29 Μαρ 2012

Pass2Day | Η Φύση Γέννησε τη Μουσική | #4


"Pass2Day". O Διονύσης Κούτρας εγκαινιάζει τη νέα μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.com. Kάθε Πέμπτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Σάββατο στον Eclectic Radio του Ash in Art, 2-5 το μεσημέρι, θα παίζει μουσική και θα μιλάει γι' αυτήν.

Συντονιστείτε http://www.ashinart.com/

*


Επιμέλεια: Διονύσης Κούτρας

Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι μόνο αυτοί μπορούν να τραγουδήσουν ή να δημιουργήσουν μουσική. Ο Πλάτων ονόμαζε τη μουσική ως την ομορφιά του σύμπαντος κι έλεγε ότι "η μουσική είναι η κίνηση του ήχου για να φτάσει την ψυχή και να της διδάξει την αρετή", κι ότι "η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας". Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα. Κάθε εικόνα στη φύση είναι μια μελωδία… Τα λουλούδια, τα πουλιά… Είναι η παρέα μου όταν είμαι μόνος, όταν θέλω να κλάψω, όταν θέλω να χορέψω, όταν γυρίζω σπίτι κουρασμένος. Η μουσική υπάρχει στο θρόϊσμα των φύλλων, στο νερό που τρέχει γοργά στο ρυάκι, στο νου μας, στις σκέψεις μας, στο αίμα που κυλά μέσα μας, στο ρετσίνι που στάζει από τα δέντρα και πέφτει στο έδαφος… Η φύση παράγει μουσική, ήχους, φωνές… Η μαγεία της φύσης αποκαλύπτεται μέσα από την αρμονία της μουσικής. Η μουσική της φύσης έχει την ικανότητα ν' αγγίζει τη φύση του ανθρώπου, να την εξυψώνει, να την απομακρύνει από την ύλη και να την ηρεμεί, να την παρηγορεί, να της δίνει δύναμη και ενέργεια. Η μουσική είναι ότι πιο όμορφο έχει αναδείξει ο άνθρωπος κι αυτό το χρωστά στη φύση. Η μουσική, που παράγει η ίδια η φύση, είναι η ομορφότερη του κόσμου, είναι δωρεάν και ακούγεται όλες τις ώρες.

Η μουσική με τη φύση έχουν μια μαγική σχέση την οποία απολαμβάνουμε όλοι.

*


"Προσοχή κενό", το καινούριο άλμπουμ του Φίλλιπου Πλιάτσικα με 11 νέα τραγούδια. Ο τραγουδοποιός περιγράφει το σήμερα τόσο ηχητικά όσο και θεματολογικά, σε ένα κόνσεπτ άλμπουμ από αυτά που σπάνια πια κυκλοφορούν στην ελληνικη δισκογραφία. Το τραγούδι "Που να πάμε" έχει γίνει ήδη ραδιοφωνική επιτυχία πριν ακόμα κυκλοφορήσει το άλμπουμ. Μιλάει για την απόδραση και τη φυγή απ’ όλο αυτό το σκληρό και αφιλόξενο περιβάλλον που καμιά φορά μας περικυκλώνει, αλλά και απ’ τον κακό μας εαυτό. Από ψεύτικες αγκαλιές, από δανεικά φτερά, που άλλες φορές τα καταφέρνουμε να απαλλαγούμε κι άλλες όχι.

Ακούστε κομμάτι του άλμπουμ εδώ.

*


Στις 24 Μαρτίου του 1973 κυκλοφορεί ένα από τα πιο εμπορικά άλμπουμ όλων των εποχών, το "Dark side of the Moon". Οι πωλήσεις έφτασν τα 45 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Έφτασε στην κορυφή στο billboard 200 για μία εβδομάδα αλλά παρέμεινε για 740 μέρες, σχεδόν 40 χρόνια! Το άλμπουμ εμπνέεται από τον πιεστικό τρόπο ζωής που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην τρέλα, τον καταναλωτισμό, τον αυξημένο ρυθμό ζωής και μετακίνησης, την παρακμή των γηραιών ανθρώπων και το θάνατο και τις πολεμικές συγκρούσεις. Είναι ένας δίσκος που θεωρείται το μεταίχμιο της κλασσικης ροκ με την ηλεκτρονική μουσική. Το συγκρότημα κατάφερε να σπάσει τα στενά όρια στη μουσική, όσο και τον τρόπο που αυτή πλασάρεται στο κοινό. Μέσα από πειραματισμούς χρόνων, προέκυψε ένα άλμπουμ που κατάφερε να ξεπεράσει την ψυχεδέλεια της μουσικής παράδοσης της μπάντας και το progressive ύφος της εποχής με art rock τραγούδια. Οι τέσσερις Floyd κατέκτησαν τον κόσμο με τη μουσική τους. Το ιδιαίτερο γνώρισμα που έφερε ο καθένας τους, η κάθε μουσική ιδιαιτερότητα που έκανε τον καθέναν τους μια ξεχωριστή μονάδα μέσα στο συγκρότημα, είχε αφομοιωθεί από ένα μοναδικό μουσικό χαραχτήρα που έμελλε να σημαδέψει μια ολόκληρη εποχή. Πέρασν σχεδόν 40 χρόνια από την έκδοση του "Dark side of the Moon" και ακούγεται τόσο φρέσκο. Kαι είναι τόσο επίκαιρο…

Ακούστε κομμάτι των Pink Floyd εδώ.

Πηγή: esoterica