27 Μαΐ 2012

Tελευταίος Αγώνας (Τετράγωνο, 2011)


Του Νίκου Μπίνου

Τον μάθαμε και τον γνωρίσαμε μέσα στις τέσσερις γραμμές των μπασκετικών γηπέδων. Ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε ένα ακόμα ταλέντο του. Αύτο του συγγραφέα. Ο λόγος για τον Νάσο Γαλακτερό και την πρώτη του λογοτεχνική ντρίπλα.                                                    

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει την τόσο κλισέ πιο έκφραση "έκανε το χομπι του επάγγελμα" και το "πόσο τυχερός είναι, έκανε κάτι που αγαπούσε απο μικρός;". Σίγουρα κάμποσες και σίγουρα δεν θα σταματήσει αυτό να λέγεται.                                                                                   

Κάπως έτσι θα αισθάνεται προφανώς και το κεντρικό προσωπό του βιβλίου. Ο Πέτρος Γαζής είναι αναμφισβήτητα ένα πρόσωπο που πολλοί θα ήταν αυτοί που θα δεχόντουσαν δίχως δεύτερη σκέψη να βρίσκονται στη θέση του. Που θα ήθελα να του μοιάσουν. Ένας αθλητής στην καλύτερη δυνατή ηλικία (εκεί στα τριάντα), έχοντας καθολική αναγνώριση τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος για τις μπασκετικές του ικανότητες και με ένα σκασμό εκατομμύρια για να έχουν να πορεύονται οι απόγονοι του ακόμα και τρεις γενειές μετά, και σαν τελευταίο αυτό που ονειρεύεται σχεδόν κάθε αντράς. Να έχει όποια γυναικεία ύπαρξη επιθυμεί στο κρεβάτι του. 

Και έχοντας στην μια πλευρά της ζυγαριάς όλα αυτά και στην άλλη, ώστε να έρχονται και σε μια σχετική ισσοροπία, δυό-τρεις κολλήτους, μια γυναίκα που σου έχει χαρίσει και ένα παίδι θα αναρωτιόσουν τι άλλο θα προσδοκούσε, τι άλλο θα αναζητούσε ένας άνθρωπός. Αμ δε!  Όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με τη μία πλευρα του νομίσματος. Υπάρχει όμως και η άλλη που έρχεται να σου πει οτι "ρε μπαγάσα όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν κάποιο κόστος". Είσαι λοιπόν έτοιμος φίλε μου να το αντιμετωπίσεις και να το καταπολεμήσεις; Είσαι έτοιμος να πληρώσεις το τίμημα; Δεν θα το μάθεις αν δεν το δοκιμάσεις, όπως άλλωστε ισχύει πάντα σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις.                                                                     

Στην προκειμένη περίπτωση τα τινά είναι δυο: Το ένα είναι ο ανεκπλήρωτος έρωτας που θέλουμε να ζήσουμε όλοι. Αυτός ο έρωτας που πάντα αναζητούμε (μακριά απο τους μισάνθρωπους, κάνουν κακό στην υγεία) και τον κρατάμε καλά μέσα μας μια και δεν μπορούμε να τον περιγράψουμε παρά μόνο να τον ζήσουμε. Και δεν ξέρεις πότε θα τεθείς αντιμέτωπός του. Ενδεχομένως σε κάποιο ταξίδι σου στην Βραζιλία!!! But who knows

Και ενώ πάνε όλα εξαιρετικά πλέον και έχεις βρει και τον έρωτα της ζωής σου στο πρόσωπο μιας πανέμορφης Βραζιλιάνας κάτι άλλο έρχεται να αναθεωρήσει τις σκέψεις σου, τον τρόπο ζωής σου. Τη ρουτίνα σου βρε αδερφέ και την καθημερινότητά σου. Να μάθεις πόσος καίρος σου υπολείπεται ακόμα μέχρι να μας εγκαταλείψεις διαπαντώς. Αλήθεια εσύ τι θα έκανες; Εγώ πάντως δεν ξέρω. Απλά φέρνω σαν σκέψη αυτό και προσπαθώ να πράξω όπως θα έκανα αν μου συνέβαινε κάτι τέτοιο. Χωρίς αυτό να σημαίνει οτι πάντα τα καταφέρνω. Και έκει είναι που ο Γαζής αρχίζει και αναθεωρεί σκέψεις.                                     

Δίχως να αποτελεί κάτι καινούριο απο θέμα πλοκής και στόρι ο Γαλακτερός κάνει σαφώς μια αξιόλογη προσπάθεια να μεταφέρει στο χαρτί σκέψεις και ιστορίες απο προσωπικά και όχι μόνο βιώματα. Να ανακατέψει αληθινές εμπειρίες συνδυασμένες με φανταστικά γεγονότα και όλα αυτά να δώσουν ένα αποτέλεσμα που δεν θα κουράσει τον αναγνώστη και θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του μέχρι το τέλος.