31 Ιουλ 2012

‘Baby Boom’ στο Gloucester: Η πραγματική ιστορία πίσω από την ταινία ’17 Κορίτσια’


Του Νέστορα Πουλάκου 

Τα “17 Κορίτσια” των Μυριέλ και Ντελφίν Κουλέν, που παίζονται από χθες στις αίθουσες της χώρας, επαναφέρουν στο προσκήνιο την απίστευτη ιστορία του Baby Boom ή, ακριβέστερα, Pregnancy Boom, που ξέσπασε το 2008 σε Λύκειο της πόλης Gloucester, στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Στο τέλος της σχολικής σεζόν 2007-8, και ενώ ξεκινούσαν οι καλοκαιρινές διακοπές, αποκαλύφθηκε ότι 18 κορίτσια, που δεν είχαν περάσει τα 16 τους χρόνια, ήταν έγκυες! Ο αριθμός φάνηκε εξ αρχής εξωφρενικός, μια και τα κρούσματα εγκυμοσύνης την περασμένη σχολική σεζόν ήταν μόλις τέσσερα, ένας αριθμός που εμφανιζόταν σταθερά όλα τα προηγούμενα χρόνια. 

Όπως καταλαβαίνεις, το σοκ για το Λύκειο του Gloucester των 1200 μαθητών, όπως και για την πόλη ολόκληρη, ήταν μεγάλο. Πολλοί γονείς και σχολικοί σύμβουλοι δαιμονοποίησαν τα πρότυπα που έχουν οι νέοι, όπως και τις επιρροές τους από ταινίες σαν το “Juno” και το “Knocked Up”. Εν γένει, στις Η.Π.Α. υπάρχει μια θεωρία ότι η εφηβική εγκυμοσύνη είναι στη μόδα και αποτελεί μέρος της νεανικής ποπ κουλτούρας. Οι έρευνες πάντως που έγιναν, έδειξαν άλλα πράγματα: Καταρχάς αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε κάτι σαν “σύμφωνο εγκυμοσύνης” ανάμεσα στα κορίτσια, δηλαδή η ταυτόχρονη εγκυμοσύνη τους ήταν συμφωνημένη ώστε να μεγαλώσουν μαζί τα παιδιά τους. Επίσης, ανακαλύφθηκε ότι στη διάρκεια της σχολικής σεζόν έγιναν αμέτρητα τεστ εγκυμοσύνης, ενώ μαρτυρίες κατέδειξαν τη δυσαρέσκεια όσων δεν είχαν μείνει έγκυες. 

Άλλο στοιχείο αποκάλυψε ότι ένας από τους πατεράδες ήταν κάποιος 24χρονος άστεγος που ζούσε στους δρόμους του Gloucester. Γενικά, την περίοδο εκείνη η πόλη της Μασαχουσέτης είχε στοχοποιηθεί. Παρόλο που στις Η.Π.Α. παρατηρείται μια άνοδος στις εφηβικές εγκυμοσύνες της τάξης του 3%, έπειτα από 15 χρόνια που είχε μείνει στάσιμο το ποσοστό, εντούτοις το Gloucester θεωρήθηκε μια φτωχή πόλη (στηρίζεται στην αλιεία), με υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαλαρούς οικογενειακούς δεσμούς, που δύναται να αποτελεί πρόσφορο έδαφος για περιστατικά σαν αυτό. Μάλιστα, γράφτηκε ακόμη κι ότι τα παιδιά μεγαλώνουν, σχεδόν, μόνα τους! 

Πάντως το “σύμφωνο εγκυμοσύνης” και η όλη διάσταση που πήρε το ζήτημα φαίνεται ότι ενόχλησαν και τα ίδια τα κορίτσια όπως και τους γονείς τους, που τα προστάτευσαν όσο μπορούσαν από τα μήντια της εποχής. Αρνήθηκαν κάθε “σύμφωνο”, ισχυρίστηκαν ανεπίσημα (όλες αρνήθηκαν να δώσουν συνεντεύξεις) ότι ήθελαν να κάνουν ένα παιδί, ενώ παλιά τους συμμαθήτρια, η οποία γέννησε με την αποφοίτηση της, αποκάλυψε στο περιοδικό Time ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της τα συγκεκριμένα κορίτσια την θαύμαζαν και της έλεγαν, πόσο θέλουν και οι ίδιες να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί που θα τις αγαπήσει ολοκληρωτικά. 

Έκτοτε, έχουν γίνει πολλά στην πόλη του Gloucester πάντοτε με επίκεντρο αυτό το γεγονός όπως και με το ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό νεαρών εγκύων κοριτσιών στην πόλη. Από τη μια μεριά, έχουν δημιουργηθεί κέντρα και οργανώσεις υποδοχής, φύλαξης και υποστήριξης των εγκύων κοριτσιών, όπως και εκείνων που έχουν ήδη παιδιά, μέσα στο σχολείο, ώστε να μην εγκαταλείπουν τα μαθήματα τους. Από την άλλη μεριά, υφίσταται μια ομάδα γιατρών και συμβούλων που προτρέπει τα κορίτσια να χορηγούνται με αντισυλληπτικά χάπια, ακόμη και χωρίς τη γονική συναίνεση, κάτι που εφαρμόζεται σε περισσότερα από 15 λύκεια στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. 

Όπως εύκολα καταλαβαίνεις ένας εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στο Gloucester. Υπάρχει αυτή η πλευρά που υποστηρίζει ότι τα κέντρα και οι οργανώσεις που υποστηρίζουν τις έγκυες και τις νεαρές μητέρες, ουσιαστικά ενθαρρύνουν τις εφηβικές εγκυμοσύνες. Εκεί άλλωστε πιστεύουν ότι οφείλεται και το γεγονός των δεκάδων μεταγραφών μαθητριών άλλων πόλεων στο Λύκειο του Gloucester. Από την άλλη μεριά, υπάρχει και αυτή η ομάδα που πιστεύει στην αντισύλληψη για την αποφυγή της εφηβικής εγκυμοσύνης. 

Φυσικά, το θέμα αυτό συντάραξε την Αμερική το 2008. Απασχόλησε εθνικής και τοπικής εμβέλειας εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ειδησεογραφικά πόρταλ και φόρουμ πάσης φύσεως. Μέχρι και τηλεταινία έγινε, με τίτλο “Pregnancy Pact”, με τους Thora Birch, Camryn Manheim, James McCaffrey, Nancy Travis, Madisen Beaty, που εξερευνούσε το κατά πόσο ήταν αλήθεια ή ψέμα το “σύμφωνο εγκυμοσύνης” των 17 ή 18 (κατά άλλους) κοριτσιών του Λυκείου του Gloucester. 

Πηγές: Time Magazine, Gloucester Daily Times, Boston.com 

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό πόρταλ www.sevenart.gr (20-7-12).