19 Απρ 2012

Pass2Day | Δαυίδ εναντίον Γολιάθ | #6


Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.com. Kάθε Πέμπτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Σάββατο στον Eclectic Radio του Ash in Art, 2-5 το μεσημέρι, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν.

Συντονιστείτε http://www.ashinart.com/

*


Επιμέλεια: Διονύσης Κούτρας

Η νέα τάση από αρκετούς καλλιτέχνες είναι μέσα από τις ιστιοσελίδες τους να προσφέρουν επιλογές αγοράς singles ή ολόκληρων δίσκων είτε μέσω του "Γολιάθ" που έχουν υπογράψει είτε ο καθένας από τους ίδιους είτε μέσω itunes χωρίς να πάρει κανένας μεσάζων μίζα. Μαντέψτε τι επιλέγει σχεδόν κατά κανόνα ο κόσμος.... Ο "Γολιάθ" επιμένει πεισματικά στα φυσικά μέσα, στους οπτικούς δίσκους, γιατί έτσι μπορούν να τους ελέγξουν. Ο "Δαυίδ" (το διαδίκτυο) δεν ελέγχεται από κανέναν. Γι' αυτό το λόγο ότι δεν μπορούν να ελέγξουν προσπαθούν να το καταστείλουν, όπως έγινε με το SOPA και την PIPA που προώθησαν γερουσιαστές που είχαν αγοράσει για να ψηφίσουν. Πρόεδρος δισκογραφικής εταιρείας μετά από χρόνια έκανε αυτοκριτική. "Έπρεπε να είχαμε αγοράσει αντί να είχαμε κλείσει το Napster. Τώρα είναι πολύ αργά.

Από την άλλη μεριά όμως η δισκογραφία είχε, έχει και θα έχει μέλλον. Απλά αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί. Δηλαδή, ενώ παλιότερα οι ερμηνευτές ήταν απόλυτα εξαρτημένοι από τις δισκογραφικές εταιρείες πλέον θα λειτουργήσουν περισσότερο ως μονάδες, και ο καθένας ξεχωριστά θα προσπαθήσει να αποδείξει ποιος και τι είναι μέσα από την δουλειά του, παίρνοντας το παιχνίδι στα χέρια του. Θα κάνει κουμάντο ο ίδιος τον εαυτό του, έχοντας τη δική του δισκογραφική και επιλέγοντας ο ίδιος ποιοι θα είναι οι εξωτερικοί συνεργάτες του που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της πορείας του. Αυτό που κάνουν σήμερα οι δισκογραφικές εταιρείες, ο "Γολιαθ" δηλαδή,είναι να βγάζουν κάθε έξι μήνες ένα τραγουδάκι σε κάποιον ατάλαντο τραγουδιστή με αντάλλαγμα να τον ξεζουμίζουν στέλνοντάς τον οπουδήποτε για να κάνει έξτρα μεροκάματο, παίρνοντάς του το 80% επί των εισπράξεων, με αποτέλεσμα βέβαια να μην τον θυμάται κανείς μετά από λίγο καιρό.

Θεωρώ ότι η εμπορικότητα με την ποιότητα πάνε μαζί, όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό και μάλιστα για τα σημερινά δεδομένα. Βλέπουμε δίσκους που δεν χτυπάνε πρωτιές στα charts, αλλά πουλάνε ακόμα και μετά από 30, 40 ακόμα και 50 χρόνια. Αν δεν είναι αυτή εμπορικότητα τότε ποια είναι; Αυτά τα κομμάτια που χτυπάνε πρωτιές για μια εβδομάδα και μετά χάνονται; Ο "Δαυίδ", λοιπόν, της σημερινής εποχής (το ίντερνετ) φαίνεται ότι καταφέρνει να νικήσει τον "Γολιάθ" (δισκογραφικές εταιρείες), ο οποίος έχει μείνει ακόμα σε εκείνη την εποχή. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεργαστεί ο "Γολιάθ" με τον "Δαυίδ" για το καλό της μουσικής. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε για άλλη μια φορά επανάληψη της Ιστορίας, μόνο που αυτή τη φορά ο "Δαυίδ" θα συντρίψει κατά κράτος τον αντίπαλό του όχι με μια σφεντόνα αλλά με τα πιο σύγχρονα μέσα που διαθέτει.

*


Δείτε το νέο βίντεο κλίπ του Paul McCartney, με σκηνοθέτη τον ίδιο. Η βραβευμένη με Όσκαρ Natalie Portman και ο χαρισματικός Johnny Depp πρωταγωνιστούν στο βίντεο, όπου οι δύο ηθοποιοί ερμηνεύουν τους στίχους του τραγουδιού στη νοηματική γλώσσα. Το "Μy Valentine" είναι το πρώτο single από το νέο άλμπουμ του Paul McCartney με τίτλο "Κisses on the Βottom".

*"Έφυγε" η εθνική μας μοναξιά

Φαίνεται πως ο Θεός λίγες μέρες πριν είχε κέφια καθώς πήρε μαζί του τον μεγάλο Δημήτρη Μητροπάνο. Την τελευταία του πνοή άφησε μεγάλος τραγουδιστής σε ηλικία 64 ετών. Τα τελευταία χρόνια είχε δώσει μάχη για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαικού και έντεχνου τραγουδιού. Η σημμετοχή του σε δίσκους του Λάκη Παπαδόπουλου και του Νίκου Πορτοκάλογλου αναδεικνύουν την ευρεία γκάμα ερμηνειών του αλλά και το μεγαλείο της φωνής του και θα οδηγήσει τον Μητροπάνο σε μια σειρά από δίσκους που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό τη έννοια του καλού σύγχρονου λαικού τραγουδιού. Οι συνεργασίες του με τον Μάριο Τόκα και τον Φίλλιπο Γράψα ("Η εθνική μας μοναξιά" και "Παρέα με έναν ήλιο") συνδυάζουν την λαική υφή και το συναίσθημα με την πιο βαθιά έννοια στίχων. Παράλληλα, η απήχηση των τραγουδιών του στην κοινωνία και η εμπορική επιτυχία τους αναδεικνύουν αυτές τις δημιουργίες ως εργαλεία αλλά και συμπτώματα της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.

Καλό ταξίδι Μητσάρα…

Ακούστε κομμάτι του Δ. Μητροπάνου εδώ.

Πηγή: tralala