλο "Οut of time". Είναι το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του συγκροτήματος, αφού αυτό τους έκανε παγκοσμίως γνωστούς. Οι πωλήσεις του ξεπέρασαν σε όλο τον κόσμο τα 18 εκατομμύρια αντίτυπα και είναι το πρώτο άλμπουμ του συγροτήματος που ανεβαίνει στο Νο1 σε Αμερική και Βρετανία. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το Loosing my Religion, που ακουγόταν σε όλους τους ραδιοφωνικούς , ενώ στα βραβεία Grammy της επόμενης χρονιάς, οι REM απο τις έξι κατηγορίες που είχαν προταθεί κέρδισαν στις τρεις και το Loosing my Religion πήρε το Grammy καλύτερου τραγουδιού. Μετά από 10, σχεδόν, χρόνια το συγκρότημα που ήταν πάντα στο μεταίχμιο του μοντέρνου και του παλιού και που όρισε τον alternative rock ήχο αποφάσισε να διαλυθεί.

Ακούστε κομμάτι των REM εδώ.