21 Απρ 2012

ΤΟ ΠΑΛΤΟ (1996)

Επανήλθε στην επικαιρότητα αυτή η τηλεταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη και δημιούργησε σχετικές συζητήσεις και ποικίλα σχόλια, όταν και προβλήθηκε μετά από πολλά χρόνια στην ΕΡΤ, στις γιορτές των Χριστουγέννων του 2011. Άλλωστε μια συμπαραγωγή με την –τότε- ΕΤ2 ήταν, που όμως έμενε στο… αχανές αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης και σκονιζόταν. 

Ο πολυπράγμων Νίκος Τριανταφυλλίδης, του Gagarin 205, του Φεστιβάλ Καλτ Κινηματογράφου, των ταινιών “Ράδιο Μόσχα” και “Μαύρο Γάλα”, του μουσικού ντοκιμαντέρ “Screamin' Jay Hawkins - Ι put a spell on me”, και πολλών άλλων, διασκευάζει το ομώνυμο διήγημα του Νικολάι Γκογκόλ, “Το Παλτό”, και χρησιμοποιεί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους αγαπημένους ηθοποιούς αλλά και ηθοποιούς-φετίχ του. 

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος (που είχε παίξει και στο “Ράδιο Μόσχα”) και ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, οι γερόλυκοι του ελληνικού σινεμά, υποδύονται δυο γεροπαράξενους της σύγχρονης Αθήνας που δεν μπορούν να κατανοήσουν τις εξελίξεις και τις αντιλήψεις του κόσμου, εμμένοντας στις παλιές τους συνήθειες. Ο Ηλιόπουλος είναι ένας υπάλληλος σε εταιρεία παιχνιδιών, ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται με τα χέρια του, μην καταλαβαίνοντας τις νέες τεχνολογίες των βιντεοπαιχνιδιών. 

 Ο Διαμαντόπουλος είναι ένας απόμαχος ράφτης, ο οποίος κλεισμένος στο σπίτι του προσμένει τη μοίρα του. Η συνάντηση του με τον Ηλιόπουλο, προκειμένου να του φτιάξει ένα καινούριο παλτό, θα τον αναζωογονήσει. Ηθοποιοί-φετίχ του Τριανταφυλλίδη είναι ο Παναγιώτης Θανασούλης, γνωστός από την ταινία του Δημήτρη Αθανίτη “Αντίο Βερολίνο”, και φυσικά ο Κώστας Γκουσγκούνης. 

Φετίχ είναι βέβαια και ο τζαζίστας Blaine L. Reininger ο οποίος ντύνει μουσικά την ταινία με ένα υποβλητικό, υπόκωφο ήχο που προσδίδει τον τόνο του παράξενου και του ιδιαίτερου στην ιστορία αυτή, της αποξένωσης και της νοσταλγίας του παλιού. Οι παραπάνω ηθοποιοί έχουν συμμετάσχει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε όλες τις ταινίες του Τριανταφυλλίδη. 

Κατά τη γνώμη μου, εξαίσια είναι η σκηνή τους καφενείου. Όπου μια παρέα αντρών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Βάσος Γεώργας και Blaine L. Reininger, παίζει χαρτιά και κάπου στη γωνία οι Διαμαντόπουλος-Ηλιόπουλος ως φαντάσματα σχολιάζουν την παρέα, αλλά και επιδιώκουν να ξανακερδίσουν το κλεμμένο παλτό. 

Αν “τύχει” να ξαναπαιχτεί στη δημόσια τηλεόραση, δες αυτήν την ταινία, αξίζει να “μυρίσεις” και να αφουγκραστείς αυτό το ιδιότυπο tribute σε μιαν άλλη εποχή.