24 Μαΐ 2012

Pass2Day | Συζητήσεις περί μουσικής με φίλους | #11

 
Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.com. Kάθε Πέμπτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Σάββατο στον Eclectic Radio του Ash in Art, 2-5 το μεσημέρι, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν.
Συντονιστείτε http://www.ashinart.com/ 
*
 
 
Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας
 
Το λέγαμε εδώ και ένα μήνα περίπου με τον φίλο Νικόλα, να φύγουμε για δύο μέρες από την Αθήνα. Άλλωστε δύο μέρες κενό έχουμε μες στην εβδομάδα, το Σάββατο και την Κυριακή. Λίγα χιλόμετρα έξω από την Αθήνα και όμως αισθανόμαστε σαν να ήμαστε στην άλλη άκρη του κόσμου. Φτάνει Παρασκευή βράδυ και αναχωρούμε για το εξοχικό του Νικόλα. Όλα είναι κανονισμένα από την προηγούμενη μέρα. Άφθονο κρέας, πολύ αλκοόλ, τον φορητό υπολογιστή και φυσικά την κιθάρα μου. Γεμάτοι κέφι αλλά χωρίς ενέργεια, αφού όλη την εβδομάδα η ενέργεια χάνεται στους ρυθμούς  της δουλειάς. Φτάνουμε αργά το βράδυ σε ένα μέρος ιδανικό για ξεκούραση, περισυλλογή και άδειασμα του μυαλού από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το τζάκι έχει ανάψει και τα ποτήρια με το τσίπουρο για αρχή είναι έτοιμα.

Μετά από ένα δίωρο φαγητού και οινοποσίας αρχίζει το τραγούδι. "Σάκη πιάσε την κιθάρα", μου λέει ο Νικόλας. Χωρίς δισταγμό βγάζω την κιθάρα από τη θήκη και αρχίζω να την κουρδίζω. "Είμαστε έτοιμοι", του λέω. "Τι θα πούμε;" Νοσταλγοί και οι δύο του ελληνόφωνου ροκ και όχι μόνο ξεκινάμε με Τρύπες (Αμνησία). Το τσίπουρο τώρα κατεβαίνει πιο εύκολα και το μυαλό μας ταξιδεύει. Έχω την εντύπωση ή μάλλον την βεβαιότητα ότι δεν μπορείς να κάνεις τέχνη χωρίς να είσαι φτιαγμένος. Το αλκοόλ βοηθάει το μυαλό και το σώμα να χαλαρώσει και να αφεθεί στις νότες που κυκλοφορούν στον αέρα. Κλείνεις τα μάτια και αυθόρμητα συγχρονίζεται με την κιθάρα. Αν κοιτάξουμε στο παρλθόν για να δούμε ότι μεγάλοι, τεράστιοι καλλιτέχνες όπως ο Morrison, o Hendrix, η Janis Joplin, έφυγαν νωρίς από τη ζωή είτε από τα ναρκωτικά είτε από αλκοόλ. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς όμως την ποιότητα αυτών των καλλιτεχνών. Έβλεπαν πράγματα στη μουσική που δεν μπορούσαν να δουν άλλοι, γι' αυτό το λόγο ήταν σε μόνιμη φάση "φτιαγμένοι" -δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν αλλιώς. Χαραχτηριστικό παράδειγμα ο Rory, o οποίος έπασχε από το συκώτι του και έκανε μεταμόσχευση αλλά συνέχισε να πίνει αλκοόλ.

Κάπως έτσι και εγώ με τον Νικόλα: για τρείς συνεχόμενες ώρες απλά αφεθήκαμε και αφήναμε το χρόνο να κυλήσει. Σε κάποια στιγμή λέω στο φίλο μου μια ιστορία. Είχαν μαζευτεί οι Led Zeppelin σε έναν πύργο στη Σκωτία για να ηχογραφήσουν τον τελευταίο τους δίσκο. Ήταν κλεισμένοι ένα μήνα μέσα αλλά στις τρεις πρώτες μέρες ο ντράμερ του συγκροτήματος κατάφερε να πιει 20 μπουκάλια βότκα εκ των οποίων τα 12 τα ήπιε το τελευταίο βράδυ και φυσικά δεν άντεξε και πέθανε.

"Κανόνισε", λέω στον Νικόλα, "να γίνουμε σαν αυτόν". "Όχι ρε". μου απαντάει, "τι είμαστε αλκοολικοί;". "Δεν ξέρω για μένα αλλά εσύ σίγουρα είσαι", του απαντάω. Δεν είναι βέβαια μόνο το αλκοόλ που σε κάνει να βλέπεις αλλίως την τέχνη αλλά και τα χάπια, τα ναρκωτικά και τα παραισθησιογόνα. Πραγματικά δεν ξέρω τι μπορεί να βλέπουν οι άνθρωποι αυτοί όταν γράφουν αυτή την μουσική, το μόνο που ξέρω είναι ότι τα τραγούδια τους έχουν γράψει ιστορία στο χώρο της μουσικής και θα γράφουν ιστορία όσο θα υπάρχει αυτός ο κόσμος…

Κάπως έτσι τελειώνει το πρώτο βράδυ μας, με αμπελοφιλοσοφίες, άφθονο τσίπουρο και πολλή μουσικη…

*


*

 
Στις 22 Μαίου του 1959 γεννήθηκε στην Αγγλία ο τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος των The Smiths, o Morrissey. Γνώρισε επιτυχία με το γκρουπ την δεκαετία του 1980. Το συγκρότημα έμεινε μαζί μόνο πέντε χρόνια κάνοντας τέσσερα στούντιο άλμπουμς και ένα live άλμπουμ, παρόλ' αυτά γνώρισε τεράστια επιτυχία. Μετά την διαλυσή τους το 1987 ο Steven Patrick Morrissey, όπως είναι και το πλήρες όνομά του, ακολούθησε σόλο καριέρα. Ο τραγουδιστής επηρέασε αρκετά βρετανικά γκρουπ όπως οι Blur, Oasis και Pulp. Οι στίχοι του έχουν περιγραφεί ως δραματικοί και είναι γνωστός για το βαρύτονο φωνητικό ύφος, το αφελές κούρεμα των μαλλιών του και τις δυναμικές ζωντανές εμφανίσεις του. Έρχεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Λυκαβηττό στις 16 Ιουλίου και ήδη τα χαμηλού κόστους εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.