5 Απρ 2012

Pass2Day | Το Ροκ είναι Επανάσταση | #5


"Pass2Day". O Διονύσης Κούτρας εγκαινιάζει τη νέα μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.com. Kάθε Πέμπτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Σάββατο στον Eclectic Radio του Ash in Art, 2-5 το μεσημέρι, θα παίζει μουσική και θα μιλάει γι' αυτήν.

Συντονιστείτε http://www.ashinart.com/

*


Επιμέλεια: Διονύσης Κούτρας

Η ροκ μουσική, είτε την λατρεύει κάποιος είτε όχι, είναι μια πραγματική επανάσταση. Η προσφορά της μουσικής ροκ στην ανθρώπινη κοινωνία μπορεί να συγκριθεί μόνο με την προσφορά μεγάλων επαναστάσεων που πραγματοποίησαν οι άνθρωποι για την κατάκτηση της ελευθερίας τους. Το ροκ έχει προσφορά ανάλογη μιας επανάστασης γιατί είναι το ίδιο μια επανάσταση. Όπως βέβαια κάθε επανάσταση έτσι και το ροκ χτυπάει την εξουσία. Απότέλεσμα βέβαια αυτού είναι η σύνδεση του ροκ με τον σατανισμό, και άλλες αστειότητες που γίνονται εσκεμμένα και έχουν ως στόχο να επηρεάζεται το μέρος της κοινωνίας που στερείται γνώσης και υπακούει στην εξουσία. Υπάρχουν, βέβαια, και κοινωνικά στρώματα που χαραχτηρίζονται από υψηλότερη στάθμη παιδείας, με αποτέλεσμα η προπαγάνδα του συστήματος να είναι από πενιχρή έως ανύπαρκτη και το ροκ να μπορεί να επιβιώσει και να αντιμετωπιστεί από το σύστημα ως αναγκαίο κακό. Το ροκ είναι εμπνευσμένο από τη Γαλλική Επανάσταση, αφού οδήγησε σε τέλμα συντηρητικές κυβερνήσεις, με συνθήματα όπως "κάντε έρωτα, όχι πόλεμο" και "φαντασία στην εξουσία". Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μεγάλοι καλλιτέχνες που ήταν ασυμβίβαστοι πάντα με την εξουσία και εξύμνησαν την επανάσταση της ροκ, όπως οι Jimmy Hendrix, Janis Joplin ,Jim Morrison στο εξωτερικό, αλλά και αργότερα στη Ελλάδα, οι Σιδηρόπουλος και Άσιμος, δεν άντεξαν και έφυγαν πολύ νωρίς από την ζωή.

Το ροκ ζει! Πλησιάζει η ώρα που με την βοήθειά του, θα ανατρέψουμε όλους αυτούς που προσπαθούν με κάθε μέσο να μας καθηλώσουν και να μας έχουν σκλάβους τους. Το ροκ δεν το αντέχει αυτό.Είναι ανεξάρτητο και αέναο...

*


Η παρέα των Dee Dee, Tommy, Joey και Johnny Ramone (τα ιδρυτικά μέλη των Ramones),ήταν η αφορμή για να γράψω το άρθρο για το ροκ ως επανάσταση, καθώς επίσης και το ότι συμπληρώνονται 11 χρόνια χωρίς τον τραγουδιστή τους Joey ("έφυγε" στις 15/04/2001). Δεν θέλω να αναφερθώ σε δισκογραφία ή σε ιστορικά στοιχεία διότι αυτά μπορεί να τα βρεί ο καθένας παντού. Γέννημα θρέμμα και τα τέσσερα μέλη στη Νέα Υόρκη, σχηματίστηκαν το 1974, σε μια εποχή που η μεγάλη πόλη λαμπύριζε από αστραφτερά ρούχα, προσεγμένα κουρέματα, παντελόνια καμπάνες και ντισκομπάλες σε όλα τα κλαμπ. Η μουσική ντίσκο ήταν στο ζενίθ της. Σε αυτή την εποχή, η μπάντα ήρθε να δώσει πνοή σε παιδιά που δούλευαν όλη μέρα, σε περιθωριακούς και σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη από ακούσματα που οι στίχοι και η μουσική δεν θα τους έδινε και άλλα προβλήματα αλλά θα τους ανέβαζε. Η μουσική των Ramones είναι πέρα για πέρα ανεβαστική. Αυτή ήταν και η διαφορά της μπάντας από τα υπόλοιπα πανκ συγκροτήματα. Η πανκ μουσική έχει να κάνει με το θυμό προς καθετί, κυρίως στόχο έχει την εξουσία. Δεν δίστασαν να παραποιήσουν τη σφραγίδα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών αντικαθιστώντας τα βέλη που κρατάει η πουλάδα με ένα ρόπαλο του baseball καθώς και τη ρήση "look out below" με το γνωστό "Hey, Ho, Let’s Go". Απλοί και λιτοί πάντα, είχαν τη γλυκιά συνήθεια να ντύνουν με την αυθάδεια ενός πανκ όλα όσα έλεγαν και έκαναν. Ο μοναδικός εν ζωή Ramone, o Marky Ramone, έρχεται για μια σειρά από συναυλίες στην Ελλάδα μέσα στον Απρίλιο.

Η μουσική τους μας λείπει περισσότερο από ποτέ...

Ακούστε κομμάτι των Ramones εδώ.

Πηγή: eamb-ydrohoos