14 Ιουν 2012

Pass2Day | Ψυχεδέλεια... | #14

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.com. Kάθε Πέμπτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Δευτέρα στον Eclectic Radio του Ash in Art, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν.
Συντονιστείτε http://www.ashinart.com/
*
Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας

Αφορμή για το σημερινό άρθρο μου ήταν το τριήμερο φεστβάλ που διοργανώθηκε στα Μάταλα, το Μάταλα Φεστιβάλ 2012. Τα "Παιδιά των Λουλουδιών" γέμισαν και πάλι τα Μάταλα. "Αγάπη, ειρήνη, αλληλεγγύη" ήταν το βασικό σύνθημα της διοργάνωσης. Η δεκαετία του 1960 έχει χαραχτηριστεί ως η δεκαετία της αλλαγής, η δεκαετία που άλλαξε το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Μια ταραχώδη δεκαετία, στις αρχές της οποίας εμφανίστηκαν οι χίπις. Για να καταλάβουμε τους χίπηδες και όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο δεν αρκεί μόνο να μελετήσουμε το κίνημά τους. Τα παιδιά των λουλουδιών όπως είναι γνωστοί οι χίπις, καθώς μοίραζαν λουλούδια στους περαστικούς κατά την διάρκεια των αντιπολεμικών διαδηλώσεων, πήραν τη ζωή στα χέρια τους, δεν δείλιασαν μπροστά στο κατεστημένο και απαίτησαν την αλλαγή της τότε κοινωνίας. Επιθυμούσαν να ζουν κοντά στη φύση, μακριά από τα γεμάτα τσιμέντο και άγχος αστικά κέντρα. Επιθυμούσαν μια μποέμικη ζωή μακριά από τους θορύβους της πόλης και των εργοστασίων. Μια ζωή δίπλα στη φύση όπου άνθρωποι και λουλούδια ζούνε αρμονικά, ο ένας με τον άλλον.

Άρχισαν λοιπόν να αμφισβητούν την κοινωνία και τις αξίες της και να υποστηρίξουν πως ο άνθρωπος έχει δικαίωμα και στην τεμπελιά και στην αγάπη και στην ειρήνη. Έτσι οι χίπις αποφασίζουν να αλλάξουν τη ζωή τους με την ελπίδα πως θα αλλάξει όλος ο κόσμος. Έβγαλαν τα συμβατικά κουστούμια τους και φόρεσαν τζινς, παντελόνια καμπάνες, πολύχρωμα μπλουζάκια, φυλαχτά και τεράστια δαχτυλίδια, δημιουργώντας το ιδιαίτερο στυλ τους, το ονομαζόμενο ψυχεδελικό. Και η μουσική άλλαξε πολύ γρήγορα. Τη θέση του swing και των μπλουζ, την κέρδισε το ροκ εντ ρολ. Πλέον οι νέοι χορεύουν υπό τους ήχους του Jimmy Hendrix,τ ης Janis Joplin και του Bob Dylan. Τα παιδιά των λουλουδιών γοητεύονται από την παραδοσιακή ανατολίτικη μουσική και κυρίως την Ινδική. Τα συγκροτήματα της εποχής πειραματίζονται με τους ήχους της ηλεκτρικής κιθάρας και βάζουν στις συναυλίες τους ψυχεδελικά light shows. Οι στίχοι των τραγουδιών καταγγέλουν τον μιλιταρισμό, τον καπιταλισμό, ενώ εξυψώνουν την αγάπη, την ειρήνη, την κατανόηση. Οι συναυλίες της δεκαετίας του 1960 από πολλούς χαραχτηρίζονται ως εμπειρίες ζωής. Αυτό λοιπόν είναι ένα κομμάτι από το κίνημα των χίπις. Μπορεί να κράτησε μόνο μια δεκαετία αλλά είναι επίκαιρο μέχρι και σήμερα. 

Ένα ξεχασμένο κομμάτι από εμάς ελπίζει ακόμα πως μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, πως μπορεί να πλησιάσει ξανά κοντά στη φύση, να φωνάξει, να διαμαρτυρηθεί για τη σημερινή κοινωνία, για την κατάντια που επικρατεί...


*


Οι πολυτάλαντοι Βρετανοί Anathema, μια μπάντα με ιστορία πάνω από 20 χρόνια, είναι μοναδικοί στο να αλλάζουν μορφές και ήχους. Αν και ξεκίνησαν το 1990 σαν πρωτοπόροι του melodic death metal, οι πολλές εναλλαγές και οι διαφορετικότητες του ήχους τους σε κάθε κυκλοφορία, τους έχει αναγάγει πλέον σε μέτρ του alternative rock. Κυκλοφόρησε λοιπόν ο νέος τους δίσκος, με τίτλο Weather Systems. Ο πήχης για το άλμπουμ έχει μπει πολύ ψηλά αλλά ο Daniel Cavanagh είναι σίγουρος ότι θα ξεπεράσει οποιαδήποτε  προσδοκία. Η ηρεμία και η ευφυία του ήταν άλλωστε τα χαραχτηριστικά που τον βοήθησαν να δημιουργήσει μια εσωτερική χημεία ανάμεσα στα μέλη, όποια και αν ήταν αυτά, ώστε οι Anathema να γίνουν αυτό που είναι σήμερα. Για να πάρουμε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται, μπορούμε να τους απολαύσουμε στο τραγούδι που ακολουθεί.

Πηγή: evdomadiaiorantevou